Google arama sonuçlarında manipülasyon yapıyor mu? - Haberler - indir.com

Google arama sonuçlarında manipülasyon yapıyor mu?

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 47 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-03-19 17:00:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Teknoloji devi Google'a yapılan antitrös soruşturmasının kapsamı genişledi. Şirketin arama motoru üzerinden yapılan aramaların sonuçlarını inceleyen yetkililer, sonuçlarda şirketin iddia ettiğinden daha fazla manipülasyon yağıldığını ortaya çıkardı. Son yıllarda ABD'de yasa yapıcıların hedefinde internet devleri vardır. Bugüne kadar çok fazla denetime tabii tutulmayan şirketler, birer ikişer antitröst soruşturmasına giriyor. Bu şirketler arasından da sonuncusu Google oldu. Google ile ilgili yapılan araştırmanın sonuçları ise oldukça şaşırtıcıdır. İncelemeye ilk olarak reklamlardan başlayan yetkililer, daha sonra arka kısımda ise Google'ın arama motorunun nasıl çalıştığını detaylı olarak incelemeye başladı. Google, arama sonuçlarına müdahale etmediğini söylese de durum oldukça farklı gözüküyor. 

Büyük firmalar bir adım daha öne çıkarılıyor

ABD'li dev arama motoru, perde arkasından yürüttüğü sistem ile beraber büyük işletmeleri küçük işletmelere karşı bir adım öne çıkarıyor.  The Wall Street Journal üzerinde yayınlanan bir makaleye ve 100'den fazla röportaja göre şirket, manipülasyonda beklenenden öteye geçiyor. Sağ görüşlü olan eleştirmenler, şirketin sol görüşlü olan arama sonuçlarını etkilediğine ve küçük işletmelere de eBay ve Amazon gibi dev isimler arasında bırakıldığında dair çeşitli iddialar bulunuyor. 

Google Asistan sigara sensörü desteği aldı!Google Asistan sigara sensörü desteği aldı!

Teknoloji devi Google, kendi politikalarında "arama sonuçlarında listelemelerin ve kriter oluşturması için insan küratör kullanmadığını" dikle getirirken, WSJ ise tam aksine iddialar ediliyor. Gazetenin kaynaklarından elde edilen bilgilere göre Google, ana partnerlerine avantaj sağlayacak şekilde müdahalelerde bulunuyor. Bunlarında yüksek oranda büyük kuruluşlar olduğu belirtildi. 

Araştırmada elde edilen diğer bulgular 

Otomatik tamamlama, diğer arama motorlarında olduğu gibi mevcut sistemin aksine temizlenmiş sonuçlar veriyor. Şöyle ki Google bünyesinde çalışan mühendisler zaman zaman arama ile ilgili bilgileri manipüle ederek Google bilgi panellerine girişleri de o şekilde yapıyor. Bununla beraber 2000'li yılların başlarında Larry Page ve Sergey Brin’in nefret söylemi ve spam içeriklerin nasıl ele alacakları hakkında görüş ayrılığı yaşadıkları konuşuluyor. Brin bu söylemleri de Google aramalarına dahil etmeyi ve Yahudi karşıtı içeriklere de yer vermeyi düşünürken Page ise şirketi kendi yoluyla yöneteceklerini dile getiriyor. Teknoloji dünyasının başarılı isimlerinden Google, söz konusu bu makale ile ilgili bir açıklama yayınlarken, eski ve eksik bilgilerden yola çıkıldığını söylediği makalenin günümüz verilerini yansıtmadığını ve bununla beraber aynı zamanda Google'ın aram özelliği hakkında yanlış ya da hatalı bilgi verdiği ifade edildi. Söz konusu bu konu daha uzun süre konuşulacak gibi gözüküyor olsa da Google, soruşturmadan dolayı hiç de tedirginmiş gibi gözükmüyor. Konuyla ilgili yakın zaman içerisinde daha net bilgilerin gelmesi bekleniyor. 

 


Google Chrome'a Netflix şifreni paylaşmayı sağlayan yeni bir eklenti geldi!Google Chrome'a Netflix şifreni paylaşmayı sağlayan yeni bir eklenti geldi!
Google Maps virüsten etkilenen işletmeleri gösterecek!Google Maps virüsten etkilenen işletmeleri gösterecek!
Google Play'in karanlık modu kullanıma sunuldu!Google Play'in karanlık modu kullanıma sunuldu!

PAYLAŞ