Google Chrome ve YouTube QUIC özelliği ile hızlanacak - Haberler - indir.com

Google Chrome ve YouTube QUIC özelliği ile hızlanacak

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 42 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-10-12 16:00:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Günümüzde internet tarayıcısının pazardaki rekabeti her geçen gün daha da artıyor. Her tarayıcının kendine özgü özellikleri bulunuyor olsa da burada en önemli kriter, hızlı bir şekilde arama yapabilme özelliği oluyor. Bu bağlamda tarayıcı konusundaki tartışmalar da biteceğe benzemiyor. Bu alanda özellikle Safari, Edge, Chrome, Mozilla ve Opera gibi tarayıcılar her geçen gün kendilerini geliştiriyor. Şimdi de Google Chrome ve YouTube, QUIC özelliği ile hızlanacak. Google Chrome, uzun yıllardır TCP protokolünü kullanıyor.

Google Chrome ve YouTube QUIC özelliği ile daha da hızlı bir hal alıyor

Söz konusu sitelerin yüklenme hızları olduğu zaman tarayıcıdan, kullanılan protokole kadar birçok kriter kullanıcıların deneyimlerini doğru orantılı olarak etkiliyor. İnternet dünyasında birçok şey teknolojinin gelişimiyle ilgili olarak değişim gösteriyor. Son 30 yılda değişmeyen tek şey ise, TCP (iletim kontrol protokolü) özelliği. QUIC özelliği ise TCP yerine UDP (kullanıcı datagram protokolü) kullanıyor.

Google Chrome'a Google Chrome'a "Sonra Oku" özelliği geliyor

2012 yılında Jim Roskind tarafından icat edilen QUIC, 2013’den bu yana Google‘da aktif geliştirme aşamasında olup her geçen gün kendini yeniliyor. Son birkaç yılda ise, Google Chrome dahil olmak üzere birçok hizmette QUIC kullanmaya başlamıştı. Ancak, QUIC özelliği üzerinde Google’dan başka çalışan bir başkası daha bulunuyor. 2015 yılında İnternet için bazı standartları belirleyen IETF (İnternet Mühendisliği Görev Gücü), 2015 yılında QUIC ile ilgilendi ve 2016’da Google’a paralel olarak geliştirmeye başladılar. IETF tarafından geliştirilen QUIC, Google’ın geliştirdiğinden biraz daha üstün kabul ediliyor.

2018’de IETF’nin HTTP ve QUIC grupları, HTTP / 3’ün QUIC üzerinden tanımlanacağına karar verdi ve bu sayede QUIC’i gelecekteki bir küresel standart olarak belirledi. Şu an ise, Google Chrome için IETF tarafından geliştirilen QUIC özelliği tarayıcıda yerini aldı. Bundan sonra desteklenen internet sitelerinde varsayılan olarak HTTP / 3 kullanılacağının bilgisi verildi. Şu anda, web sitelerinin sadece yaklaşık yüzde 7,5’i bu özelliği kullanıyor.

Google Chrome’u bu konuda geride bırakmayı başaran Safari 14, geçen ay varsayılan olarak IETF’nin geliştirdiği QUIC destekli HTTP / 3 ile geldi. Ancak Google için hazırlanan raporlara göre, Chrome kullanıcılarının dörtte biri halihazırda IETF’nin geliştirdiği QUIC özelliğini kullanıyor. Google’ın yaptığı ilk testlere göre, IETF’nin geliştirdiği QUIC özelliği sayesinde aramalar yüzde 2 hızlanmış durumda. YouTube’un videoları arabelleğe yeniden alma süresi ise yüzde 9 azalmış durumda. Toplam hızın masaüstü sürümde yüzde 3, mobil sürümde yüzde 7 arttığı belirtildi. Önümüzdeki aylarda, hataların giderilmesi ile bu sayıların artması bekleniyor.

 


Google, iOS 14'te Google Chrome'un neden varsayılan olması gerektiğini açıkladıGoogle, iOS 14'te Google Chrome'un neden varsayılan olması gerektiğini açıkladı
Google Chrome, şifre düzenleme özelliğine kavuşuyorGoogle Chrome, şifre düzenleme özelliğine kavuşuyor
Google Chrome 86 güncellemesi neler sunacak?Google Chrome 86 güncellemesi neler sunacak?

PAYLAŞ