Firefox 50 Milyon Kullanıcısını Kaybetti - Haberler - indir.com

Firefox 50 Milyon Kullanıcısını Kaybetti

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 21 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-08-09 10:45:01
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Teknoloji

Tarayıcı sektöründe Google Chrome’un liderliği devam ederken sektörün ikinci büyük tarayıcı Mozilla Firefox’ta beklenmeyen gelişmeler yaşanıyor. Tarayıcı 50 milyon kullanıcıyı kaybetmiş durumda.

Mozilla Firefox için yayınlanan raporlar üzerinden derlenen verilerde, Mozilla Firefox’un 2018 yılından itibaren 50 milyon kullanıcı kaybettiği görüldü. Chromium tabanlı tarayıcılara karşı en güçlü alternatiflerden birisi olan Mozilla Firefox,  tüm avantajlarına rağmen son birkaç yıldır etkisini kaybediyor. Firefox'un Kamu Verileri Raporu'larında net bir şekilde yer alan gelişmeler kullanıcılarda ciddi bir düşüş trendi olduğunu net olarak gösteriyor. 2018 yılı sonunda 244 milyon kullanıcıya sahip olduğu açıklanan Mozilla Firefox, 2021’nin 2. çeyreği itibariyle güncellenen son raporlarda 198 milyon kullanıcıya sahip. Net olarak 46 milyonluk bir kullanıcı kaybı yaşayan Firefox düşüşü için uzmanlar tarafından farklı senaryolar ön plana çıkarılıyor. Buna göre Firefox’un güç kaybetmesinde önemli etkenler şöyle;

  • Google Chrome, Android gibi milyarlarca cihazda varsayılan web tarayıcısı. Bu nedenle kullanıcılar ister istemez Firefox yerine Chrome’u tercih edebiliyor.
  • Windows işletim sisteminde ise varsayılan web tarayıcısının Microsoft Edge olması kullanıcılar için Chrome’a karşılık olarak ikinci güçlü alternatifi yaratıyor.
  • Google.com (en büyük arama motoru), kullanıcılara Google Chrome'u yüklemelerini öneriyor.
  • Bazı web hizmetlerinin Chrome tabanlı tarayıcılara özel geliştirilmiş olması, Chrome’u sektörde ön plana çıkarıyor.
  • Rakiplerin elde ettiği bu avantajlara karşı Firefox’ta büyük revizyonlarla kullanıcı deneyimini geliştirememek ve performansta geri planda kalınması en büyük handikaplar arasında görülüyor.

Mozilla Firefox’un güç kaybetmesi tarayıcı sektöründe Chromium tabanının tekel olmasına neden olacak. Bu nedenle Firefox üzerinden yapılan değerlendirmelerde dikkat çeken en önemli detaylardan birisi de bu tekelleşme.  

Bugün teknoloji dünyasında en çok konuşulan konulardan birisi olan Firefox için 2018 yılında paylaşılan raporda kullanıcı grafiği şöyleydi;

https://data.firefox.com/dashboard/user-activity adresinde yer alan son detaylarda ise kullanım istatistiklerinin düştüğü net olarak görülebiliyor. Şu anda Apple sisteminde tamamen dışarıda kalan Firefox için Windows ve Android kullanıcıları hedef kitle. Ancak yukarıda yer alan nedenlerden dolayı pazardaki gücünü ciddi bir şekilde kaybetmeye başlayan şirket için yeni çözümlerin bulunması oldukça önemli.





PAYLAŞ