Google News algoritma değişikliği ile orijinal kaynakları öne çıkartacak - Haberler - indir.com

Google News algoritma değişikliği ile orijinal kaynakları öne çıkartacak

Tahmini Okuma Süresi : 4 ' 15 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-09-16 23:04:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Donanım

Günümüzde dünya devi teknolojik şirketlerin kendi haber servisleri bulunuyor. Örneğin  Apple ve Facebook bu konuda dev ve yenilikçi ataklar yapan iki popüler şirket olsa da, yapılan çalışmaların istediği sonucu vermemesi üzerine Google algoritmasında yenilik yapma kararı aldı. Bildiğiniz üzere Google orijinal içeriklere her zaman daha çok değer veren ve yüzde yüz özgün içeriklerin öne çıkması için çabalayan bir şirket. Ancak orijinal içeriklerle birlikte birçok kopya bulmakta mümkün. Google’da bu içeriklerin kullanıcı karşısına çıkmasının bir sırası var tabi ki de ama orijinal içeriklerin önemini iyice vurgulamak isteyen arama motoru devi bugün yaptığı bir açıklamaya göre artık içeriğin orijinal kaynağını alıntı yapan sitelerin üstünde göstermek için yeni bir güncelleme getiriyor.

Bir internet sitesinin Google’ın tarayıcısındaki arama sonuçlarında rakiplerine göre daha üst sırlarda yer alması, sitenin zaman içerisinde daha çok popülerlik kazanmasını sağladığı için gelirlerinin de artmasını saplıyor. Bunun için internet siteleri yöneticileri ya da sahiplerinin içeriklerini Google’ın koyduğu kurallara göre üretmesi gerekiyor. Dijital dünyanın her gün geliştiğini düşündüğümüzde internetin kurum ve şirketler için oldukça önemli bir nokta olduğunu ve bu alanda mücadelenin de ciddi stratejiler gerektirdiğini söyleyebiliriz.

Google Arama Algoritması GüncelleniyorGoogle Arama Algoritması Güncelleniyor

Günümüzde birçok kullanıcı arama motoru olarak Google’ı tercih ediyor. Bu da internet siteleri için Google’ı ve Google’ın kurallarını diğer sitelerden öne geçiren bir etkiye sahip. Dünyanın arama motoru devi şirketten gelen açıklamaya göre ise yeni güncellemeyle tüm kurallar değişiyor. Google geçtiğimiz hafta bir blog yazısı yayınlayarak, artık haberlerin orijinal kaynaklarının ön plana çıkacağı yeni bir algoritma geliştirdiğini açıkladı.

Haberi ilk yapan site önde olacak

Haber ve iletişim alanında çalışmalarını yürüten şirketler çoğu zaman yeni haberleri birbirlerinden takip edebiliyorlar. Aynı haberi birkaç saat arayla birçok haber sitesinin yazdığını düşünürsek bu hengame içerisinde orijinal haberlerinde arada yok olması oldukça muhtemel bir hale geliyordu. Alıntı yapan sitedense haber kaynağının daha önemli olduğunu savunan Google ise orijinal içerikleri üst sıralarda göstermek için haberi alıntılayan sitelerin daha aşağıda yer almasını sağlayacak.

Google'ın Yeni Algoritması Guetzli Nedir?

Arama motorunda bir süredir geliştirilen bu özellik atık “Google Haberler” servisi içinde geçerli olacak. Bu sayede haberleri orijinal bir dille ele alan siteler öne çıkmış olacak. Haberleri ilk ve orijinal yapan sitelerin öne çıkmasında karar ise kullanıcıya ait olacak. Yaklaşık 10.000 kullanıcının değerlendirilmesi göz önünde bulunarak karar verecek olan Google’a kullanıcılar haberleri puanlayarak geri bildirim yapabilecek.

Haber kaynakları neden orijinal kaynakları önde tutmuyordu?

İletişim ve habercilik alanında çalışmalar sürdüren sitelerin arasında genelde ulusal çaplı siteler daha üst sıralarda görüntülenirdi. Buda ulusal çaplı sitelerin yerel kaynaklardan alıntıladıkları haberlerde bile önde olmasını sağlardı. Ve sonucunda ortaya orijinal içerik sahiplerinin haksızlığa uğradığı bir sistem gelişti.

Google Arama Algoritması'nı Değiştiriyor!

Google’ın geliştirdiği yeni algoritma sayesinde bu haksızlık tamamen ortadan kalkıyor. Nicholas Diakopoulos, Apple News hakkında bir araştırma yaparak, sitede yer alan haberlerin yüzde 80’nin, yaklaşık 20 farklı kaynağa dayandığını ve ABD’nin yerel gazetesi olan The Oregonian’a ait olan bir haberi alıntılayan The Hill’in haberi Apple News üzerinden kullanıcılara aktarıyor. Google yeni güncellemeyle birlikte yerel kaynakların öne çıkarılacağını vurguladı.

 Yeni algoritma popüler sitelerin gelirlerini etkileyecek mi?

Google, Apple ve Facebook’un mevcut haber servisleri kullanıcılara haberleri tek bir elden sunmaya dayalı kaynaklardı. Bu sayede hem sitelerin reklam gelirleri artıyor, hem de daha popüler olduklarından yerel kaynaklarında önüne geçiyorlardı. Algoritmasında değişikliğe giden Google bundan sonra internet sitelerine daha eşit bir tutum sergileyecek. Google’ın attığı bu adımın haber sitelerini nasıl etkileyeceğini ilerleyen dönemlerde göreceğiz.


Geniş çaplı algoritma değişikliğine giden Google, bunu doğruladıGeniş çaplı algoritma değişikliğine giden Google, bunu doğruladı
Geliştirilen algoritmalar siber saldırıları engelleyecekGeliştirilen algoritmalar siber saldırıları engelleyecek

PAYLAŞ