Google konum erişimi isteyen uygulamalara sınırlama getiriyor! - Haberler - indir.com

Google konum erişimi isteyen uygulamalara sınırlama getiriyor!

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 38 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-02-20 16:01:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

Son dönemlerde gizlilik konusunda ciddi adımlar atmaya başlayan Google, Play Store’da gereksiz yere konum erişimi isteyen uygulamalar için bazı sınırlamalar getirme kararı aldı. Artık kullanıcılardan konum erişimi isteyecek uygulamaların Google’dan izin alması gerekiyor!

Akıllı telefonlarda kullanılan uygulamalar kullanıcılardan çeşitli izinler talep ediyor. Bu uygulamaların neredeyse hepsinin ortak erişim izni istediği nokta ise kullanıcıların anlık konum verileri. Birçok uygulama konum verilerini aktifleştirmediğiniz takdirde uygulama içerisinde kısıtlı imkanlar tanıyarak kullanıcıları konum erişimine izin vermeye zorluyor. Bu da uygulamanın arka planda çalışırken ciddi bir batarya tüketimine neden olmasının yanı sıra kullanıcı gizliliğini ciddi anlamda tehdit eden bir sorundu. Andoid 11 işletim sistemiyle birlikte bu sorunun önüne geçme kararı alan Google ise Play Store’da gereksiz yere konum erişimi isteyen uygulamalara kısıtlama getirecek.

Google’ın yeni işletim sistemi Google’ın yeni işletim sistemi "Pigweed" hakkında bilinenler

Tabi bu durum sadece Play Store’da değil tüm uygulamalar için atılması gereken bir adım olsa da, teknoloji devleri arasında olan Google’ın bu adımı atması oldukça yenilikçi bir gelişme. Play Store politikasında değişikliğe giden şirket uygulamaların konum erişimlerini kontrol altına almayı planlıyor. Yeni değişikliği sadece Android 11 kullanıcılarına değil Android 10’dan daha eski sürümleri kullanan kullanıcılar için de yayınlayacak olan şirket geliştiricilere uygulamalara konum erişim talebi ve gerekliliği eklemeden önce onay almalarını zorunlu hale getiriyor.

Google konum erişimine kısıtlama getiriyor!

Konu hakkında açıklama yapan şirket durumu “Arka planda konum takibi yapan uygulamaları incelediğimizde çoğu uygulamanın buna ihtiyacı olmadığının farkına vardık. Bu uygulamaların büyük çoğunluğu, sadece kullanıcı uygulamayı kullandığı zaman konum takibi yaparak aynı işlevleri yerine getirebilecek durumdaydı. Kullanıcıların konum bilgilerini ne zaman paylaşacaklarını seçmelerini kolaylaştırmak istiyoruz. Uygulamalar gerek duymadıkları halde kullanıcılardan konum bilgisi almamalı.” Sözleriyle ifade etti.

Google Play Store, Aktif Olarak Kullanmadığınız Uygulamaları Kolaylıkla Silmenizi Sağlayacak

Google’ın yeni düzenlemesiyle birlikte uygulama geliştiricileri konum taleplerini sadece Google’dan onay alarak uygulamalara ekleyebilecekler. Bu izin talepleri için özel bir inceleme ekibi oluşturan Google bu sayede uygulamaların kullanılırken konum erişimine gerçekten ihtiyacı olup olmadığına “Uygulama kullanıcıya net bir işlev sunuyor mu?”, “Kullanıcılar bu uygulamanın konum erişimi gerektirdiğini tahmin eder miydi?”, “Konum özelliğinin uygulamanın ana işleviyle bir ilgisi var mı?”, “Arka planda konum erişimi sağlanmasaydı aynı kullanım tecrübesi elde edilebilir miydi?” sorularının yanıtlarını arayarak karar verecek.


Google'ın 1.93 milyar dolar yatırım yapacağı habercilik projelerinde Türkiye'de var!Google'ın 1.93 milyar dolar yatırım yapacağı habercilik projelerinde Türkiye'de var!
Google Stadia Samsung, Asus ve Razer'ın bazı modellerine kullanıma sunulacak!Google Stadia Samsung, Asus ve Razer'ın bazı modellerine kullanıma sunulacak!

PAYLAŞ