FBI, iPhone Kilidini Kırmak İçin 900 Bin Dolar Ödedi - Haberler - indir.com

FBI, iPhone Kilidini Kırmak İçin 900 Bin Dolar Ödedi

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 50 ''   Yayınlanma Zamanı : 2017-05-10 16:10:00
Editör : Onur Köse
Kategori : Teknoloji

Teknoloji devi Apple ile FBI arasında geçtiğimiz yılın ilk aylarında gizlilik esaslı bir sorun ile karşı karşıya gelmişti. Şimdi ise San Bernardino saldırısının zanlılarından birine ait olan iPhone 5C modelinin kilidinin açılması için FBI, Apple'dan yardım istemişti. Apple şirketi ise iOS'un güvenlik önlemleri ve esaslarından ötürü bu yardımı reddetmişti. Apple'ın ise bu kararı tüm iPhone ve iPad kullanıcılarının cihaz güvenliğini sağlamak adına aldığı belirtilmişti. Bu konu ise hem teknoloji dünyasında hem de ABD kamuoyunda bir gündem oluşturmuş ve sonrasında ise FBI bu gizlilik noktasının çözümü için üçüncü taraf bir kuruluş ile istediğine ulaşmıştı.

Senatör Dianne Feinstein tarafından ifade edilene göre FBI bu söz konusu üçüncü parti araç için 900 bin dolar ödediği ise kamuoyu ile paylaşıldı. Daha önceki gündemlerde FBI'ın bu kilit açma işlemi için ödediği rakama 1.3 milyon dolar civarı iddia edilirken, şimdi bu tahmin üzerine FBI direktörü James Comey'İn yaptığı açıklamalar ile kağıt üzerine dökülmüş oldu. İfade edilene göre FBI'ın üçüncü taraf bu çözüm aracı için ödediği rakamın, emekliliğine kadar olan 7 yıl 4 aylık bir süre içinde kazanacağından ötürü daha yüksek bir meblağ olduğu belirtildi.

Reuters ise bu açıklamalar üzerine bazı matematik işlemleri ile 1.3 milyon dolar rakamını ortaya attı. Fakat son açıklamalar ile beraber bu rakamın doğru olmadığı ortaya çıktı. Geçtiğimiz gün Comey tarafından ifade edilene göre 900 bin dolar rakamı Senato Yargı Komitesi oturumu esnasında dile getirildi. Tüm bu raporlar ve açıklamalar sonucundan FBI'ın bu yardımcı araç için 900 bin dolar civarı bir rakam ödediğine kesin gözü ile bakabiliriz. Ayrıca Feinstein açıklamalarına göre FBI tarafından San Bernardino iPhone'u kırılması için para ödendiğine dair bir bilgi verilmemişti.





PAYLAŞ