Facebook'ta dezenformasyon kaynakları çok fazla tıklanıyor! - Haberler - indir.com

Facebook'ta dezenformasyon kaynakları çok fazla tıklanıyor!

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 3 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-09-06 15:00:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Washington Post tarafından yapılan haberlere göre New York Üniversitesi ve Fransa’daki Grenoble Alpes Üniversitesi bünyesinde yer alan araştırmacılar, yakın zaman içerisinde yayınlanacak olan araştırmalar için Ağustos 2020 ile Ocak 2021 arasında Facebook üzerinden yayın yapan 2 bin 551 sayfanın aldığı etkileşimi değerlendirdi.

Söz konusu bu araştırma kapsamında, dezenformasyon ile ilgili olarak araştırmalarda bulunan ve kar amacı gütmeyen iki kuruluş NewsGuard ve Media Bias/Fact Check’in, yayıncıların siyasi düşüncelerini ve dezenformasyon yapma sıklıklarına göre hazırladığı sınıflandırmanın temel alındığı dile getirildi. Araştırmanın sonucunda, dezenformasyon yaptığı ortaya çıkarılan sol görüşlü Occupy Democrats ve sağ görüşlü Dan Bongino ve Breitbart gibi hesapların, yaygın olarak kullanılan ve güvenilir haber kaynakları üzerinden 6 kat fazla etkileşim aldığı sonucuna ulaşıldı.

Facebook’un kripto cüzdanı yakında çıkıyorFacebook’un kripto cüzdanı yakında çıkıyor

Aynı zamanda dezenformasyon yağan koyu sağ ve koyu sol görüşlü hesapların, kapsamının aynı ucunda yer alan güvenilir sitelerden çok daha fazla etkileşim aldığı dile getirildi. Bir diğer açıdan, araştırma, sağ görüşlü hesapların diğerlerinden daha fazla dezenformasyon yaydığı belirlendi. 

Araştırma sonuçları Facebook'un sonuçları ile benzer

Washington Post tarafından yapılan araştırma sonuçlarının, Facebook'un ABD'de 2018 ara seçimleri gerçekleşmeden önce yaptığı kendi araştırmasının sonuçları ile örtüştüğü ortaya çıkarıldı. Facebook, Washington Post’a konu ile ilgili olarak verilen cevapta, araştırmanın içerikle etkileşim  halinde olanların sayısını ölçtüğünü fakat bunun yanlış haberleri görüntüleyen gerçek kişi sayısını yansıtmadığı dile getirildi. Site, görüntülenen haberlerin araştırma ile örtüşmediğini aktardı. Bir diğer açıdan Facebook, sitenin görüntülenme istatistiklerini  paylaşmayı istemiyor. ABD'de 2016 seçimlerinden bu yana endişe uyandıran Facebook'un dezenformasyon gücünü kapsamlı bir şekilde ölçtüğünü dile getiren araştırmanın, şirketin algoritmaların dezenformasyon yaydığı kanısı güçlendirmesi bekleniyor. Konu ile ilgili olarak elde edilen bilgiler şu an için bunlarla kısıtlı olup yakın zamanda daha verimli bilgilerin elde edilmesi bekleniyor. 


Facebook, Afganistan’a yönelik sert kurallar getiriyorFacebook, Afganistan’a yönelik sert kurallar getiriyor
Facebook sanal ofisi gerçeğe çeviriyorFacebook sanal ofisi gerçeğe çeviriyor
Facebook da Reels videolarına başladı Facebook da Reels videolarına başladı 

PAYLAŞ