Google AB'ye itiraz etmeye hazırlanıyor - Haberler - indir.com

Google AB'ye itiraz etmeye hazırlanıyor

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 57 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-07-19 15:12:00
Editör : Duygu Darılmaz
Kategori : Donanım

Geçtiğimiz senelerde, Google'ın rekabet ortamını bitirmesi yönünde açılan davanın sonucu, geçtiğimiz günlerde açıklandı. Dava sonucu Google'ın aleyhine oldu ve şirketin tekelcilik karşıtı yasalara uygun olmayan tutumu nedeniyle 4.3 milyon Euro ceza ödemesine karar verildi. Avrupa Komisyonu, Google'a bağlı olan Android işletim sistemi ve Google Arama Motoru'da dahil olmak üzere şirketin sektörü tekelleştirdiği kararına varıldı.

Dava 2016 yılında açıklamıştı

Bundan iki yıl önce, Google'un tekelleştirme karşıtı yasalara uymaması nedeniyle açılan davanın sonucunda, şirketin 4.3 milyon Euro yani 5 milyon dolar para cezası ödemesine karar verildi. Çünkü Google'ın kullanıcılara sunduğu her hizmetinde rekabet ortamını bitirdiği sonucuna varıldı. Cezanın artmasına neden olan bir diğer konu ise Google'ın akıllı telefon şirketleriyle yaptığı anlaşmalar. Şirket, akıllı telefon şirketlerinin kendi geliştirdiği uygulamaları, cihazın varsayılan uygulaması yapmaları yönünde anlaşmalar yaptı. AB Komisyonu, bu durumu cezanın arttırılması için bir neden olarak kabul etti.

Verilen ceza sonucunda Google'ın, 90 gün içerisinde revizyona gitmesi gerekiyor ve bununla birlikte 5 milyon dolar para cezası ödemesi gerekiyor. Fakat Google'ın, bu cezayı hemen kabul etmeyeceği ortada. Google CEO'su, yaptığı açıklamada cezaya itiraz edeceklerini açıkça dile getirdi.

Google CEO'su Sundar Pichai, kararı reddedeceklerini açıkladı

Google CEO'su Sundar Pichai tarafından yapılan açıklama şu şekilde;

'Bugün Avrupa Komisyonu Android'e ve iş modeline karşı bir rekabet kararı aldı. Söz konusu karar Android telefonların; Komisyon'un kendi pazar araştırmasındaki katılımcıların yüzde 89'u tarafından da teyit edildiği gibi, iOS telefonlarla rekabet ettiği olgusunu görmezden gelmektedir. Karar aynı zamanda Android'in; Android cihazlar üreten ve satan binlerce telefon üreticisi ve mobil şebeke operatörlerine, işlerini Android ile kurmuş dünya çapındaki milyonlarca uygulama geliştiriciye ve artık son teknoloji akıllı telefonları satın alabilen milyarlarca tüketiciye ne kadar fazla seçenek sunduğunu da gözden kaçırmaktadır. Bugün Android sayesinde aralarında Almanya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, Letonya, Polonya ve Romanya'dan da üreticilerin yer aldığı 1300'den fazla farklı markanın ürettiği, her fiyat aralığında 24 binden fazla cihaz bulunmaktadır.

Android platformunun ve Google uygulamalar grubunun ücretsiz olarak dağıtılması yalnızca telefon üreticileri ve operatörler açısından verimli değil, geliştiriciler ve tüketiciler açısından da son derece yararlı. Uygulamalarımız üreticiler tarafından geliştirilen ve operatörler tarafından satılan geniş yelpazedeki cihazlarda yer almasaydı, Android ekosistemindeki hassas denge olumsuz etkilenirdi.

Android iş modeli bugüne kadar, teknolojimiz için telefon üreticilerinden ücret talep etmek zorunda kalmadığımız ya da sıkı şekilde kontrol edilen bir dağıtım modeline bağlı olmamamız anlamına geldi. Hızlı inovasyon, geniş çeşitlilik ve düşen fiyatlar yoğun rekabetin ayırt edici özellikleridir ve Android tüm bunları mümkün kılmış durumda. Bugün alınan karar, herkes için daha az değil daha fazla seçenek yaratan Android'i destekleyen iş modelini reddetmektedir. Kararı temyize götürmeyi planlıyoruz.'





PAYLAŞ