Finlandiya Eğitim Sisteminin 10 Altın Kuralı - Haberler - indir.com

Finlandiya Eğitim Sisteminin 10 Altın Kuralı

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 12 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-10-25 22:40:00
Editör : Elif Keskin
Kategori : Donanım

Eğitim sistemi denildiğinde Finlandiya gelişmiş modeliyle önemli bir örnek olarak karşımıza çıkıyor. Tüm dünyanın eğitim konusunda örnek olarak kabul ettiği Finlandiya sağduyulu uygulamalar ve eşitlikçi programlarıyla ön plana çıkıyor. 

Finlandi Eğitim Sistemi'ni diğerlerinden ayıran 10 özelliği sizler için yazımızda derledik. 

 

1. Sınav Yapılmıyor

Finlandiya'da öğrencilerin gelişimi bireysel olarak takip ediliyor. Yani bir başka deyişle Finlandiya eğitim sisteminde sınavlar bulunmuyor. Dileyen öğrenciler lise bitiminde Ulusal Matris Sınavı'na girebiliyor. Bu sürece kadar ise her öğrenci için kişiselleştirilmiş sorular ve puanlama sistemleri geliştiriliyor. 

 

2. Öğretmenler Hesap Vermiyor

Finlandiya'ya öğretmenlerin mesleklerine başlamadan önce yüksek lisans yapma zorunluluğu var. Böylece profesyonel bir eğitim sürecini tamamlamış oluyorlar. Bunun yanı sıra Finlandiya'da öğretmenlerin performansını analiz etmek okulların sorumluluğunda. 

 

3. Rekabetçi Sistem Yok

Finlandiya'da en iyi okul, en yüksek puan diye kriterler yok. Sistemde öğrenciler birbirleri ile rekabet etmez. Finlandiya'yı diğer ülkelerden ayıran en önemli noktalardan biri de bu. 

 

4. Okula Daha Geç Yaşta Başlama

Pek çok ülkede eğitim küçük yaşta başlıyor fakat Finlandiya'da durum tam tersi. Finlandiya'da okula başlama yaşı 7 olarak kabul ediliyor. Zorunda eğitim süresi 9, yani bir çocuk 16 yaşında dilerse eğitimini sonlandırabiliyor. 

 

5. Doğru Öncelikler Belirleniyor

Finlandiya eğitim sistemini başarılı hale getiren bir diğer nokta ise doğru önceliklendirmeler yapılması. Eğitimin amacı yüksek puanlar veya iyi bir matematik bilgisi kazandırmanın çok daha ötesinde. 1980'li yıllardan beri Finlandiya'nın eğitimdeki öncelikleri arasında psikolojik danışmanlık, ücretsiz okul yemekleri, eşitsizliği önlemek ve sağlık hizmetlerine ulaşmak gibi şeffaf noktalar yer alıyor. 

 

6. Üniversite Diploması Yerine Geçen Avantajlı Seçenekler

Standart eğitim sistemlerinde hedef öğrencilerin üniversite mezunu olmasını sağlamaktır. Finlandiya'da ise öğrencilerin eğitimine devam etmesi için belirli süreçlerde avantajlı seçenekler sunuluyor. Öğrencilerin lise döneminde edindikleri uzmanlıklara göre çeşitli kariyer alanlarına yönelebilecekleri bir sistem oluşturulmuş durumda.

 

7. Sağlıklı Okul Saatleri

Öğrencilerin ders başlangıç saati 09.00 - 09.45 arası değişiyor. Daha erken başlayan derslerin öğrencilerin sağlığı üzerinde olumsuz bir etki uyandırmasından çekiniliyor. Derslerin bitiş saati ise 14.00 - 14.45 arasında belirleniyor. Ülkede ders ve mola süreleri de uzun tutulmaya çalışılır. Bu programın amacı tamamlayıcı bir sistem üzerine kurulmuştur. 

 

8. Aynı Öğretmen Daha Az Öğrenci

Finlandiya'da bir öğretmen altı yıl boyunca aynı öğrencilerle birlikte eğitime devam ediyor. Öğretmenlerin sorumlu olduğu çocuk sayısı az tutuluyor. Bu sayede öğretmenler çocukların gelişimiyle yakından ilgilenme şansı buluyor. 

 

9. Okul Soğuk Bir Bina Değildir

Öğrenciler ve öğretmenler için okul rahat bir atmosfer haline getirilir. Örneğin herkesin egzersiz yapabileceği 20 - 25 dakikalık molaları bulunur. Finlandiya eğitim sisteminde okul gergin bir ortam olmaktan ziyade gerginliğini bırakılacağı bir yer olarak lanse edilir. Bu tarz bir ortamda verilen eğitimin kalitesi de kendini ortaya koyuyor. 

 

10. Az Ödev Çok Verim

Finli öğrenciler günlük yarım saat bir çalışma ile ödev ve günlük çalışmalarını tamamlayabiliyor. Öğrencilerin üzerinde ödev baskısı olmadığı için, yapılan ödevlerin içselleştirilmesi ve uygulanması çok daha verimli oluyor.





PAYLAŞ