Facebook Şimdi de WhatsApp Mesajlarını Takip Edecek - Haberler - indir.com

Facebook Şimdi de WhatsApp Mesajlarını Takip Edecek

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 11 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-08-06 09:00:17
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Sosyal Medya

Facebook için gündeme gelen son iddialarda, Facebook’un WhatsApp verilerine ulaşmak için yeni bir yöntem üzerinde çalıştığı belirtildi.

Facebook için uzun zamandan beri WhatsApp oldukça cazip durumda. WhatsApp’ta yaratılan devasa veriden yararlanmak isteyen şirket, bugüne kadar farklı yolları denese de başarılı olamadı. Bu süreçte kullanıcılardan tepki çekmeyi de başaran Facebook, şimdi ise farklı yollar ile veri analizlerini gerçekleştirmeye çalışıyor. Facebook reklamlardan daha fazla para kazanmanın yollarını ortaya çıkaracak olan yeni sistem, WhatsApp’taki kullanıcı verilerinin şifrelerinin çözülmeden analiz edilmesini amaçlıyor. Bu sayede kullanıcı veri gizliliğine yönelik bir ihlal gerçekleştirmeden veri analizi yapmayı başaracak olan Facebook, reklamlar için de güçlü bir veriyi elde etmiş olacak.

Uçtan Uca Koruma Sistemi Aşılmayacak

WhatsApp için uçtan uca korumalı bir mesajlaşma sistemini kullanan Facebook, devasa bir veri yedeğine sahip. homomorfik şifreleme olarak adlandırılan yeni teknolojiyi kullanacak olan Facebook, şifreleri kırmayacak ve çözmeyecek. Ancak şifreler üzerinden geliştirilecek algoritma ile birlikte Facebook WhatsApp için veri analizini gerçekleştirebilecek. Bu sayede de uzun zamandan beri hedeflediği WhatsApp verileri, Facebook için erişime açık hale gelmiş olacak. Üstelik homomorfik şifreleme şu anda illegal bir yöntem olarak görülmediğinden dolayı da Facebook için bir arka kapı fırsatı yaratıyor.

Facebook Diğer Şirketlere Örnek Olacak!

Facebook tarafından geliştirilmeyen ancak yaygın bir şekilde kullanılması beklenen teknoloji, gelecekte pek çok şirket için de ana kaynak olacak. Böylece Facebook dışında Microsoft, Amazon ve Google için de cazip görünüyor. Konuşmalar için yapay zeka sistemini kullanan homomorfik şifreleme, şirketler tarafından geliştirilen ortak bir proje. Ancak yeni bir teknoloji olarak tanınan homomorfik şifrelemenin tüm bu analiz sürecinde hiçbir şekilde şifreleri çözmeden nasıl analiz yapabildiği oldukça merak uyandırıyor. Facebook’un büyük yatırımlarla desteklediği yeni projede pek çok sektör devinin yer alması, kısa süre içerisinde projede hedefe ulaşılabileceğini gösteriyor. Bu açıdan da önümüzdeki dönemlerde yaşanacak yeni gelişmeler ile birlikte homomorfik şifreleme şirketlerin en çok tercih ettiği yöntem olabilir. Ancak kuşkusuz mevcut sistem ve teknolojinin kullanıcı gizliliği ve veri ihlali noktasında kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi gerekecek.





PAYLAŞ