Gboard için çalışan Google, Mors alfabesini entegre ediyor - Haberler - indir.com

Gboard için çalışan Google, Mors alfabesini entegre ediyor

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 29 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-05-10 10:50:00
Editör : Nazlıhan Kılıç
Kategori : Donanım

Google , 2016 yılında kullanıma sunduğu Gboard ile sanal klavye konusunda öncü olarak kullanıcıların yeni teknolojiyi benimsemelerini sağlamıştı. İlk kez 2016 yılında kullanıma sunulan Gboard uygulamasına yeni özellikler ekleniyor. Bu bağlamda uygulamaya Mors alfabesi ekleneceği açıklanırken , bu sayede iletişim konusunda engelli kişielrin kendi seslerini bulmalarını sağlamak için çalışmalar devam ediyor.

Androd erişebilirliği çalışıyor

Projenin kendisi kadar hikayesi de oldukça dikkat çekici. Yazılımcı Tania Finlayson' ın kendi sesini Mors alfabesi ile bulması ile projenin çalışmaları için umut olurken, Tania konuşma güçlüğü yaşadığı için eşi onun kafa hareketlerinden çıkarımlar yapan ve onları Mors alfabesine çeviren özel bir cihaz tasarladı. Ardından Tania , iş birliği için çalışmayı eşi ile birlikte Google' ye sundu. Gboard' da ortaya çıkan Mors alfabesi fikri bu şekilde ortaya çıkarken , klavye kullanım ihtiyaçlarına göre özelleştirilebilecek. Projenin web sitesinde yer alan bilgilere göre, Anahtar Erişimi ( Switch Access) ve Nokta taraması (Point Scan) gibi Android Erişebilirlik özellikleriyle çalışmakta.

Bununla birlikte Cihazdaki sol tuşu, basıldığında Mors alfabesindeki 'nokta'yı (.) temsil ediyor. Sağ tuş ise 'uzun sinyali' (-) temsil ediyor. Birbirini takip eden sinyaller bu şekilde bir konuşma metnine dönüşerek iletişim sağlanıyor.

Tania Finlayson yaptıkları katkıdan dolayı kendini oldukça mutlu hissettiğini ifade ediyor. Mutluluğunu bir konuşmasında,  'Gboard'un, daha fazla kişinin benzersiz ihtiyaçlarını karşılamak için çeşitli ayarlarla geçiş erişimine izin veren bir Mors klavyesine sahip olması beni çok heyecanlandırdı.' şeklinde belirtti.





PAYLAŞ