Facebook Spark AR platformu için yeni özelliklerini tanıttı - Haberler - indir.com

Facebook Spark AR platformu için yeni özelliklerini tanıttı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 22 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-06-04 12:15:02
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Sosyal Medya

Facebook dünkü F8 geliştirici konferansında pek çok sistem ve özelliği hakkında detaylara yer verdi. Etkinlikte dikkat çeken yeniliklerden birisi de Spark AR platformuna eklenen özelliler oldu.

Facebook tarafından geliştirilen Spark AR için yeni geliştirmeler devam ediyor. İlk olarak 2017 yılında düzenlenen F8 etkinliğinde duyurusu yapılan ve yaklaşık 4 yıldan beri piyasada büyük ilgi gören Spark AR, 190 farlı ülkeye ulaşmayı başardı. Konferansta istatistiklere de yer veren Facebook, Spark AR için 600 bini aşkın içerik oluşturucusunun Facebook ve Instagram’da toplam 2 milyonu aşkın AR efekti kullandığı belirtildi. Mevcut gelişmeler, Spark AR’ın popülerliğini arttırdığı gibi Facebook’un da mobil AR alanında güçlü hale gelmesini sağladı. Çoğu kişi Spark AR uygulamasını bilmese de Facebook ve Instagram kullanımı sırasında sık sık bu teknolojiden yararlanıyor. Sevimli bir köpek efekti ya da saçların rengini değiştiren farklı bir efekt, Spark AR ile destekleniyor.

Facebook'dan Clubhouse rakibi Live Audio Rooms görüntülendiFacebook'dan Clubhouse rakibi Live Audio Rooms görüntülendi

Spark AR’a özel Multipeer API

F8’deki tanıtımda Spark AR için geliştirilen Multipeer API özelliği tanıtıldı. Üstelik mevcut özelik, görüntülü görüşme desteği sunması ile birlikte AR platformuna yeni bir boyut katacak. Messenger ve Instagram’da kullanılacak olan bu yenilik, kişilerin görüntülü görüşmeler yaparken de mevcut efektleri kullanmasını sağlayacak. Tanıtımda doğum günü için düzenlenen bir görüntülü görüşme paylaşılırken, görüntülü görüşmede yer alan tüm kullanıcılarda AR destekli doğum günü şapkaları kullanılıyordu. Yapılan açıklamalara göre içerik oluşturucular mevcut API desteği ile kullanıcıların video görüşmeleri sırasında oyun oynamasına imkan sağlayacak yenilikle de sunabilecek. Tabi başlangıç aşamasında temel düzeyde ve basit oyunların yer alması bekleniyor.

Mevcut yenilikleri etkin ve performans kaybı olmadan sunmak adına Spark AR platformuna çok sınıflı segmentasyon özeliğini ekleyen Facebook, böylece istediği sonuçları almış durumda.

Facebook İş Ortağı Ağı’nı güçlendiriyor

Facebook tarafından yapılan bu tanıtımın temelinde 2020 yılının Ekim ayında yapılan bir tanıtım yer alıyor. Kurumsal ve geliştiriciler için sistemin daha etkin hale gelmesini hedefleyen sosyal medya ağı, AR İş Ortağı Ağı’nı duyurmuştu. Üstelik mevcut ağ ile birlikte Spark AR’ yönelik rehberler, geliştirme süreçlerinde başucu kaynakları gibi bir dizi yenilik de destekleniyor.



PAYLAŞ