Galaxy S5'ten Engellilere Yönelik Yenilikçi Uygulamalar - Haberler - indir.com

Galaxy S5'ten Engellilere Yönelik Yenilikçi Uygulamalar

Tahmini Okuma Süresi : 4 ' 51 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-01-30 00:00:00
Editör : Zafer YILMAZKARA
Kategori : Akıllı Telefonlar

Samsung Galaxy S5, özel desteğe ihtiyacı olan kullanıcıların günlük yaşamlarını daha kolay hale getirmek amacıyla geliştirilen temel özelliklerin yanı sıra görme, işitme ve fiziksel engellilere yönelik yenilikçi uygulamalarıyla da ön plana çıkıyor.

Yaşlı ve engelli kullanıcıların yaşamlarını devam ettirmeye yönelik ihtiyaçları düşünülerek tasarlanan ve gelişmiş özelliklerle donatılmış olan Galaxy S5'in menüsünde bu özellikler kategorilere ayrılmış şekilde yer alıyor.

Görme engelliler için sunulan özellikler şu şekilde;

TalkBack

Görme zorluğu olanlar için telefonun ekranındaki metinleri sesli olarak okuyan bir özellik olan TalkBack ayrıca cihazın kamerası aracılığıyla da kullanılabiliyor. Ekranı dokuz bölüme ayıran ve kullanıcıya fotoğraf çekiminden önce yüzleri nasıl konumlandıracağınızı söyleyen özellik fotoğrafı çekilecek olan kişinin tanımlanması yapılmasından sonra görüntüyü ekranın ortasına konumlandırmak için yardımcı olduğu gibi Galaxy S5'in 16MP kamerasının daha kolay kullanılabilmesini sağlıyor.

Otomatik Cevaplama Sistemi

Ayrıca ARS (Automatic Response System: Otomatik Cevaplama Sistemi) adı verilen bir sisteme de sahip olan Galaxy S5, kullanıcıların görüşmeleri sırasında telefonu kulaklarından uzaklaştırmaları halinde, otomatik olarak sesi dışa veriyor ve kullanıcının konuşma sırasında tuşları kullanabilmesini de kolaylaştırıyor.

Dark Screen (Karanlık Ekran)

Görme engellilerin mahremiyetinin korunmasına da önem veren Samsung, kullanıcıların Galaxy S5'in özelliklerine ekran kapalıykende erişebilmelerine kolaylık sağlıyor. Dark Screen (Karanlık Ekran) olarak adlandırılan özellik, kullanıcının halka açık yerlerde, etrafındaki kişilerden sakınmak durumunda kalmadan telefonu kullanabilmelerini sağladığı gibi aynı zamanda ekran kapalı durumdayken, enerji tüketiminde de tasarruf sağlıyor.

Font Büyüklükleri ve Renk Ayarları

'en küçük', 'çok küçük', 'küçük', 'orta', 'büyük', 'çok büyük' ve 'en büyük' olmak üzere 7 farklı yazı tipi büyüklüğü sunan Galaxy S5'te kullanıcılar bu büyüklüklerden dilediklerini seçerek telefon üzerindeki yazıları rahat bir şekilde okuyabildiği gibi bu okunabilirliği arttırmak içinde renklerin negatiflerini gösteren Negatif Renkler ve Renk Ayarı özellikleri de cihazda bulunuyor. Bu sayede kullanıcılar bazı renklerdeki metinleri okumakta zorlandıklarında bu renkleri değiştirerek yazıları daha belirgin hale getirebiliyorlar.

Optik Okuyucu

Görme engeli bulunan kullanıcıların cihazlarıyla daha çok şey yapabilmelerini sağlayan Optik Özelliği sayesinde; görüntü, belge, isim kartları ve barkodlardan metin ve veriler çıkararak, renk görüntülerini tanımlamak ve sesli metin okunması yapılmak üzere kullanım imkanı sunuluyor;örneğin, ekranda görüntülenen renkleri algılayarak kıyafet seçmek gibi...

İşitme Engelliler için sunulan özellikler

Bebek Ağlaması Dedektörü

Bu özellik sayesinde bebek ağlamalarını tespit eden cihaz, titreşim yaparak kullanıcıyı uyarmaktadır. Bu uyarıları ise kullanıcılar Gear 2, Gear Fit ve Galaxy Gear gibi cihazlardan alabiliyorlar.

Otomatik Dokunsal Uyarı

Sesi titreşime dönüştüren bu özellik ile Galaxy S5 bazı müzik, oyun ve video uygulamaları tarafından üretilen sesleri titreşime dönüştürerek; kullanıcıların bunları daha iyi hissetmelerini sağlıyor.

Flaş Bildirimi

Bu özellik kullanıcılara alarm, gelen çağrı ve uyarıları kameranın flaşını kullanarak ışıkla bildiriyor.

Bütün Seslerin Kapatılması

Bu özellik kullanıcıların bir tuşla bütün akıllı telefon seslerini sessize almalarını sağlıyor ve işitme güçlüğü olanların, örneğin; kütüphanede veya bir gösteri esnasında telefonlarının çalması gibi hataları önlemelerine yardımcı oluyor.

Fiziksel Engelliler için sunulan özellikler

Araç Kutusu

El hareketleri kısıtlı olan kullanıcılar için tasarlanan bu sanal touch pad, sık kullanılan özelliklerin daha hızlı ve kolay kullanılabilmesi sağlıyor. Kullanıcılar sık kullanılan menüler belirleyebilirken; touch pad, imleç boyutu ve imleç hızını da ayarlayabiliyorlar. Galaxy S5 ayrıca fotoğraf galerisi ve rehber gibi sık kullanılan işlevler için menü seçeneklerini gösteren ?Asistan Plus? uygulamasını sunuyor.

Temassız kontrol

Bu özellik; açma tuşuna dokunamayan kullanıcıların, ellerini ekranın üzerine getirip havada sallayarak ekranı açabilmelerini mümkün kılıyor.

Etkileşim Kontrolü

Kullanıcının uygulamaları veya ayarları kullanırken giriş yöntemi seçmesini mümkün kılan bu özellik sayesinde, hatalı komutların önlenebilmesi için dokunmatik ekran özelliği devre dışı bırakılabiliyor. Ayrıca otomatik ekran döndürme ve donanım tuşları da kilitlenebiliyor.





PAYLAŞ