Facebook ve Instagram siyasi reklamlara müdahale etmeyecek - Haberler - indir.com

Facebook ve Instagram siyasi reklamlara müdahale etmeyecek

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 25 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-01-10 17:50:02
Editör : Görkem Günay
Kategori : Donanım

Dünyanın en çok kullanıcı sayısına sahip sosyal medya uygulaması Facebook, siyasi reklamlar hususunda oldukça kararlı ve kesin kararlı olduğunu kanıtladı. Geçtiğimiz sene bir diğer sosyal medya platformu olan Instagram'ı bünyesine kazandıran şirket, iki uygulama için de siyasi içerikli reklamları kabul edeceğini duyurdu.

Birkaç ay önce siyasi reklamlarla ilgili olarak yapmış olduğu beklenmeyen çıkış sonucu oldukça büyük tepki çeken Facebook, tüm baskılara rağmen kararından geri dönmedi. Siyasetçilerin platform içerisinde yer alan reklamlarda bulunmasına izin veren yaklaşımı savundu. Şirketten alınan bilgiye göre savunulan bu tutum, insanların kendilerine öncülük etmek isteyecek olan siyasi figürlerden haber alabilmesi, farklı söylemlerin kamuoyu tarafınca incelenebilmesi ve tartışılması ilkelerine dayanıyor. 

Facebook Türkiye'de 8 ilde şube açıyorFacebook Türkiye'de 8 ilde şube açıyor

Sosyal medya platformları, son dönemlerdeki popülerlikleri nedeniyle reklam veren kişi ve kurumların ilgi alanlarına girmiş vaziyette. Reklamların çok büyük bir kısmı artık bu platformlar içerisinde yer alıyor ve yayınlanıyor. Bu duruma karşılık olarak alınan geri dönüşler oldukça büyük. Ancak işin içine siyaset girdiği zaman durum biraz da farklılaşabiliyor. Birkaç aydır sosyal medya platformlarını siyasi içerikli reklamlara karşı almış oldukları kararlar dikkat çekici noktada. Twitter, Google ve Spotify gibi büyük kitlelere hitap eden platformların aksine kabul kararı veren Facebook'un açıklaması kullanıcılar arası kutuplaşmaya sebep oldu. 

facebook

Siyasi reklamlar Instagram’da da yer alacak

Alınan karar fotoğraf ve video paylaşım platformu olan ve çok yüksek bir kullanıcı sayısına sahip olan Instagram için de geçerli durumda. Firmanın almış olduğu kararın tersini savunanlar olsa dahi hem Facebook hem de Instagram kullanıcıları için siyasi reklamlar üzerinde daha fazla şeffaflık ve kontrol sağlanacağını düşünenler de azınlıkta değil. 

Facebook tüm bunlara ek olarak eleştirilerin dozunu biraz da olsun azaltmak adına kullanıcılara kaç reklam gösterildiğini belirten bir araç olan reklam kütüphanesini de kullanıma sunacağını duyurdu. Bu sayede gösterilen reklamların almış olduğu etkileşimlere dair bilgilendirmeler kullanıcılarla paylaşılabilecek. 

Çok büyük bir kitleye hizmet sağlayan platformlar sizce bu görüş ayrılığı içinde kullanıcılarını ortak paydada buluşturmayı başarabilecek mi?


İlgili uygulamalar

PAYLAŞ