Geleneksel tiyatroyu ciddi şekilde değiştiren 5 teknoloji - Haberler - indir.com

Geleneksel tiyatroyu ciddi şekilde değiştiren 5 teknoloji

Tahmini Okuma Süresi : 4 ' 22 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-01-27 18:00:00
Editör : Furkan Arıcan
Kategori : Akıllı Telefonlar

Son yıllarda sinema sektörüne baktığımız zaman gelişen teknolojinin sinemaya geçiş yapması ile harikalar filmler ortaya çıktı. Tiyatro’ya da geçen bu teknoloji, bildiğimiz tiyatro türünün değişmesine neden oldu. En önemlisi de oyunların tanıtımı için yararlanılan teknolojilerden en popüleri ise sanal gerçeklik oldu.

Günümüzde sanırım teknolojinin dahil olmadığı hiçbir alan kalmadı. Sağlıktan, mimariye, ziraattan, sinemaya her alanda teknolojiyi görüyoruz. Tiyatronun içerisine giren sessiz sedasız duran teknoloji, son dönemlerde tiyatro anlamında ilginç diyebileceğimiz projeler oluşturuldu. Örnek vererek açıklayacak olursam şu şekilde açıklayacağım; Hamlet 360 isimli tiyatro oyununu hemen hemen herkes bilir. Shakespeare’in ölümünden 400 sene sonra yazdığı oyunu dijital dünyaya aktarıldı. Projeyi sanal gerçekliğin bütün imkanlarından yararlanılarak hazırlanmış özel bir çalışma olarak adlandırılıyor.

Samsung hakkında az bilinen 10 gerçekSamsung hakkında az bilinen 10 gerçek

Son zamanlar tiyatroda sık sık sanal gerçekliğe başvuruluyor.

Son teknolojilerin tiyatro sahnelerine aktarılması ile beraber geleneksel tiyatroda büyük bir değişim yaşanmaya başlandı. Henüz bunu Türkiye’de görmeye başlamasak da yurt dışında ciddi anlamda kullanılıyor. Türkiye’de görmeye başlayacağım güzler çok uzakta olmasa gerek. Tiyatroda sık sık başvurulan sanal gerçeklik teknolojisi, sahne ile perde arasındaki sınırları kaldırarak izleyiciyi olayın içerisine dahil etmeye çalışıyor. Bugün bu haberimizde ise sizlere son yıllarda teknolojiyi sahneye taşıyan bazı çalışmalarda kullanılan yöntemleri siz değerli okurlarımız için paylaşmaya çalışacağım.

1- Cep telefonu ve sanal gerçeklik

2015 yılında “Elements of Oz” isimli oyunda sanal gerçeklik desteğini seyirciyle buluşturan The Builders Association, Çalışmalarında teknolojiyi kullanmayı oldukça seviyor. İzleyicilerin akıllı telefonlarını kullanmalarının istendiği oyunda, telefonlarında Dorothy’nin evine çeviriyorlar. Ardından ise kasırga görüntüsü akıllı telefonlarında görünüyor.

2- Dijital sihirbazlık

Herkesin az çok bildiği Shakespeare’ın yazdığı son oyun olan The Tempest isimli oyunda, 2017 senesinde Intel ve görüntü yakalama şirketi olan Royal Shakespeare’in ortak çalışarak meydana getirdiği şekil değiştiren Ariel karakteri, teknolojinin seyircilere sunduğu dijital bir sihir idi.

3- Artırılmış gerçeklik aynası ve görünenin ötesi

Hamlet 360 adlı oyunda pay sahibi Sensorium firması, Geoff Sobelle’in The Object Lesson adlı tek kişilik oyununda, nesleri olduğundan daha yakından görünmesini sağlayan artırılmış gerçeklik aynası adını verdiğimiz teknolojinin geliştirilmesine yardımcı oldu.

4- 360 derecelik müzikal videoları

The Lion King, Hamilton ve School of Rock adlı müzikal oyunlarda izleyicilein direkt olarak sahnedeymiş hissiyatını yaşaması için 360 derecelik videolar hazırlandı.

5- Seslerin seyirciye direkt olarak aktarılması

2016 senesinde seyircinin karşısına çıkan The Encounter oyununda oyun sahne almadan önce seyircilere kulaklık dağıtılmıştı. Bu sayede sahneden gelen ve daha önceden oluşturulan sesler oyunu izleyenlere direkt olarak aktarılmıştı.

Tiyatro sanatında kullanılan bu teknolojik gelişmeler tiyatro severlerin bu zamanda kadar alışmadığı bir tarzda deneyim yaşamalarına olanak sağlıyor. Bu çalışmaların yaygınlaşması ile beraber geleneksel tiyatro ciddi anlamda evrimleşmeye başladı. Bu henüz bir başlangıç, daha farklı boyutlara taşınacağı da bir kesin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Under Armour, Virgin Galactic İçin Yeni Uzay Kıyafetleri GeliştirecekUnder Armour, Virgin Galactic İçin Yeni Uzay Kıyafetleri Geliştirecek
Days Gone'da motosikletlerinizi geliştirebileceksinizDays Gone'da motosikletlerinizi geliştirebileceksiniz

PAYLAŞ