Google, hasta insanların ölme ihtimallerini hesaplıyor - Haberler - indir.com

Google, hasta insanların ölme ihtimallerini hesaplıyor

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 42 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-06-20 13:55:00
Editör : Ahmet Haşim Erdoğan
Kategori : Teknoloji

Makine öğrenimi ve yapay zeka artık hayatımıza etki etmeye başladı. Her anımızda bir yapay zeka örneğiyle karşılaşıyoruz. Örneğin girdiğimiz tarayıcı bir yapay zekadır. Çoğunlukla oyunlarda ve internet sektöründe kullanılırken şimdi de sağlık sektöründe kullanılmaya  başlandı. Yapay zeka hastanede yatan insanların ölme ihtimalini hesaplamaya yarıyor.

Hastaların ölme ihtimalini hesaplıyor

Hastanede yatan kişilerin, yatış süresini, ölme ihtimalini ve hastaneye geri dönme ihtimalini hesaplıyor. Yeni geliştirilen bu algoritmada hastaların hastane içerisinde bulundukları süre içerisinde hastaların ölme ihtimalini ölçüyor. Bir hasta üzerinde denenen bu algoritma, ismi açıklanmayan bir kişi üzerinde uygulandı. Meme kanseri olan kadın, iki doktorla görüşüp MR'ı çektirdi. Yaşamsal verileriyle hastane kayıtları algoritmaya yüklendi. Yaklaşık olarak 175 bin 639 veri yüklenen algoritma yaptığı değerlendirme sonucunda hastanın ölüm ihtimalini 19,9 olarak hesapladı. Algoritmanın tahmini sonucunda hasta bir kaç gün sonra hayatını kaybetti. 

Tabi ne kadar iyi bir teknoloji olduğu düşünülse de bazı kaygılarda var. Google firmasının "Tıp Beyni" olarak isimlendirdiği grubun çalışmaları tıp alanındaki yapay zeka uygulamaları için ticari pazara girmeyi amaçlıyor. Umut verici teknoloji olmasına rağmen önünde bir çok engel bulunuyor. Bu sorunların en başında yüksek maliyetin olması ve diğer bir sorunun ise hastanelerle yapılan anlaşmaların olması firma için büyük engeller arasında. Google, üniversitelerle anlaşarak hastaların sayısal kayıtlarına anonim olarak ulaşsa da daha fazla bilgiye ihtiyaç duyuyor. Bu bilgileri sağlamak amacıyla şirketin daha fazla kayıta ve veriye ulaşabilmesi gerekiyor. İlerleyen zamanlarda böyle bir teknolojinin nasıl gelişeceğini ve tıp alanında nasıl faydalar sağlayacağını göreceğiz.





PAYLAŞ