Fransa, Google'a dudak uçuklatan para cezası verdi - Haberler - indir.com

Fransa, Google'a dudak uçuklatan para cezası verdi

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 37 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-07-15 13:00:02
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Teknoloji

Telif hakkı ihlali nedeniyle Fransa'da özel bir şekilde incelemeye alınan Google'a Fransa'dan dev bir ceza geldi.

Telif hakkı ve rekabette yarattığı haksızlıklar nedeniyle sık sık denetim ve inceleme altına alınan Google için dev bir ceza verilmesi, teknoloji dünyasının ana gündem maddesi oldu. Şirket için Fransa'da yapılan incelemeler içerik oluşturucuları ile içeriklerin yeniden kullanımına ilişkin yaptığı pazarlıkta Google'ın denetime takılmasına neden oldu.

Fransa Rekabet Kurumu tarafından yapılan açıklamalarda, Nisan 2020'de alınan karara Google'ın uymadığı ve bu nedenle para cezası verilmesine karar verildiği belirtildi. Açıklanan resmi karar ile birlikte Google 592 milyon dolarlık bir para cezası ile karşı karşıya kaldı.

Google anlaşma sürecini iyi yönetemedi

Mevcut ceza ile ilgili yapılan değerlendirmelerde Google'ın Fransa'daki anlaşma sürecini iyi bir şekilde yürütmediği belirtildi. Google için 2020 yılında SEPM, APIG ve AFP şikayette bulunurken şikayetler üzerine soruşturma başlatıldı ve 2021 yılının Temmuz ayı itibariyle mevcut soruşturma tamamlandı. 592 milyar dolar gibi dev bir cezanın verilmesi, Google'ın sektörde oldukça zorlanmasına neden olabilir. Üstelik yapılan resmi açıklamada cezanın tek bir sefer verilmediğini ve Google'ın mevcut şartlara uymamaya devam etmesi halinde cezanın günlük para cezasına dönüştürülerek her gün Google'a ceza kesilebileceği belirtildi.

“Hayal kırıklığına uğradık”

Verilen ceza sonrasında resmi bir açıklama yapan Google ise cezadan dolayı hayal kırıklığı yaşandığını dile getirdi. Google tarafından yapılan açıklamada “Bu karardan ötürü büyük hayal kırıklığına uğradık. Bütün süreç boyunca iyi niyetle hareket ettik. Para cezası, bir anlaşmaya varmak için sarf ettiğimiz çabaları ve haberlerin nasıl gösterildiği gerçeğini hiçe sayıyor." denildi.

1.1 milyon dolarlık yeni ceza gelebilir!

Arama devi önümüzdeki iki ay içinde yayıncılara tazminat teklifleri sunmazsa, günlük 900.000 Euro'ya (1,1 milyon $) kadar ek cezalarla karşı karşıya kalacak. Konuyla ilgili Fransa Rekabet Kurumu başkanı Isabelle de Silva, "Düzenleyici bir şirkete yükümlülükler getirdiğinde, hem ruhen hem de harfiyen titizlikle uymak zorundadır. Bu örnekte, ne yazık ki durum böyle değildi," dedi. Da Silva'ya göre Google, haber ajansları ve yayıncılarla yaptığı görüşmelerde "iyi niyetle" hareket etmedi ve ödeme konusunda anlaşma yapmaya yanaşmadı.

Fransa, haber kuruluşları için tazminat konusunda Google’ı hedef alan tek ülke değil. Avustralya, geçen yıl Google ve Facebook’un hikayelerini yayınlama hakkı için medya kuruluşlarına ödeme yapmasını istemişti. Dev cezanın ardından Google'ın nasıl bir yol izleyeceği merak ediliyor.





PAYLAŞ