Facebook ile Apple arasındaki gerilim artıyor - Haberler - indir.com

Facebook ile Apple arasındaki gerilim artıyor

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 43 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-12-17 19:01:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Sosyal Medya

Facebook ve Apple arasındaki savaş tam gaz devam ediyor. Dün Facebook, Apple’a bir gazeteye verdiği reklamla saldırdı. iOS 14’ün veri toplama politikasına saldıran Faceboook hedefli reklamlarla ilgili gizlilik değişikliklerinin küçük işletmeler için kötü olduğunu iddia etti.

Cydia, Apple’ı App Store için “Tekellik” gerekçesiyle dava ettiCydia, Apple’ı App Store için “Tekellik” gerekçesiyle dava etti

New York Times, Wall Street Journal ve Washington Post’ta yayımlanan reklam, “Her yerde küçük işletmeler için Apple’a karşı çıkıyoruz” başlığını taşıyordu.

Bu senenin başında şirketlerin kullanıcı verilerini toplama ve reklam hedeflemesini kısıtlayan bir özellik değişikliği yapan Apple, Facebook gibi şirketlerle ters düşmüştü. iOS 14 yazılımında yer alan  “Kisişelleştirilmiş Reklamlar” seçeneği uygulamaların ve web sitelerinde ki kullanıcı aktivitelerinin takip edilmesi için izin kullanıcılardan istenmesine olanak sağlıyordu. Bu özellik Facebook ve şirketlerin reklam hedefleme için kullandıkları verilerin, kullanıcıdan alınmasını da epey zorlaştırmıştı.

Buna ek olarak ‌‌iOS 14‌‌ Ayarlar menüsündeki Gizlilik bölümünde, kullanıcıların uygulamaların izleme seçeneğini tamamen devre dışı bırakabilmesine imkan tanıyan “Takip Etme” seçeneği de bulunuyordu. Bu özellik kullanıcılar tarafından aktifleştirilmese bile, uygulamaların ve web sitelerin kullanıcıları izlemek için yine izin alması gerekiyordu. Bu da, kullanıcıları perde arkasında izlemeye devam eden uygulamalara büyük bir darbe vurdu.

Facebook Apple'ın kararlarını reddediyor

Bu özelliğe en çok karşı çıkan şirketlerden biri de sosyal medya devi Facebook oldu. Şirket daha önce, Apple tarafından yapılan bu değişikliklerin yalnızca kendi iş modelini değil, platformunu reklam vermek için kullanan küçük işletmeler için de büyük zorluklar doğurduğunu defalarca dile getirmişti. Bunun yanı sıra şirket kişiselleştirilmiş hedefleme olmadan yayımlanan reklamların, kitle hedefleyen reklamlar kadar başarılı olmadığını ve bu reklamların yüzde 60 daha az geri dönüş sağladığını savunuyordu.

Apple'ın şartı WhatsApp'ın tepkisini çekti

Apple, yeni gizlilik önlemlerinin kullanıma sunulmasını bir süre erteledikten sonra söz konusu iddialara Facebook’u “kullanıcılarının ayrıntılı profillerini geliştirmek ve bunlardan para kazanmak için hem birinci hem de üçüncü taraf ürünlerinde olabildiğince fazla izinsiz veri toplamaya çalışmakla” suçlayarak yanıt verdi.

Geçtiğimiz gün kullanıma sunulan iOS 14.3 güncellemesiyle birlikte kullanıcılara indirmek istedikleri uygulamalar tarafından verilerin nasıl toplandığını şeffaf bir şekilde gösteren şirket App Store gizlilik etiketlerini kullanıma sunarak gizlilik konusunda büyük bir adım atmıştı. Bu özellik kullanıcı gizliliği açısından ne kadar önemli olsa da Facebook’un bir kez daha çileden çıkmasına neden oldu. Facebook geçen günlerde yayımlanan bu gizlilik etiketlerinin ve Apple'ın geçtiğimiz haftaki şartının Facebook’a çatısı altında olan WhatsApp’ı bu prosedür yüzünden, kullanıcıları uygulamayı kullanma konusunda caydırdığını söyleyerek App Store gizlilik etiketlerini protesto etmişti. Apple’dan geri adım gelmeyince konuyu bir tık daha ileriye taşıyan şirket gazete reklamlarıyla Apple’a saldırdı. Apple ise bu reklamlara henüz bir yanıt vermedi. İlerleyen günlerde kullanıcı gizliliğini sağlamak için daha önemli adımlar atacağı düşünülen Apple ile Facebook arasındaki bu savaş uzun bir süre daha devam edecek gibi duruyor.

 


iOS 14.3 güncellemesi yayımlandıiOS 14.3 güncellemesi yayımlandı
Apple eski iPhone'lar için iOS 12.5 güncellemesi yayımladıApple eski iPhone'lar için iOS 12.5 güncellemesi yayımladı
Apple'dan kullanıcısını şifre ya da biyometrik kullanmadan tespit edebilen yeni patentApple'dan kullanıcısını şifre ya da biyometrik kullanmadan tespit edebilen yeni patent

PAYLAŞ