Facebook'a bağlı platformlarda yapılan ırkçı paylaşımlar engellenecek - Haberler - indir.com

Facebook'a bağlı platformlarda yapılan ırkçı paylaşımlar engellenecek

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 12 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-03-28 16:51:03
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Dünyanın en çok tercih edilen ve yaş grubuna hitap eden sosyal medya platformu Fcaebook, gelecek haftada ile beraber beyaz ırkçılığı ve ayrımcılığı destekleyen paylaşımların tamamını engelleyeceğinin bilgisini verdi. Geçtiğimiz günlerde Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde yaşanan ve tüm dünyayı etkisi altına alan korkunç terör saldırı Facebook ve Twitter başta olmak üzere pek çok sosyal medya platformunda paylaşımlar yapılması, sosyal medya platformlarının çalışma planlarında değişikliğe gitmesi kavramlarını ortaya çıkardı. 

Facebook yaşanan bu olaylar karşısında 1,5 milyon videonun kendi platformlarından kaldırıldığını söylese de, Brenton Tarrant adlı aşırı sağcı saldırganın aksiyon kamerasıyla çektiği 17 dakikalık görüntünün viral olmasının önüne geçememişti. Yaşanan bu terör saldırısı tüm dünyayı büyük ölçüde etkisi altına almasının ardından Topluluk Standartları'nı baştan gözden geçirmeye karar veren sosyal medya devi, çarşamba günü gerçekleştirdiği açıklamada, hem beyaz ırkçılığını hem de yabancı düşmanlığını propaganda etmek amacıyla yapılan tüm gönderi, fotoğraf ve diğer içeriklerin engelleneceğinin haberini verdi. Sosyal medya devi Facebook, söz konusu engelleme kararının Instagram üzerinde de uygulanacağının bilgisini verdi. 

Yeni Zelanda katliamı sonrasında Facebook ve YouTube görüntüleri silmeye devam ediyor!Yeni Zelanda katliamı sonrasında Facebook ve YouTube görüntüleri silmeye devam ediyor!

Facebook açısından önemli bir gelişme olmasının sebebi ise, daha önce yalnızca beyaz üstünlüğü ile ilgili içeriklere yaptırım uygulayan, fakat ırk ayrımcılığı gibi ideojiler doğrultusunda yapılan paylaşımlara göz yuman Facebook'un yeni adımı beğeni ile karşılanıyor. Hatta ABD'li sosyal medya devi, daha öncelerde beyaz ırkçıların platform üzerinden yaptığı paylaşımlara karşı yaptırım uygulamadığı için kullanıcılar ve sivil toplum örgütleri tarafından zaman zaman eleştiri yağmuruna tutuluyordu. Gelecek hafta itibariyle ABD'de beyaz ırkçılık ya da ayrımcılık belirten içeriklerin platformda paylaşılmaya ya da aranmaya çalışıldığı taktirde Facebook kullanıcıları, kar amacı ile çalışmayan Life After Hate’in web sitesine yönlendirilecek.

2011 yılında kurulan bu organizasyon, nefret grubu olarak adlandırılan gruplardan ayrılmak isteyen kişiler için eğitim içerikli etkinlikler ve aynı zamanda destek de sağlıyor. Bir dönem önce ABD Başkanı olarak görev yapan Barack Obama'nın görevden ayrılmasından bir süre önce Chicago merkezli yardım kuruluşuna 400.000 dolarlık federal bir hibe verilmesini talep etmişti; fakat daha sonra bu hibe Donald Trump yönetimi tarafından iptal edilmişti. İptal edilmesi ise oldukça kötü tepki çeken bir durumdur. 

Karar memnuniyetle karşılandı

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, konu hakkında Perşembe günü yaptığı açıklamada, Facebook bünyesinde yer alan platformlarda beyaz milliyetçiliği ve ayrımcılığını içeren içerikleri yasaklama kararını memnuniyetle karşıladıklarını dile getirdi. Yaşanan terör saldırıları karşısında tüm dünya seferber oldu ve olayları boykot etmekten de geri kalmadı. “Muhtelemen bu çizgideki ideolojik görüşler her zaman topluluk kurallarına uymalı; ancak yine de Christchurch'teki saldırı sonrasında alınan bu karar mutluluk verici”  diye konuşan Jacinda Ardern, tüm internet şirketlerini aşırıcılıkla güçlü bir şekilde mücadele etmeye çağırdı. Facebook'un bu şekilde bir çalışmaya imza atması hem kullanıcılar hem de eleştirmeler tarafından oldukça büyük ilgi ile karşılandı. 


Facebook Messenger beklenilen özelliğe kavuştuFacebook Messenger beklenilen özelliğe kavuştu
Facebook kullanıcı şifrelerini korumuyor!Facebook kullanıcı şifrelerini korumuyor!
Facebook’tan yapay zeka sözü!Facebook’tan yapay zeka sözü!

PAYLAŞ