Geçmişten günümüzde kadar Motorola'nın gelişimi - Haberler - indir.com

Geçmişten günümüzde kadar Motorola'nın gelişimi

Tahmini Okuma Süresi : 4 ' 55 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-07-12 17:01:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Donanım

Bugün ki telefon tarihi içeriğimizin başrolü Motorola Inc şirketi olacak. 1928 yılında Paul Galvin tarafından kurulan ve 2011 yılında ikiye bölünen bir ABD şirketidir. Elektronik ve telekomünikasyon üzerinde uzmanlaşmış olan Motorola, ABD’de Schaumburg’da yer almaktadır. 4 Ocak 2011 tarihinde Motorola Solutions ve Motorola Mobility olarak iki farklı işletme olarak ayrılan şirketlerden Motorola Mobility, Google tarafından 15 Ağustos 2011 yılında satın alındı. 3 Ocak 2014 yılında ise Lenovo’ya 2.91 milyar dolar karşılığında satıldı. Güncel olarak günümüzde Motorola bir akıllı telefon markası olarak bilinirken, aslında tam da öyle diyemeyiz.

Motorola’nın ilk hamlesi, 1928

Yeni Motorola Razr'ın bazı teknik özellikleri ortaya çıktıYeni Motorola Razr'ın bazı teknik özellikleri ortaya çıktı

Paul V ve Joseph E. Galvin kardeşlerin adını taşıyan Galvin Manufucturing Corporation adı ile 1 Kasım 1928 yılında kuruldu. İlk zamanlar sadece pille çalışan radyoların tamiratlarını gerçekleştiriyorlardı.

Motorola şekilleniyor, 1930

Motorola adı şirkete ilk olarak 1930 yılında araba sahiplerinin en sevdikleri programların keyfini çıkarmasına imkan tanıyan kompakt bir araba radyosu olarak çıkış yaptı. Bu sebeple ise marka ismi de buna yönelik uygun olmalıydı. Araba ile hareket halinde müzik dinlemeyi olanak haline getiren şirketin motor ile araba betimlenirken, “ola” ile müzik pikapları “The Victorola” markasından esinlenildi ve 1930 yılında Motorola markası kullanılmaya başlandı.

Savaş dönemi Motorola, 1940

II.Dünya Savaşı’nda Amerikan askerlerine yardımcı olmak adına Motorola, kablosuz telsiz cihazı SCR-536’yı geliştirdi. Söz konusu bu cihaz sadece 2 kg ağırlığa sahip ve su geçirmez gövde ile açık zeminde birkaç kilometrelik menzili ile savaş için önemli bir araçtı. SRC-536 modeline göre çok daha ağır ve uzun menzilli olan 32 kilometreye kadar menzil sunan SRC-300 yine bu tarihte üretildi.

Araba içinde telefon dönemi, 1946

Motorola şirketi sahalara telefon yerleştiren en kreatif markalardan birisi olmuştu. Radyo yayınları alanında edinilen tecrübe ile Motorola şirket zamanın araçlarına kurulan ilk radyo telefonlarının kullanımı için gerekli ekipmanı sunmaya başladı. Modern telefonlardan uzak olunan bu dönemde araç içi telefonlar çok daha hızlı ve verimli iletişimi sağlayarak özellikle acil servislerini çalışmasını oldukça kolaylaştırdı.

Motorola logosunun doğuşu, 1955

Bu tarihlerde ilk defa Motola’nın meşhur logosu ortaya çıktı. İki tepe ve iki kemerden oluşan bu ünlü M logosu aynı zamanda belirli bir kişiye radyo mesajı göndermek için kullanılan küçük bir taşınabilir cihaz Motorola Handie-Talkie radyo cihazını da aynı sene sunmuş oldu.

Aya yolculuk, 1969

Motorola şirketi ay görevi olan Apollo 11’in görevindeki telekomünikasyon araçlarını sağladı. 20 Temmuz 1969’da aya ilk çıkılan dönemde iletişim olarak Motorola tarafından geliştirilen ekipmanlar kullanıldı.

Motorola devrimi, tarihin ilk cep telefonu 1973

1973 yılında Motorola’daki mühendis Martin Cooper, DynaTAC’ın ilk prototipini duyurdu. Bu prototip diğer yandan ilk cep telefonu olarak tarihe geçti. Cooper’ın söz konusu sunum sırasında ilk kablosuz çağrısı, Motorola’nın geleceği üzerinde yıllar boyunca iz bırakmış oldu.

Yükseliş başlıyor, 1984

DynaTAC 8000X adlı ilk cep telefonu nihayet çıktı. Bu olay teknoloji dünyasının devrim noktalarından birisi oldu. 4000 dolar fiyat etiketi ile sadece 30 dakikalık bir kullanım için 10 saat şarj edilmesi gerekiyordu. Bu hamleler Motorla’nın günümüz telefonları için bir öncü olduğunu söyleyebiliriz.

Yeni tarihi bir model doğdu, 1996

Motorola ilk kompakt cep telefonlarından olan StarTAC modelini pazara sundu. Piyasaya çıktığında dünyanın en küçük ve hafif telefonu oldu. Yaklaşık 60 milyon satış yapan bu model birçok Hollywood filminde kullanıldı.

Büyük başarı, 2004

Rakiplerinden sürekli önde olmak için çalışan Motorola, birçok kişi tarafında teknoloji mücevheri olarak adlandırılan RAZR V3 modelini piyasaya sürdü. Cihazın kapak tasarımı, çift dijital ekranı, kamerası ve bulunan Bluetooth bağlantısı ile markanın patlayan modellerinden birisi oldu. Bu cihaz 130 milyondan fazla satarak büyük bir başarı elde etti.

Yıllar geçip 2010 senesinde mobil bölümü Google tarafından satın alınan Motorola, Moto X serisine yönelik ilk adımları attı. Uygun fiyatlı olmasına karşılık yüksek seviye özellikleri ile dikkat çekti. 2014 yılı geldiğinde Lenovo dönemi başlayan şirket Lenovo tarafından Google’dan 2.91 milyar dolara satın alındığı duyuruldu. Moto RAZR ile günümüzde 2019 yılında dönüş yapan şirket ikiye katlanabilir akıllı telefonu ile dikkatleri topladı. Eski ihtişamlı günleri geride kalan şirket, yeni geliştirmeler ile eski yükselişini tekrardan elde etmeye çalışıyor.


Motorola One Fusion'ın özellikleri sızdırıldıMotorola One Fusion'ın özellikleri sızdırıldı
Resmi olarak tanıtılan Motorola One Fusion özellikleri ve fiyatıResmi olarak tanıtılan Motorola One Fusion özellikleri ve fiyatı

PAYLAŞ