Google APK yerine AAB formatına geçiş yapıyor - Haberler - indir.com

Google APK yerine AAB formatına geçiş yapıyor

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 30 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-07-01 12:00:02
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Teknoloji

Piyasaya çıktığı ilk günden itibaren Google, Android uygulamaları için APK formatını tercih etmişti. Ancak yeni bir format değişikliğine edileceği belirtildi.

Google tarafından yapılan yeni bir resmi açıklama, sektörde oldukça dikkat çekti. Yıllardan beri kullanımda olan ve APK üzerinden uygulama ve oyunların kullanılmasını sağlayan Google, verimliliği artırmak ve dosya boyutlarını küçültmek adını mevcut formatta değişiklik yapacak. Yapılacak değişikliğin ardından ise APK formatı yerine AAB formatı gelecek. 

WhatsApp'ı APK olarak indirmek neden güvenli değil?WhatsApp'ı APK olarak indirmek neden güvenli değil?

Yeni format değişikliği resmi olarak duyuruldu

Google, mevcut değişiklik ile ilgili yeni bir blog yazısı yayınladı. Blog yazısında merak edilen tüm sorulara yanıt verilirken Ağustos ayı itibariyle AAB (Android App Bundle) formatının Android işletim sisteminde geçerli olacağı ve yeni bir standart olarak tüm uygulama ve oyunların bu format üzerinden geliştirileceği belirtildi. 

Mevcut yenilik aslında ilk olarak 2018 yılında tanıtılmıştı. Uygulama geliştiriciler için sürecin çok hızlı olmaması adına kademeli bir şekilde APK yerine AAB formatına geçiş yapılacağı duyulurken 2021 tarihi itibariyle mevcut değişiklik uygulanmaya başlanacak. Format değişikliği ilk bakışta sürecin oldukça zorlu olduğu izlenimini verse de geliştiricilerden kullanıcılara kadar herkes için pratik bir çözüm sunulacak.

Şirket tarafından yapılan resmi açıklamada, özellikle uygulamaların mevcut teknolojiye geçiş ile birlikte çok daha küçük boyutlarda olacağı ve telefonda daha az yer kaplayacağı belirtildi. Bunun asıl nedeni ise indirilecek olan uygulamalarda telefondaki mevcut ana sistem dili ve parametreler göz önünde bulundurulacak. Böylece sadece kullanıcı için gerekli dil dosyaları ve özellikler indirileceğinden dolayı uygulama ya da oyun tarafından desteklenen tüm diller ve parametreler yüklenmeyecek. Bu sayede başta depolama alanı olmak üzere kullanıcılar için ciddi bir verimlilik sunacak olan yeni sistem, yüzde 57’lere varan bir tasarruf sağlanıyor 

Boyut büyüdükçe indirme oranları azalıyor!

Google tarafından yayınlanan resmi blog yazısında büyük boyutlara sahip uygulama ve oyunların düşük başarılı yükleme oranlarına sahip olduğu belirtildi. Konu ile ilgili yayınlanan özel bir grafikte ise oranlar şöyle;

Yeni sisteme geçiş ile birlikte bazı uygulama ve oyunlarda sağlanacak veri tasarrufu şöyle;

Airbnb - yüzde 22

Blue Apron - yüzde 23

Clash of Clans - yüzde 8

Dropbox - yüzde 33

Dualingo - yüzde 42

LinkenIn - yüzde 36

Neflix - yüzde 57 



PAYLAŞ