Facebook'a gizli verileri sattığı iddiası ile soruşturma açıldı - Haberler - indir.com

Facebook'a gizli verileri sattığı iddiası ile soruşturma açıldı

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 9 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-03-14 17:06:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : İnceleme

Uzun zamandır çeşitli zarar verici iddialar ile uğraşan dünyaca ünlü sosyal ağ platformu Facebook, şimdi de kullanıcıların gizli verilerini paylaştığı yönünde iddialar ile gündemde adından söz ettiriyor. Sosyal medya olarak hayatımıza giren ve büyük ün kazanan platformların başında gelen Facebook, kullanıcıların gizli verilerini Amazon, Apple ve Microsoft gibi dünyaca ünlü teknoloji devleri ile paylaştığı iddiası ile soruşturmalara maruz kaldı. Günden güne gelişim gösterirken aynı zamanda çeşitli kötü suçlamalara da maruz kalan Facebook platformunun bu iddialar karşısında neler yapacağı da akıllarda soru işareti. 

New York Times gazetesinde yayınlanan haberlere göre günümüz incelemesine baktığımız taktirde yaklaşık 2 milyar kullanıcıya sahip olan sosyal medya ve teknoloji devi Facebook, orijinal kullanıcılarına ait hesapların kişisel verilerini 150'den fazla büyük şirketin kullanımına açmak adına çeşitli anlaşmaları değerlendirerek imzaladığını dile getirdi. Bu durum Facebook açısından son derece can sıkıcı olarak görülüyor. Facebook daha öncede bu gibi iddialar ile karşı karşıya gelmişti ve buna karşılık olarak kişisel verilerin paylaşılma durumuna son vererek bu durumu kapatmıştı. Fakat yeni çıkan iddialara göre Facebook, Netflix, Spotify, Amazon, Apple, Sony ve Microsoft gibi teknoloji sektörüne yön veren şirketlerin Facebook hesapları bulunan kişilerin gizli verilerine ulaşmasına uzun bir süreliğine izin verdi. Facebook, yaşanan bu olaylara rağmen süreç içerisinde kamuoyu ve medyanın gözleri önünde inatla veri paylaşım meselesinin kullanıcı gizliliğine zarar verdiğini ve etik olmadığını iddia eden cümleler sarf etmeye devam ediyor. 

Zuckerberg duyurdu: Facebook değişiyor!Zuckerberg duyurdu: Facebook değişiyor!

Facebook kişisel verileri paylaşıyor mu?

Yine New York Times gazetesinin haberlerine baktığımız taktirde New York'ta bulunan soruşturma kurulunun Facebook hakkında ortaya atılan iddiaları değerlendirerek şimdiden iki akıllı cihaz üreticisini ve bazı teknoloji firmalarını ifade vermek amacıyla çağırdığı bilgisini elde ediyoruz. New York Times gazetesine röportaj veren Facebook sözcüsü, yetkililer ile iş birliği içerisinde olduklarını ve konuyu hafife almadıklarını dile getirdi. Gerçekleşen bu olaylar nedeniyle prestij kaybı ile karşı karşıya kalan Facebook hisselerinin çarşamba günü kapanış sonrası yüzde 1.5 düştüğü bilgisi ortaya çıktı. Londra'da merkezi bulunan Cambridge Analytica adlı analiz firmasının 2018 yılında milyonlarca Facebook kullanıcısının hesapları üzerinden izinsiz bir şekilde elde ettiği gizli kişisel veriler ile ABD ve İngiltere'de ki önemli siyasi seçimleri etkilediği iddialarını ortaya atmıştı.

Facebook sosyal paylaşım sitesinin kurucusu ve patronu olarak görev yapan Mark Zuckerberg, yaşanan bu olaylar hakkında, "Bu tür olayların yaşanmaması için yıllar önce önlemler almıştık. Ancak, hata yaptık. Daha yapılması gerekenler var" şeklinde açıklamalarda bulunmuştu. Dünyaca ünlü sosyal medya platformu Facebook daha önce de gizli kullanıcı verilerini büyük şirketlere satmak, bu verilerin usulsüz kullanımını denetlememek, telefonlarına sosyal medya platformunun uygulamasını yükleyen kişilerin cep telefonu konuşmalarını ve kısa mesaj kayıtlarını izinsiz tutmak gibi son derece ciddi ve çirkin suçlarla gündeme gelmişti. Bu durum karşısında kurucu Mark Zuckerberg, gizli kullanıcı bilgilerinin izinsiz paylaşılması konusu ile alakalı ABD Kongresi'nde ifade de vermişti


İlgili uygulamalar
Facebook kan kaybediyor, Instagram hızla büyüyorFacebook kan kaybediyor, Instagram hızla büyüyor
Facebook Messenger'da Ciddi Açık BulunduFacebook Messenger'da Ciddi Açık Bulundu
Facebook, Instagram Benzeri Bir Tasarıma Geçiş YapıyorFacebook, Instagram Benzeri Bir Tasarıma Geçiş Yapıyor

PAYLAŞ