Fotoğraf makinesi alırken dikkat edilmesi gerekenler - Haberler - indir.com

Fotoğraf makinesi alırken dikkat edilmesi gerekenler

Tahmini Okuma Süresi : 5 ' 7 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-08-31 16:58:00
Editör : Furkan Arıcan
Kategori : Liste

Fotoğraf çekmeyi seven ya da fotoğraf makineleri ile ilgilenen okurumuzsanız, bu haberimizde sizin için fotoğraf makinesi satın alırken dikkat etmeniz gerekenleri sıraladık.

Günümüzde pek çok insan fotoğraf çekmeyi ya da çekinmeyi seviyor. İnsanlar artık profesyonel çekim yapabilmek için ya fotoğrafçılık kurslarına gidiyor ya da kendi kendine deneyimleyerek öğreniyor. Sosyal medya platformlarında hayatımıza dahil olması ile beraber insanlar fotoğraf alanına daha da ilgi duymaya başladı. Hepimiz şu gerçeği iyi biliyoruz ki profesyonel çekimler yapmak istiyorsak profesyonel fotoğraf makinesi almamız gerekiyor. Peki fotoğraf makinesi alırken nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Bugünkü haberimizde sizler için fotoğraf makinesi alırken dikkat etmemiz gerekenleri sıraladık. Gelin birlikte göz atalım.

1- Aldığınız modelin doğru model olduğuna dikkat edin

Bazı fotoğraf makinesi firmaları, ürettikleri fotoğraf makinelerinin modellerini her ülkede aynı isimli satışa çıkarmayabiliyor. Be sebepten ötürü de satın almak istediğiniz fotoğraf makinesi modelini araken yanılabiliyorsunuz. Bu durumu anlamanız için örnekle açıklayacak olursam Canon Marksı yeni ürettiği DSLR modellerinin bazılarını İngiltere’de olduğundan daha farklı şekilde isimlendiriyor.

2- Satın aldığınız yeni fotoğraf makinesi sizdeki lensler ile uyumlu mu?

Fotoğraf makinesi şirketleri yeni ürettikleri modelleri eski lens modelleri ile uyumlu üretmeyebiliyor. Örneğin Canon Firması’nın en son ürettiği DSLR makineleri, eski model lensler ile problem yaşamadan çalışırken Nikon Firması’nın fotoğraf makinelerinde eşli f-mount lens modellerini kullanabilirsiniz. Ancak bu lensleri kullanmak içinde bazen bir adaptöre ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu adaptörlerinde yeni alacağınız fotoğraf makinesi ile olan uyumunu kontrol etmeniz gerekmektedir.

3- Yeni alacağınız fotoğraf makinesinin özellik sınırlaması var mı?

4K video çekimi yapan bazı fotoğraf makineleri bu çekimleri yaparken yalnızca 15 fps’de yapabiliyor. Bazı modeller geniş açılı çerçeveleme elde etmeyi zorlaştırarak çektiğiniz görüntüleri kırpabiliyor. İlk bakışta bu özellik size dikkat çekici gelebilir ancak üretici şirketin internet sitesinde satın alacağınız makinenin özelliklerine dikkatli bir şekilde bakmanızı tavsiye ediyoruz.

4- Depolama alanı sizin istediğiniz büyüklükte mi?

Son zamanlarda üretilen fotoğraf makinelerinin yüksek megapiksele sahip olmalarından ötürü çekeceğiniz fotoğrafların hafıza kartlarında çok fazla yer kaplıyor. Bu durumu daha iyi anlamanız için örnek vererek açıklayacak olursam Sony a7R ile RAW formatında çekeceğiniz bir fotoğraf cihazın hafızasında 36 Megapiksel yer kaplayacak. Yani alacağınız yeni model fotoğraf makinenize eski hafıza kartınız yeterli gelmeyebilir. Her üretilen yeni modelde çekilen fotoğrafların boyutu da büyük oluyor.

5- Aynalı model mi satın almak istiyorsunuz yoksa aynasız model mi?

Şayet 10 sene önce fotoğraf makinesi alıyor olsaydınız ve size bu soruyu o zaman yöneltseydim muhtemelen DSLR olması isterdiniz. Ancak 2008 yılında Panasonic ürettiği bir makine ile dünyada ilk olmayı başardı. Dünyanın ilk aynasız modeli olan Lumix G1’i fotoğraf makinesi piyasasına sürdü. Aynasız fotoğraf makineleri daha küçük olmakla beraber  daha hafif ve mekanik anlamda daha basit bir şekilde karşımıza çıkıyor. Aynasız fotoğraf makineleri ışığın az olduğu ortamlarda daha başarılı fotoğraflar yakalamanıza neden oluyor. Aynalı fotoğraf makineleri ise lens yelpazelerinin daha geniş olmasının yanı sıra daha hızlı bir şekilde otomatik netleme yapıyor. Bu sebepten ötürü de piyasalarda hala varlığını korumaya devam ediyor.

6- Kompakt ile DSLR arasındaki farkı bilmeniz gerekiyor.

Fotoğraf makinesi düşkünü bir insansanız ve gittiğiniz her yere makinenizi götürerek çekim yapmayı seviyorsanız size DSLR modelleri kesinlikle tavsiye ediyoruz. Çünkü DSLR modeller ile yakalayacağınız görüntüler daha profesyonel olacak. Kompakt fotoğraf makineleri ise taşınabilirlik açısından daha kolay olsa da amatör çekim yapan kişilerce kullanılan modellerdir.

 7- Dinamik aralık yüksek olmalı

Bundan kısa bir süre önce herkes tarafından çekilen görüntünün megapikseli ne kadar yüksekse fotoğraf makinesine o kadar kaliteli denirdi. Fakat günümüzde artık fotoğraf makinesinin kalitesini dinamik aralığın yüksek olması belirliyor.




İlgili uygulamalar

PAYLAŞ