Gelecekte iPhone pasaport ve ehliyet yerine kullanılabilir - Haberler - indir.com

Gelecekte iPhone pasaport ve ehliyet yerine kullanılabilir

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 34 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-07-03 18:31:02
Editör : Görkem Günay
Kategori : Akıllı Telefonlar

Apple tarafından alınan yeni bir patent, şirketin gelecek zamanda en azından iPhoneları pasaport ya da ehliyetlerin yerine iPhone'ların kullanılabileceğini gösteriyor. Apple'ın yeni teknolojisi önündeki en büyük engellerden birisi ise hükumet onayı.

Eğer iPhoneları ya da daha geniş bir pencereden bakacak olursak, akıllı telefonları sadece iletişim kurmak için kullandığımız araçlar olarak görüyorsanız, bu küçük kutuların hayatımızı nasıl değiştirdiğini görmezden geldiğiniz manasına geliyor.

Apple şeffaf tuşlu klavye tasarımı üzerinde çalışıyorApple şeffaf tuşlu klavye tasarımı üzerinde çalışıyor

Akıllı telefonlar şimdiye kadar ajanda, kalem, kamera ya da ayna gibi pek çok ürünü ‘gereksiz’ hale getirdi.Ayrıca şirketler, araba anahtarlarını da kullanımdan kaldıracak yeni teknolojilerini de çoktan ilan etmiş durumdalar. Peki şirketlerin akıllı telefonları vazgeçilmez kılmak için bir sonraki hamlesinin ne olacağı bilinemiyor.

Apple, fiziksel pasaportlar yerine kullanılabilecek bir yöntem üzerinde çalışıyor

Bütün şirketler için böyle bir tahminde bulunmak elbette mümkün değil fakat en azından aldığı patentlere bakıldığı zaman Apple'ın pasaportlarımızı ve ehliyetlerimizi iPhonelar ile değiştirmemizi istediğini belirtebiliriz.

Şirketin, ‘Kullanıcı Kimliği İçin Doğrulama Talebi Sağlama’ başlıklı yeni patenti, açıklamasında iPhone kelimesini bir kez bile geçirmese dahi iPhoneların gelecekte hangi yeteneklere sahip olabileceğini gösteriyor.

Yalnızda iPhone'lar değil, Apple Watch'lar da pasaport yerine kullanılabilir

"Bir kullanıcının kimlik bilgilerinin kaydedilebileceği, paylaşılabileceği ve doğrulanabileceği yöntem" olarak ifade edilen söz konusu teknoloji, iPhone yerine kimlik doğrulama talebi alan ve kayıtlı veriler ile kimliği doğrulayıp talebe yanıt veren yapılandırılmış en az bir işlemciye sahip cihaz ifadesini kullanıyor. Dolayısı ile teknoloji, iPhonelar ile sınırlı olmayabilir.

Patente göre bir kimlik doğrulama talebi oluşturulduğu zaman sunucudan bağımsız olarak kimlik doğrulama sağlayıcı bilgileri onaylar ve ardından bilgiler, sunucu tarafından imzalanır. Tahmin edileceği üzere doğrulanmış olan kimlik bilgileri cihaza özgüdür ve bir iPhone'da birden fazla kiinin kimlik bilgilerini onaylamanız mümkün değil.

 Aslına bakılırsa Apple'ın dijital kimlik doğrulama sistemleri üzerinde çalıştığı bilinen bir gelişme. Şirket, daha önce de hükumetlere dijital kimlik doğrulama yöntemleri sunabilmek için çalışma yaptı ve bu konuda yasal sorunları aşabilmek için hem Alman hem de İngiliz hükumetleri ile iş birliği yaptı.

Apple'ın internet servisleri ve ve Apple Pay başkan yardımcısı bu konuda yapmış olduğu açıklamalarda dijital kimliklerin hükumetler tarafından sunulmuş yasal belgeler olduğu, bu sebeple de böyle bir teknoloji için öncelikle hükumetlerden onay alınması gerektiğini belirtmişti. 



PAYLAŞ