Facebook, yapay zeka konusunda şaşırtmaya devam ediyor - Haberler - indir.com

Facebook, yapay zeka konusunda şaşırtmaya devam ediyor

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 6 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-03-08 21:01:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Teknoloji dünyasının başarılı isimlerinden Facebook, yapay zeka teknolojisi için önemli bir eşiği geçip gelişim sağlamaya yönelik hareket ediyor. Yapay zeka veya Al denilen teknolojiler, yazılımcıların algoritmaları sayesinde, yeni bilgiler edinmek mümkündür. Kısaca belirtmek gerekirse bu sistemlerin gelişimi çalışmaların arkasında yatan ekibe bağlıdır. Buna karşılık Facebook kendi kendine öğrenme becerilerine sahip olan bir yapay zeka geliştirmeyi planlıyor. Şirket bu sayede insana olan bağımlılığı azaltmayı planlıyor. 

Facebook, kendi kendine öğrenen yapay zeka üzerinde çalışıyor

Teknoloji dünyasının lider isimlerinden Facebook, yeni geliştirmiş olduğu yapay zeka algoritmasında bireyler tarafından etiketler aracılığıyla yapılan öğrenmenin itesine geçmeyi de başardı. Sosyal medya devi, yapay zeka sistemlerinin kendi kendine öğrenme becerilerinin olması adına çalışmalar yapıyor. Buna göre, Seer (Self-supERvised) algoritması için Instagram’dan alınan bir milyardan fazla gönderide kullanıldı. Kullanılan yapay zeka teknolojileri, söz konusu bu görüntülerden hangilerinin birbirine benzediğine kendisi karar kıldı. 

Facebook, Avustralya ile ilgili kararında geri adım attıFacebook, Avustralya ile ilgili kararında geri adım attı

Yapay zeka algoritmasının en ilginç özelliği ise farklı bir algoritmanın varlığını çözebilmesidir. Seer'e göre bu sefer kendi etiketi kullanılan az satıda resim de gösterildi. Bu sistem, hatalı olan etiketleri fark etti ve arkasında farklı bir algoritma olduğunu tanımlayabildi. Facebook tarafından yapılan bu yapay zeka deneyine, ABD'nin önemli üniversitelerinden bilim adamları da tanıklık etti. Facebook’un Bilim Bölümü Başkanı olarak görev yapan bilim insanı Yann LeCun, bu yapay zeka teknolojisi ile kullanıcıların karşısına çıkan kendi kendine öğrenebilme yeteneklerini devrim olarak adlandırdı. LeCun, seçilen 1 milyar Instagram postunun rastgele seçildiğini hatta öyle ki yapay zekanın işini kolaylaştıracak basit görsellerin kullanıldığı da dile getirildi. 

Facebook Bilim Bölümü Başkanı olan LeCun, ABD’nin yapay zeka ve makine öğrenimi ile ilgili önemli bilim adamlarının başında gelir. LeCun'a göre, etiketler yoluyla yapay zeka öğrenimi insanlığı ileriye taşımayacak kadar hantal bir yöntemdir. Yapay zekanın kendi kendine öğrenmesi, metinlerin dilini algılamak ve çevirmek adına hali hazırda kullanılıyor. Fakat LeCun tarafından aktarılan bilgilere göre resimlerin tanımlanması ve yapay zeka tarafından da gruplandırılması metinleri tanımaktan daha da karmaşıktır. Seer ise bu konuda önemli bir gelişime ön ayak oldu.

Seer yapay zekası, adeta bir insan beyni gibi nesneleri ve görüntüleri birbirine bağlamaya yönelik hareket ediyor. Öyle ki büyük bir sinir ağına benzetilen bu yeni yapay zeka sisteminin işlem gücü ihtiyacı da rakiplerine göre daha fazla. Söz konusu resimleri tanıma ve öğrenme, bunları birbirine bağlantılı olarak sınıflandırma ilk defa kullanılmıyor. Daha önce bir İspanyol girişimi olan Qbo, geliştirdiği robotlara öğrenebilme yetisi sunmuştu. Hatta öyle ki söz konusu bu robotlar elde ettikleri bu bilgileri birbirleriyle paylaşma özelliğine de sahipti. Facebook, teknoloji dünyasının en büyük şirketlerinin başında gelirken halen hızla çalışmalarına devam ederek yeni ürünler sunuyor. Yapay zeka da Facebook'un uzun bir süredir üzerinde çalıştığı konuların başında gelir. 


Facebook Avturayla ile ilgili açıklama yaptıFacebook Avturayla ile ilgili açıklama yaptı
Facebook çocuk istismarının önüne geçmeye çalışıyorFacebook çocuk istismarının önüne geçmeye çalışıyor
Facebook'un akıllı gözlüğü yüz tanıma özelliğine sahip olabilirFacebook'un akıllı gözlüğü yüz tanıma özelliğine sahip olabilir

PAYLAŞ