Facebook KDV Hakkında Bilmeniz Gerekenler - Haberler - indir.com

Facebook KDV Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 57 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-04-09 14:31:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Sosyal ağ platformu olarak büyük kitleleri etkisi altına alan Facebook geçtiğimiz günlerde ülkemizde vergi sistemi ile karşı karşıya geleceği haberi ile gündeme gelmişti. Ülkemizde yer alan Facebook kullanıcıları, platform üzerinden yaptıkları reklam içerikli tanıtımlardan vergi ödeyecekleri bilgisi gelmişti. Facebook reklamlarından Türkiye'de resmi olarak KDV alımı sistemi başlamıştır. Türkiye'de yer alan Facebook hesapları üzerinden reklam verenlere Facebook tarafından, "KDV numaranızı ekleyin" şeklinde bir uyarı mesajı gitti. 

Türkiye vergi kanunları gereğince yakın zamanda yapılan değişikliklere göre 1 Nisan 2019 tarihi itibarile, Facebook Ireland Ltd. artık ülkemizde yerleşik olmayan bir kurum olarak KDV üzerinden belirli bir miktarda para alınacak. İşletmenin temeli Tükiye'de bulunan ve aktif bir Türkiye KDV Numarası sağlanmamış olan tüm reklam veren hesaplardan Facebook Ireland Ltd.'dan satın alınan reklam hizmetleri için %18 KDV alınacaktır. Bu yeni sistem doğrultusunda Türkiye Facebook hesapları üzerinden yapılan reklam içerikli ögelerden kanunla belirlenmiş KDV ücretleri alınacaktır. Ülkemizde getirilen bu vergi sistemi reklam verenler açısından hiç de olumlu karşılanmazken ülkeye gelir açısından da olumlu olarak değerlendirilmektedir. Vergi sistemi de şu an için resmi olarak olarak kullanılmaya başlanmıştır. 

Milyonlarca Facebook kaydı kamuya açık veri tabanındaMilyonlarca Facebook kaydı kamuya açık veri tabanında

Reklamlardan KDV alınacak

Türkiye'de Facebook üzerinden verilen reklamlardan resmi olarak vergi alınma sistemi başlandı. Bilindiği üzere sosyal medyalar kişisel kullanım amacıyla kullanıldığı gibi aynı zamanda şirketlerin reklam aracı olarak da kullanılıyor. Facebook hesapları üzerinden reklam vermek isteyen kullanıcıların reklam vermeye devam etmeleri için şu adımları izlemeleri gerekiyor; " Facebook hesabınızı açın, hesap ayarlarına gidin, işletme adınızı ve adresinizi güncellediğinizden emin olun. Bunun yanı sıra aynı zamanda Türkiye KDV numaranızı sisteme eklediğinizden emin olun. Reklam veren işletmeler ya da kişiler, KDV numarasını vererek Türkiye Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu'nun 9. Maddesi kapsamında KDV beyanında bulunacağını onaylar.

KDV numaranızı sisteme eklemediğiniz sürece size verilen tüm reklam hizmetlerinden %18 oranında KDV alınır. Ülkemize gelen bu yenilik ile Facebook reklamları vergi sistemine tabii tutulacak. KDV numaranızı eklemediğiniz anda alınan KDV, reklamlarınız için sizden alınan her ücrete dahil edilir. Siz fark etmeseniz bile bu durum karşısında KDV ücreti ödersiniz. KDV, Facebook hesaplarınız üzerinden yapılan reklam ödemesini manüel bir ödeme yöntemi ile gerçekleştiriyorsanız, reklam hesabınıza para sağladığınızda KDV uygulanır. Facebook, vergi sistemi konusunda herhangi bir danışmanlık sunmaz. KDV ücretleri konusunda bilgi almak isterseniz vergi danışmanınızla ya da vergi dairesi ile iletişime geçebilirsiniz. 

Bu durumu örnek ile değerlendirmek gerekse, 100 TL olarak belirlenmiş faturalandırma düzeyinize ulaştığınız için kısa süre önce sizden 100 TL ücret alındıysa, ücretin ara toplamı reklam maliyetleri için 100 TL olur. Bunun üzerine %18 oranında KDV eklenir ve böylece bu ücret için toplamda 118,00 TL şeklinde bir ödeme gerçekleştirirsiniz. (100 TL + 18 TL = 118,00 TL). KDV çekiminiz nedeniyle faturalandırma düzeyinize daha hızlı ulaşmazsınız ancak sizden faturalandırma düzeyinizdeki tutardan daha fazla ücret alınabilir.

 


İlgili uygulamalar
Facebook yeni üyelerinden e-posta şifrelerini istiyorFacebook yeni üyelerinden e-posta şifrelerini istiyor

PAYLAŞ