Facebook medya yasasına uymak için Türkiye Elçisini mi atayacak? - Haberler - indir.com

Facebook medya yasasına uymak için Türkiye Elçisini mi atayacak?

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 28 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-01-23 15:01:02
Editör : Ayça Aleyna Dinler
Kategori : Teknoloji

Facebook Pazartesi günü yaptığı açıklamada, platformları tartışmalı yayınları hızlı bir şekilde kaldırmaya zorlamayı amaçlayan yeni bir sosyal medya yasasına uymak için Türkiye'de bir temsilci atayacağını söyledi.

Facebook, kararının, hükümetin içeriği kaldırma taleplerini nasıl ele aldığını değiştirdiği anlamına gelmediğini söyledi.

ABD'li sosyal medya devinin duyurusu bir gün önce geldi ve diğer uygun olmayan platformlar Türkiye'de reklam yasaklarıyla karşı karşıya kaldı.

Facebook Messenger: we can lock messages with Face IDFacebook Messenger: we can lock messages with Face ID

Medya özgürlüğü savunucuları, yasayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi söylemi sınırlama ve muhalefeti bastırmaya yönelik çabalarının bir parçası olarak görüyorlar - 2016'da başarısız bir darbeden kurtulduktan sonra daha fazla ivme kazanan bir itici güç.

Ancak Facebook, kararının, hükümetin içeriği kaldırma taleplerini nasıl ele aldığını değiştirdiği anlamına gelmediğini söyledi.

Facebook'un ilkeleri ve topluluk standartları üzerinde uzlaşmaya zorlandığını hissetmesi durumunda temsilcisinin geri çekileceğini söyledi.

Facebook yaptığı açıklamada," platformumuzun kullanıcıların ifade özgürlüğü haklarını kullanabilecekleri bir yer olarak öneminin altını çizmek istiyoruz " dedi.

Türkiye'nin yeni sosyal medya düzenlemeleri, Erdoğan'ın iktidar partisi tarafından parlamentoya sürüldükten sonra Ekim ayında yürürlüğe girdi.

48 saat içinde rahatsız edici içeriği kaldırmak için mahkeme emirlerini yerine getirebilecek temsilciler atamak için bir milyondan fazla benzersiz günlük kullanıcıya sahip platformlara ihtiyaç duyuyorlar.

Facebook'un bir elçi atamayı reddetmesi, bant genişliğinin Mayıs ayında yüzde 90 oranında azaldığını görmekle tehdit etti.

Facebook'un instagramını da kapsayan Türkiye altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Pazartesi günkü kararın Twitter hesabından paylaştı.

En son düzenlemeler yürürlüğe girmeden önce 83 milyonluk ülkede web sitelerine ve içeriğe erişim kısmen kısıtlanmıştı.

Twitter geçen yıl Türkiye'yi - Rusya ve Japonya ile birlikte - tüm mesajların yüzde 86'sından sorumlu ilk üç ülke arasında listeledi.

Sosyal medya firmaları, Türkiye'nin yeni yasasına yaklaşımlarında farklılaştı.

Facebook Facebook'un Rus eşdeğeri VK Kasım ayında yerel bir ofis açtı, ancak Twitter ve YouTube, Facebook ile birlikte aynı ay uymadığı için para cezasına çarptırıldı.

Çinli kısa videolar uygulaması TikTok, bu ayın başlarında bir Türk ofisi açacağını söyledi.

Twitter henüz bir Türk elçisi atama kararını açıklamadı.



PAYLAŞ