Facebook, WhatsApp verilerini almak istiyor - Haberler - indir.com

Facebook, WhatsApp verilerini almak istiyor

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 2 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-08-04 13:30:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Facebook tarafından alınan yeni WhatsApp kararı, kişisel verilerine önem veren kullanıcılar için oldukça önemli gözüküyor. 

Dünyanın en çok tercih edilen anlık sohbet uygulaması WhatsApp, uçtan uca şifreleme teknolojisi ile sohbetleri güvende tutuyor. Biriyle yapılan herhangi bir görüşme sadece siz ve karşıdaki kişi arasında kalıyor, izniniz olmadan herhangi bir üçüncü taraf kişi/kurum/ hizmet mesajlarınızı kesinlikle okumuyor. Bu sayede özel mesajlaşmalarınızı üçüncü kişilerden korumuş oluyorsunuz. 

Facebook, Twitter'dan bir özelliği alıntıladıFacebook, Twitter'dan bir özelliği alıntıladı

Uçtan uca şifreleme teknolojisi WhatsApp kullanıcıları için oldukça önemli bir durumdur. Fakat kişisel verileri satarak para kazananlar için durum öyle değildir. Kişiselleştirilmiş reklam sunmak adına sohbetlerinizi dinleyen üçüncü taraf olan şirketler, bu teknoloji sebebiyle işlerini yürütemiyorlar. Öyle ki ana şirket Facebook bile aynı dertle uğraşıyor. Elde edilen raporlara göre ABD'li sosyal medya şirketi ortalığı karıştıracak güçlü bir karar aldı. 

Facebook, WhatsApp mesajlarınızı ele geçirmeye yönelik çalışmalar yapıyor

The Information tarafından yapılan haberlere göre Facebook, kullanıcıların mesajlarını okumadan tüm sohbet geçmişini analiz etmek adına çeşitli uğraşlar içerisine girdi. Hatta bunu başarıyla sonlandırmak için özel bir araştırma ekibi ile çalışmaya başladı. Buradaki esas amaç, uçtan uça şifreleme teknolojisine zarar vermeden yani kullanıcıların gizliliğini ihlal etmeden mesajları incelemek olacak. Bu bağlamda “homomorfik şifreleme” adı verilen bir yöntem kullanılacak.

Homomorfik şifreleme, kullanıcıların kriptolu verileri üzerinde hesaplama yapılmasına izin veren bir şifreleme teknolojisidir. Eğer Facebook başarı elde ederse, herhangi bir kullanıcının gizliliğini ihlal etmeden sohbetler içerisinden veriler toplayacak. Söz konusu bu verilerin içeriğinde neler olduğu halen bilinmezliğini koruyor. Aynı zamanda nasıl bir yöntem uygulanacağı da da kafalardaki en büyük soru işaretleri olarak değerlendiriliyor. 

Facebook iddiaları kabul etmedi

Facebook, The Information ekibine konu ile ilgili olarak açıklama yapıldı. Şirket sözcüsü tarafından yapılan açıklamada; Şu anda WhatsApp platformunda homomorfik şifrelemeyi uygulamak için çok erken” ifadeleri kullanıldı.


Facebook’tan İçerik Üreticilerine Dev Yatırım!Facebook’tan İçerik Üreticilerine Dev Yatırım!
Facebook oyunlarını farklı bir yoldan kullanıcılara sunacakFacebook oyunlarını farklı bir yoldan kullanıcılara sunacak
Google ve Facebook aşı zorunluluğu getirdiGoogle ve Facebook aşı zorunluluğu getirdi

PAYLAŞ