Facebook Libra'yı destekleyecek para birimleri belli oldu - Haberler - indir.com

Facebook Libra'yı destekleyecek para birimleri belli oldu

Tahmini Okuma Süresi : 4 ' 13 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-09-25 09:34:03
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Sosyal Medya

Bildiğiniz üzere Facebook birkaç senedir kendi kripto parasını piyasaya çıkarmak için uğraşıyordu. Uzun çalışmaların ardından şirket Haziran ayında kripto parası olan Libra’yı resmi olarak tanıtmıştı. Tanıtıldığı günden itibaren büyük tartışmalara neden olan “ibra hakkında fikir uyuşmazlıkları hala devam ediyor.

Başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere Almanya ve Fransa gibi daha birçok ülke Libra’nın yaratacağı etkilerden korkuyor. Ancak bu konuda özellikle merkez bankaları kendi içlerinde büyük çatışmalarda yaşıyor. Ancak Libra’ya karşı duyulan en büyük çekincelerden biri Libra’nın kara para aklamak için kullanılma ihtimalinin yüksek olması.

Facebook'un Libra dolandırıcılarıyla başı dertteFacebook'un Libra dolandırıcılarıyla başı dertte

Öncesinde ABD’li temsilciler Facebook’a Libra’yı durdurma çağrısında bulunmuşlardı. House Finansal Hizmetler Komitesi Başkanı Waters konuyla ilgili olarak Facebook’un milyonlarca insanın verisine erişimi olduğuna ve bu verileri korumaya aldırış etmediğine değinerek kripto paranın bir sosyal medya uygulaması için çok büyük bir güç ve tehlike olduğunu dile getirmişti. Ancak “Libra” konusunda geri adım atmayan Facebook, kripto parası için iş ortakları bularak, Libra’nın tamamen Facebook’a bağlı olmayacağı, Facebook’un sadece “Libra” işlemlerinin yapılabileceği merkezlerden biri olacağını açıklamıştı.  

Bu konuda emin adımlarla ilerleyen Facebook’un “Libra adını verdiği kripto parası görünüşe göre USDT ve USD PAX gibi dengeli bir para birimi olacak.

Libra’da son gelişmeler neler

Libra için özel olarak kurulan “Libra Association” girişim kurulunda Libra’ya destek veren önemli şirketlerin sayısı da günden güne artıyor. Teknoloji ve pazar devlerinin katkılarını alan “Libra, Visa, Uber ve Coinbase gibi birçok önemli şirketin desteğini arkasına almış durumda. Libra girişimine katılmak için 10 milyon dolar bağış şartını kabul eden şirketlerin Libra’ya olan inancının da yüksek olduğu aşikar.

Milletvekilleri, Facebook Libra'ya savaş açtı

İlerleyen dönemlerde borsa pazarına giriş yapması beklenen Libra’nın finansal dengeleri nasıl etkileyeceği ise şimdilik bir gizem konusu. Ancak gün geçtikçe Libra ile ilgili tüm soru işaretleri yavaş yavaş yanıt buluyor. Bugüne kadar Libra hakkında en çok merak edilenlerden biri de” Libra”nın nasıl ve kim tarafından denetleneceği konusuydu. Son gelişmelere göre ise para akışının İsviçre merkezli Libra Blockchain’de olacağı kesinleşti.

Bunun yanı sıra Facebook yaptığı açıklamalarda Libra için herhangi bir borsa satışı ya da açık satış olmayacağını da belirtti. Tüm işlemler Libra transferleri ve alım satımları için geliştirilen “Calibra” üzerinden yapılacak. Calibra ise Whatsapp ve Facebook Messenger gibi Facebook’a bağlı olan diğer uygulamalarla da entegre olacak. Bunun yanı sıra Libra’nın kurucu ortakları da, Libra’yı kendi uygulamalarında kullanabilecekler.

Tepkilere rağmen Libra’yı destekleyen para birimleri ortaya çıktı!

Libra’nın hayata geçişi Haziran ayında kesinleştiğinden bu yana birçok ülke bu para birimine şiddetle karşı çıkıyor. Henüz herhangi bir yasa düzenleyicisi tarafından onay alamayan Libra için en büyük zorluklardan biri de, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donal Trump’ın Libra’ya kesinlikle karşı olması. Hatta Libra’nın hala bir onay alamaması bazı iş ortaklarının canını sıkmış ve “Libra Association”dan ayrılmak isteyen şirketler olmuştu

Facebook Libra, Binance'de Listelenecek mi?.

Ancak şirketin Alman politikacı Fabio De Masi’ye gönderdiği mektubun ortaya çıkması, Libra’nın arkasında duran ana para birimlerini de ortaya çıkarmış oldu. Mektupta yer lan bilgilere göre, Libra’nın arkasında %50 ABD doları, %18 Avro, %14 Japon Yeni, %11 Sterlin ve %7 Singapur doları yer alarak Libra’ya destek verecek.

Eğer bu mektupta yer alan bilgiler doğruya, bu destekler Libra’nın pazara giriş yapmasını sağlayabilir ancak kısıtlı sayıda para birimden destek alması Libra’nın ilk etapta geniş bir kullanım ağına yayılmamasına neden olabilir. Facebook Libra’nın önümüzdeki sene resmi olarak kullanıma açılması beklense de, şirketin bu konuda herhangi bir engelle karşılaşıp karşılaşmayacağını birlikte göreceğiz. Libra ile ilgili yeni bilgilerden haberdar oldukça sizleri bilgilendirmeye devam edeceğiz.


İlgili uygulamalar
Huawei Facebook Libra'ya meydan okuyorHuawei Facebook Libra'ya meydan okuyor
Libra'daki belirsizlik projeyi çıkmaza sokuyorLibra'daki belirsizlik projeyi çıkmaza sokuyor

PAYLAŞ