Facebook Yeni Dil Çeviri Yapay Zeka Sistemi Geliştiriyor - Haberler - indir.com

Facebook Yeni Dil Çeviri Yapay Zeka Sistemi Geliştiriyor

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 42 ''   Yayınlanma Zamanı : 2017-05-11 12:00:00
Editör : Onur Köse
Kategori : Donanım

Teknolojinin her anlamında karşımıza çıkan, yapay zeka teknolojisi geliştirilmeye devam ediliyor. Bu gelişim ile beraber sosyal medya platformları da bünyelerine yapay zeka yardımı ile çeşitli yetenekler kazandırabiliyorlar. Müzikleri tanıyabilen, koşu performansı ölçebilen gibi birçok yapay zeka özelliğinin yakın zamanda akıllı telefonlarımıza gelmesi bekleniyor. Sosyal medya devi Facebook ise yakın zamanda yapay zekaya odaklı yeni çalışmalarını ve projelerini kullanım hayatına sokamaya hazırlanıyor. Söz konusu bu yapay zeka teknolojisi ile katmanlı nöral ağlara odaklı iletişimdeki dil engelinin en düşün seviyeye indirilmesi hedefleniyor. Facebook ekibinin yapay zeka tarafı ile ilgilenen kısmı tarafından gerçekleştirilen araştırmalar neticesinde yeni teknolojiye geçiş yapması hedefleniyor.

Bu araştırmalar sonucunda, katlamalı nöral ağların kullanıldığı sistemlerde standart sistemlere göre dokuz kat daha hızlı çeviri yapılabildiği tespit edilmiş durumda. Kaynak kodu ve eğitilmiş sistemler ile beraber açık kaynaklı bir lisans halinde tutulan araştırmaların neticesinde bu sonuçlardan yararlanılmak isteniyor. Dil çeviri ve tercüme işlemi normal olarak tekrarlı nöral ağlar ile yapılıyor. Bu sistemde ise sıralı olarak bir cümlede her kelime tekrardan işleniyor. Sağdan sola yada soldan sağa doğru ilerliyor. Fakat katlamalı nöral ağ sistemi ile kelime kelime çeviri işlemi yapılmak yerine, tıpkı insanlarda olduğu gibi cümlenin genel bağlamından baz alınarak çeviri işlemi gerçekleşiyor.

Bu da hem hız kazandırdığı gibi hemde doğru çeviri anlamında kullanıcı için oldukça yararlı bir sistem oluyor. Facebook ise bu yeni mimarinin dünya üzerinde 6 bin 500'den fazla dilin tercüme edilmesinde yardımcı olacağı düşünülüyor. Facebook'un iletişim kategorisinde kullanması beklenen bu çeviri yapay zeka sisteminin uygulamaları olan Messenger, WhatsApp ve Instagram gibi servislerde de kullanması bekleniyor.





PAYLAŞ