Google, Apple’ın özel tarayıcısı Safari’de 5 güvenlik açığı buldu! - Haberler - indir.com

Google, Apple’ın özel tarayıcısı Safari’de 5 güvenlik açığı buldu!

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 59 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-01-23 13:19:02
Editör : Görkem Günay
Kategori : Akıllı Telefonlar

Dünya'nın en büyük teknoloji şirketlerinden olan Google'ın güvenlik uzmanları, kullanıcıların gezinme verilerinin ele geçirilmesine sebebiyet veren 5 açığı, Apple'ın internet tarayıcısı Safari'dekeşfetti. Bu açığın Apple'ın akıllı telefonları iPhone'larda bulunan Safari internet tarayıcısı için geçerli olması, milyonlarca iPhone kullanıcılarının kişisel verilerini tehlikeye attı.

Teknolojinin hayatımızın en önemli yerinde bulunmasıyla birlikte kişisel verilerimizin güvenliği de oldukça önemli bir hal aldı. Verilerin güvenliği konusunda araştırma başlatan Google güvenlik uzmanları, kullanıcıların hareketlerinin takip edilmesine imkan sağlayan bir güvenlik açığını Apple'ın Safari tarayıcısında tespit etti.

Apple iCloud konusunda FBI baskısına yenik mi düştü?Apple iCloud konusunda FBI baskısına yenik mi düştü?

Kullanıcılarını takip edilmekten korumak için Safari internet tarayıcısı adına 2017 yılında geliştirilen Akıllı İzleme Önleme özelliğinde keşfedilen açıklar, alanlarında uzman hackerlara, kullanıcıların internet dünyasında yapmış olduğu eylemleri ele geçirmek için bir fırsat oluşturdu. 

Google, Apple'ın güvenlik açığını ilk kez keşfetmiyor

Google güvenlik uzmanları 1 sene önce Apple'ın mobil işletim sistemi iOS'ta iPhone kullanıcılarının kişisel verilerinin ele geçirebilmesine imkan sağlayan 14 farklı açığı da ortaya çıkarmıştı. Bu açıkların 7 tanesi iPhone'un internet tarayıcısı Safari'den kaynaklanırken 5 tanesi de işletim sisteminden dolayı ortaya çıkan bir hata olarak kayıtlara geçmişti. Bulduğu açıkları tüm detaylarıyla Apple ile paylaşan Google Tehdit Analiz Grubu, iOS 12.1.4 sürümünün 7 Şubat 2019 tarihinde yayınlanmasıyla iPhone kullanıcılarının güvenliğinin sağlanmasında büyük rol oynadı.

Teknoloji devi Apple'a ait olan Akıllı İzleme Önleme teknolojisinin karmaşık bir halde olan algoritmasının iOS işletim sistemine sahip olan iPhone'ların üzerinde çalışması, iPhone cihazları kullanan kullanıcıların internet tarayıcısı Safari'de yapmış olduğu gezintiler ile ilgili her türlü bilgiyi alınabilmesine imkan sağladı. Bu açığı kullanan Google'ın güvenlik uzmanları kullanıcıların iPhone ile yaptıkları gezintilerini ayrıntılarına erişim sağlamayı başardı. Kalıcı bir "dijital parmak izi" oluşturarak, Safari kullanan kullanıcıları internetin her köşesinde takip edebildiklerini de belirtti.

Güvenlik araştırmacısı olan Lukasz Olejnik, konuyla ilgili olarak: "Gizliliğinizi korumayı geliştiren teknolojilerin gizliliğinizi riske atmasını beklemezsiniz" diyerek, sözlerine "İstendiği takdirde (bu açıklar), istek dışında gerçekleşen kullanıcı hareketi izlemeye izin verir" şeklinde devam etti.

Apple konu ile ilgili olarak herhangi bir açıklamada bulunmayı reddederken, bahsi geçen ve Google'ın güvenlik uzmanlarının keşfettiği açıklar için geçtiğimiz Aralık ayında mobil cihazlarına güncelleme yayınladı. Akıllı İzleme Önleme teknolojisinin arkasında yatan Apple mühendisi John Wilander, 2019'un sonunda yayınladığı makalede Google'a desteklerinden dolayı teşekkür etti.


Apple Türkiye’de üçüncü mağazasını açıyorApple Türkiye’de üçüncü mağazasını açıyor

PAYLAŞ