Facebook'tan kullanıcıların mahremiyetini koruyacak yeni özellik - Haberler - indir.com

Facebook'tan kullanıcıların mahremiyetini koruyacak yeni özellik

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 33 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-01-29 21:02:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Sosyal Medya

Facebook’un kullanıcıların geçmiş gönderileri silmesiyle bir özellik üzerinde çalıştığı uzun zamandır biliniyor. İlk olarak iki sene önce gündeme gelen “Temiz Geçmiş” özelliği nihayet kullanıma sunuldu.

Facebook CEO’Su Mark Zuckerberg 2018 senesinde kullanıcılarına eski gönderilerini silebilecekleri bir özellik yayınlayacağına dair söz vermişti. Bir süre hazırlık aşamalarıyla gündeme gelen bu özellikten sonrasında hiç söz edilememesi şirketin bu fikri rafa kaldırdığını düşünmemize neden olmuştu. Ancak şirket dün söz verdiği özellik Ağustos ayında deneme aşamasına girmişti.

Facebook Messenger, kullanıcıların seveceği bir çok yenilik ile gündemdeFacebook Messenger, kullanıcıların seveceği bir çok yenilik ile gündemde

Geçmişte pek çok skandala adı karışan Facebook son dönemlerde kullanıcılarına sahip olduğu sosyal medya ağlarında gizliliklerini kontrol edebilmeleri adına pek çok yenilik sunuyor. Dün yayınladığı bir özellikle gizlilik kontrolünü daha geniş çapta sunmaya başlayan platform artık kullanıcılarına eski gönderilerini kolaylıkla temizleme imkanı tanıyacak.

Facebook CEO’Su Mark Zuckerberg dün Data Privacy Day’de yayınladığı bir blog yazısıyla “Off-Facebook Activiy (Facebook Dışı Faaliyet)” özelliğinin kullanıma sunulduğunu açıkladı. Yayınlanan bu araç sayesinde artık kullanıcılar Facebook’un kendilerini ne derece takip edeceğini belirleyebilecek.

Facebook kullanıcılarına kontrol imkanı tanıyor

Mark Zuckerberg’ün 2018 senesinde kullanıcılara söz verdiği özellik Ağustos ayında deneme aşamasına girmiş ve belirli kullanıcıların erişimine açılmıştı. Dün dünya çapında aktif olarak yayınlanan özellik 2.4 milyar kullanıcıya açıldı. Yeni özellik hakkında açıklama yapan Zuckerberg, özelliğin kullanıma açılmasındaki gecikmenin Facebook sistemini yeniden inşa etmek durumunda kaldıkları yönünde açıklama yaparak, özelliği  “Başka şirketlerin internet sitelerini ziyaret eden kullanıcıların o sitedeki faaliyetleri Facebook'a iletiliyor ve Facebook bu bilgileri kullanıcıların ilgilendiği reklamları onlara göstermek için kullanıyor. Yeni özellikle birlikte kullanıcılar, bu bilgilerin bir özetini görebilecek ve diledikleri takdirde bunu hesaplarından kaldırabilecek” sözleriyle anlattı.

Facebook Veri Skandalı Mağdurlarına Tazminat Yolu Açıldı

Ancak günümüzde Facebook’un hala üçüncü taraflar aracılığıyla bilgi edinmesi kullanıcıları şaşırtıyor. Geçtiğimiz dönemlerde hatırlarsanız Electronic Frontier Foundation, Android telefonlardaki “Ring” adındaki kapı zili uygulamasının üçüncü parti izleyicileri kullanarak Facebook’a bilgi gönderdiği tespit etmişti. Bunun yanı sıra veri gizliliği konusunda araştırma yürüten bir ekipte regil döngüsünü takip eden bir uygulamanın bazı sağlık ve hassas verileri Facebook’a gönderdiğini ortaya çıkarmış, şirket ise bu durumu “Standart bir uygulama” şeklinde savunmuştu.

Görünüşe göre sosyal medya devi artık adının karıştığı veri paylaşım skandallarından kurtulmak istiyor. Bu konuyla ilgili yeni bir özellik sunan şirket kullanıcılarına takip edilme özelliğini kapatabilme imkanı sunacak çevrimiçi geçmişlerini sürekli silme ihtiyaçlarına çözüm getirdi.

Fakat bu durum reklam veren şirketleri hala engellemeyecek. Bu konuda kullanıcılarına bir uyarıda bulunan Facebook, yeni özelliğin kullanıcıların sadece çevrimiçi verilerini takip etmeyi engellediğinin altını çizerek reklam veren şirketlerin kullanıcı bilgilerine dayalı (Örneğin: yaş, cinsiyet, iletişim bilgileri) reklam sunmalarına engel olmayacağını açıkladı. Kullanıcıların reklam veren şirketlerin bu tip reklamlarıyla karşılaşmamak için “Reklam ayaları” menüsünden “Ortaklardan alınan verilere dayalı reklamlar” özelliğini kapatmaları gerekiyor.


İlgili uygulamalar
Facebook üçüncü parti sitelere girişlerde bildirim gönderecekFacebook üçüncü parti sitelere girişlerde bildirim gönderecek
Facebook'un Facebook'un "Karanlık mod"u hatalarla dolu!

PAYLAŞ