FTP nedir ? - Haberler - indir.com

FTP nedir ?

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 12 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-08-01 15:01:02
Editör : Ali Çelik
Kategori : Donanım

Bu içerik FTP nedir sorusunu cevaplar ve nerelerde nasıl kullanılacağı hakkında bilgiler sunar.

FTP nedir ?

FTP bir dosya transfer protokolüdür. FTP'nin açılımı File Transfer Protocol'dür. İnternet diye adlandırdığımız dünya çok yüksek miktarda veri depolayabilen ve çok yüksek hızlarda haberleşebilen bilgisayarlarla iletişim içinde olma durumudur. Bu iletişimi sağlamak için  okyanusun metrelerce derinindeki kablolar veya gökyüzünün kilometrelerce yukarısındaki uydular kullanılıyor. Ve bütün  bu iletişimin, veri alışverişinin düzenli ve kararlı şekilde sağlanabilmesi için bilgisayar ağlarının temellerine dayanan protokoller kullanılması gerekiyor. İşte FTP   birbirine bağlı bilgisayarlar arası  dosya transferi yapabilmek için oluşturulmuş bir protokoldür.

Bu içeriğimizde ağırlıklı olarak protokolün derin teknik kısımlarını dışarıda tutarak web alanına yeni girmiş kişiler için FTP nerede ve nasıl kullanılır sorularına cevap arayacağız. 
Eğer bir websitesi yapmak istiyorsanız , domain ve hostinginizi aldıysanız, projenizi tamamladıktan sonra yapmanız gereken şey , oluşturulan projeyi kiralamış olduğunuz hostinge(karşı bilgisayara) yüklemek olacaktır. İşte tam bu noktada küçük bir program yardımıyla FTP protokolünü kullanarak bu görevi tamamlayabilirsiniz. 

Hostinginize erişmek için FileZilla adı verilen ve FTP   protokolü ile çalışan bir sistem kullanabilirsiniz. Bu protokolün kullanırken bazı bilgilere sahip olmanız gerekmektedir.  Bu konuyu da günlük hayatta benzer bir örnek ile ilişkiledirelim. 
Varsayalım ki : Malatya'da yaşıyorsunuz ve  İstanbul'da yaşayan kardeşinize kitap göndermek istiyorsunuz.Kullancağınız hizmet kargo hizmeti olacaktır. Ama kargo firmasına gidip bunu kardeşime verin diyip ürünü oraya bırakıp çıkamazsınız. Ulaşacak kişinin adı soyadı, adresi, telefon numarası gibi tam olarak o kişiyi ve yerini işaret eden bilgileri vermeye ihtiyaç duyacaksınız. Aynı bu örnekteki gibi de FileZilla kullanırken dosya transferini gerçekleştireceğiniz bilgisayarın bazı bilgilerini biliyor ve programda ilgili yerlere yazıp kurulumu sağlıyor olmanız gerekmektedir.

En İyi Ücretsiz FTP Dosya Aktarım Yazılımları!En İyi Ücretsiz FTP Dosya Aktarım Yazılımları!

Karşı bilgisayarın internet adresi ve bu bilgisayarda dosya işlemleri gerçekleştirmek için gerekli kullanıcı adı ve parola bilgilerine sahip olmanız gerekmektedir. Bir hosting satın aldığınızda size mail olarak bu uzak bilgisayara bağlantı için gerekli FTP bilgilerini içeren mail alırsınız.


İlgili uygulamalar

iOS Dosya Gezgini File Manager Pro App Tanıtım Videosu


PAYLAŞ