Facebook'a

Facebook'a "Instagram Kids" sürümü için sert tepki

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 21 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-05-13 09:01:03
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Uygulama

Sosyal medya dünyasının lider isimlerinden Facebook şirketi, çocukları kullanımı için Instagram planlarını geçtiğimiz aylar içerisinde duyurmuştu. Fakat Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg'e ABD’deki 44 eyaletin başsavcısından konuyla ilgili olarak açık bir mektup geldi. Savcılar, “Çocuk Instagram’ından vazgeçin!” dedi.

Zuckerberg, 25 Mart’ta gerçekleşen bir kongre oturumunda çocuklara yönelik hazırlanan uygulama sürümünü doğruladı. Şirket, 13 yaşın altındaki gençler için fotoğraf paylaşım görevi gören uygulama için yeni sürümünü başlayacak. Şu an için Facebook, 12 yaş altı herkesin ürünlerini kullanmasını yasaklıyor fakat birçok çocuk yaşını büyük girerek platformlara üye olabiliyor. 

Spotify şarkıları artık Facebook'ta görüntülenecekSpotify şarkıları artık Facebook'ta görüntülenecek

Messenger Kids'le benzerlik gösterecek

Mart ayı içerisinde Facebook sözcüsü açıklama yaparak uygulamanın şu an için ilk aşamada olduğunu dile getirdi. Ardından ise sözcü, yeni, sürümle beraber çocukların arkadaşlarına ayak uydurmasına, yeni hobileri ve ilgi alanları keşfetmelerine yardımcı olmak istediklerini dile getirdi. Aynı zamanda, bunu çocuklara yönelik Facebook benzer Messenger Kids uygulaması ile benzerlik gösterecek. Instagram sözcüsü Stephanie Otway, Instagram’da yaşlarını büyük göstererek kullanmaya başlayan çocuklarının sayısının her geçen gün arttığını aktardı. Şirket, çocuklar için tasarlamaya çalıştıkları yeni uygulamanın "pratik çözüm" olduğunun altını çizdi. Fakat bariz güvenlik sorunlarının yanı sıra, siyasi liderler ve akıl sağlığı uzmanları, bu  projenin çocukların gelişimini ve özgüvenini olumsuz olarak etkileyeceğini belirtti. Başsavcılar da mektupta bu argümana karşı çıktı; “Küçük çocukların aileleri ve arkadaşlarıyla bağlantı kurabilecekleri daha güvenli pek çok yol var.”

Eyalet başsavcıları tarafından gönderilen mektup

Facebook’a Instagram Kids ile ilgili mektup gönderen başsavcılar arasında Teksas, New York ve California eyalet başsavcıları yer alıyor. Konu üzerinde çalışmalar yapan grup, sosyal medya platformlarını9n çocukları kişisel görünümleri ve sosyal statüleri ile ilgili endişelenmeye ittiği konusunda uyarıda bulundu. Başsavcılar, “Sosyal medya kullanımı, sosyal medya hesabına sahip olmanın zorluklarını aşacak donanıma sahip olmayan çocukların sağlığı ve refahı için zararlı olabilir.” dedi.

Bu durumun üzerine Facebook sözcüsünden bir açıklama geldi. Instagram'ın çocuk sürümünü tasarlarken kanun yapıcılar ve düzenleyiciler ile beraber çalışacaklarını dile getirdi. Bu platformun herhangi bir reklam içermeyeceği de daha önce açıklanmıştı. 

Instagram kullanımı çocukları nasıl etkileyebilir?

Konuyla ilgili araştırmalar yapan uzmanlar, sosyal medya platformlarının çocukların ve gençlerin zihinsel sağlığı, vücut görüntüsü, benlik saygısı ve uyku düzeni gibi durumlarda olumsuz etkileyeceğini dile getiriyor. Özellikle de Instagram, “beğeniler“, popülerlik ve olayları kaçırma konusunda bir saplantı oluşturuyor. Daha öncede yapılan araştırmalar, uygulamalarda uzun zaman geçiren gençlerin depresyon ve anksiyete eğiliminde olduğunu gösteriyor. İngiltere Kraliyet Halk Sağlığı Derneği’nin 2017’de yapmış olduğu bir araştırmada da benzer sonuçlar gösteriyor. Diğer sosyal medya platformları Twitter, Facebook, Snapchat ve YouTube ile karşılaştırıldığında Instagram, zihinsel sağlık üzerinde çok daha fazla etkisi vardır. Konu ile ilgili yaşanan gelişmeler şu an için bunlarla kısıtlıdır. Gelecek günlerde daha detaylı bilgiler elde edilebilir. 


Veri skandallarıyla gündemden düşmeyen Facebook'tan kullanıcılarına gözdağıVeri skandallarıyla gündemden düşmeyen Facebook'tan kullanıcılarına gözdağı
Facebook, rakibi Signal'in hesabını sildi!Facebook, rakibi Signal'in hesabını sildi!
Donald Trump'ın Facebook yasağı devam edecekDonald Trump'ın Facebook yasağı devam edecek

PAYLAŞ