Facebook, Instagram ve WhatsApp'ı ayırıyor mu? - Haberler - indir.com

Facebook, Instagram ve WhatsApp'ı ayırıyor mu?

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 51 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-10-05 16:30:02
Editör : Görkem Günay
Kategori : Donanım

ABD Federal Ticaret Komisyonu tarafından Facebook'a yeni bir antitröst davası açılmaya hazırlandığı açığa çıktı. Elde edilen bilgilere göre bu dava, Facebook'un WhatsApp, Instagram ve Messenger gibi sosyal medya hizmetlerini birleştirmesinin ardından geliyor. Facebook'un avukatlarına göre ise bu hizmetlerinin birbirinden ayrılması artık mümkün değil.

Dünyanın en büyük sosyal medya platformu olan Facebook, yeni bir antitröst davası ile karşı karşıya gelecek gibi görünüyor. Üstelik yaşanması beklenen bu dava, ABD hükümetinin bizzat kendisi tarafından açılacak. Eğer bu dava hükümetin lehine sonuçlanacak olursa, Facebook  yönetimi çok zor durumda kalacak gibi görünüyor.

Facebook, Google ve Twitter CEO'larına mahkeme celbi gönderilecekFacebook, Google ve Twitter CEO'larına mahkeme celbi gönderilecek

Facebook, 2012 yılında fotoğraf paylaşım platformu olan Instagram'ı 2014 yılında da hızlı mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp'ı satın aldı. ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) bu satın alma işlemlerini adeta jet hızıyla onaylayarak Facebook'un önünü açmış oldu. Ancak onay koşulları arasında kurumun, bu satın alma işlemlerini daha sonradan denetleyebileceği ifade edilmişti. İşte yıllar sonra bu gerçek olacak gibi görünüyor. Çünkü FTC, Facebook'a yönelik bir dava açmanın  hazırlıklarını yapıyor.

Facebook'tan birleştirilen hizmetlerin ayrılması istenebilir

Facebook, uzunca bir süredir Sosyal medya araçları olan Messenger, WhatsApp ve Instagram'ı birleştirmenin yollarını arıyor. Hatta bu konuda da çok ciddi çalışmalar yapılmış durumda. Ancak görünüşe göre bu durum, FTC'yi oldukça rahatsız etmiş. Konu ile ilgili olarak Facebook avukatlarının 14 sayfalık raporunun bir kopyasını elde eden Wall Street Journal, FTC'nin davasının çok yakın bir zamanda başlayabileceğini söylüyor.

Rapor içerisinde yer alan verilere göre Facebook avukatları, anlaşmaların yıllar sonra gündem olmasının sıkıntılı bir sürece yol açacağını savunuyorlar. Çünkü yıllar içerisinde yapılan çalışmalar ve entegrasyonlar, hizmetlerin birbirinden ayrılmasını imkansız hale getirmiş durumda. Avukatlara göre hizmetlerin birbirinden ayrılması şeklinde bir talep, hem kullanıcılar hem de şirket için çok ciddi bedellere mal olacak.

Antitröst alt komitesi tarafından paylaşılan bazı e-postalarda, Facebook kurucusu Mark Zuckerberg'in olası rakipleri ortadan kaldırmak adına satın alma girişiminde bulunduğuna değiniliyor. İşte alt komitenin raporuna göre WhatsApp ve Instagram'ın satın alınmasının temel nedeni bu. Ayrıca o dönemlerde Snapchat'in de satın alınmak istendiği, bu konuda çeşitli zorluklarla karşılaşıldığı da belirtiliyor. Zaten Snapchat satın alınamadı ancak Instagram, Facebook ve WhatsApp'a getirilen yenilikler, Snapchat'i zaten bitme noktasına getirmiş durumda.

FTC'nin Facebook'a yönelik nasıl bir dava açacağı şu an için bilinmiyor. Ancak muhtemelen bu dava, Facebook'un Instagram ve WhatsApp gibi rakipleri satın alarak rekabeti ortadan kaldırmasının etrafında dolaşacak. Facebook'un bu dava kapsamında neler yapacağını ise zaman gösterecek.


Facebook dezenformasyon için önlem alıyorFacebook dezenformasyon için önlem alıyor

PAYLAŞ