Gecikme süresi ve ping nedir? - Haberler - indir.com

Gecikme süresi ve ping nedir?

Tahmini Okuma Süresi : 4 ' 27 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-10-18 12:00:00
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Gecikme değeri ve ping nedir, bu detay oyunlar için bu ne anlama gelir? Konu hakkında bilgi edinmek için yazımızdan faydalanabilirsiniz. Modern bilgisayar oyunlarının, Geniş Bant İnternet Erişimi gibi çeşitli gereksinimleri vardır. Çoğu internet servis sağlayıcısı (İSS), hizmetlerini farklı paketler halinde satar. Yüksek fiyat, genelde daha fazla yarar sağlayacağı düşünülür. Bu aslında doğrudur. çünkü ne kadar hızlı internet bağlantısı, oyun sunucularına daha hızlı bağlanmaya ve daha hızlı bir şekilde veri akışı sağlar. Ancak online oyunlarda, özellikle de milisaniyelerin maçın kaderini değiştirebildiği ve pürüzsüz bir oyun deneyiminin önemli olduğu online FPS oyunlarında, hız kadar önemli bir unsur daha vardır, o da bağlantı noktasıdır. Modern bilgisayar oyunları, ham bant genişliğinden ziyade sürekli veri akışına daha bağımlı olduğu için, yüksek bir indirme hızı kadar kaliteli bir internet bağlantısı da önemlidir.

Gecikme değeri

Gecikme, bir sinyalin verici modülünden alıcı modüle gitmesi için gerekli süre anlamına gelir. Fakat bazı kaynaklar vericiden alıcıya ve alıcıdan vericiye geri dönüşe, yani sinyalin gidiş-dönüşüne atıfta bulunmak için de gecikmeyi kullanır. Veriler indirildiğinde, işlem ışık hızında oluyormuş gibi görünse de, ister havadan (ışık hızında veya başka bir radyo dalgası formunda), ister bakır bir telden geçerken (teorik olarak bakır teldeki iletim hızı, ışık hızının en fazla 2/3’ü kadardır. Ancak bu, ideal bir tel için geçerlidir, gerçek hız daha düşük olacaktır) bazı engellere takılır. Özellikle oyunlar için, genellikle daha düşük bir gecikme değeri tercih edilir, ancak İSS’ler yüksek indirme hızlarına sahip paketlerinin reklamını yaparken, gecikme sürelerini göstermez. Oyun sırasında gecikme değeri yükseldiğinde, bu fiziksel bir gecikme olarak görülür. Yani, oyuncu klavye/fare hareketleri ile oyunun yanıt süresi arasındaki sinir bozucu gecikme olarak görülür ve genellikle lag (oyun kekemeliği) olarak adlandırılır. Bu online oyunlar ve özellikle rekabetçi FPS tipi oyunlar için işkence gibidir.

Ping değeri

Ping, genellikle eşanlamlı olarak kullanılır ve gecikme ile karıştırılır. Ancak ilişkili olsa da, bu tam olarak doğru değildir. Terimin kökleri, aktif sonar sistemlerinden gelmektedir. Ping, gönderilen sesin bir nevi nabzıdır ve yansımasının ardından geri gelmesini dinler. Bilgisayarlarda ping aslında ağ üzerinden başka bir bilgisayara gönderilen sinyali ifade eder. Bu diğer bilgisayar, daha sonra kendine gelen sinyali geri gönderir, bu da başka bir ping olarak ortaya çıkar. Bu gidiş-dönüş yolculuğunun ölçümü daha sonra gecikme olarak adlandırılır ve buna ping adı verilir.

Ayrıntılar, etkenler ve tavsiyeler

Artık gecikme, lag ve ping hakkında daha iyi bir anlayışa sahip olduğumuza göre, bunun ne anlama geldiğine bakalım ve biraz daha derine inelim. Hepimiz en düşük gecikmeyi istesek de, iyi bir oyun bağlantısı için 75 ila 100 milisaniyeden daha az olması önerilir ve yeterlidir de. Birçoğumuz bakır kablolu bağlantılarla boğuşuyor olsak da, genel olarak bir fiber bağlantı, geleneksel bir bakır kablodan çok daha hızlıdır. Çünkü yukarıda değindiğimiz gibi, bir sinyal, bakır telde ışık hızından çok daha düşük hızlarda seyreder. Bu da, tek hanelerde ping sürelerinin oluşmasına sebep olabilir. Öte yandan, hücresel bir bağlantıda oyun oynamaya çalışmak katbekat acı verici olabilir. Zira 4G bağlantılarında gecikme değerleri 50 ila 150 milisaniye arasında değişirken, 3G kablosuz bağlantıda 100 ila 350 milisaniye arasında gecikme süreleri görülebilir. Oyun oynamak için hiç de ideal değil, öyle değil mi?

İnternete nasıl bağlanacağınızın seçimi, gecikmeyi etkileyebilirken, Ethernet veya Wi-Fi bağlantısı ve ağda tıkanıklık gibi başka değişkenler de vardır. Her ağ, ağ donanımına ve konuma bağlı olarak farklı karakteristiklere sahiptir. İdeal ping değerlerine sahip olup olmadığınızı, PingPlotter 5 gibi bir yazılım aracılığıyla ölçebilirsiniz. Böylece ağ, en yüksek kalitede bağlantı sağlayacak şekilde ayarlanabilir. Çözümün her zaman daha fazla bant genişliği olmadığını unutmayın, bunun yerine kollarınızı sıvayın ve optimum gecikme sağlamak için ağ bağlantınızı optimize edin. Ağdaki gecikmeyi düşürmek için, kablolu bağlantı kullanabilir, telefon kablonuzu yenileyebilir, ağdaki gereksiz cihazları ya da cihazların tamamını devre dışı bırakabilirsiniz. Hatta işi daha da büyütüp, binanızın internet altyapısını elden geçirebilirsiniz.





PAYLAŞ