Facebook güvenlik açığı yine kullanıcıları etkiledi - Haberler - indir.com

Facebook güvenlik açığı yine kullanıcıları etkiledi

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 48 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-09-05 15:30:04
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Sosyal Medya

Son dönemlerde güvenlik ihlalleriyle gündemden düşmeyen Facebook yine bir ihlalle gündemde. Öyle ki teknoloji dünyası artık Facebook’un bu tip haberlerle gündeme gelmesine şaşkınlık duyamıyor… Facebook’un bu seferde yaklaşık 419 milyon telefon numarasını kayıt altına geçirdiği onaylandı. Yetkililerden gelen açıklamaya göre, yaşanan açığının nedeni kullanıcı bilgilerinin şifre koruması olmayan çevrem içi bir sunucuda saklanmasından kaynaklanıyor.

Dünyanın yarısından fazlasının kullandığı sosyal ağ platformu olan Facebook, kullanıcılarının telefon numaralarını çevrimiçi bir şekilde herkese açık bir veri tabanında paylaştı. Olayın ardından Facebook hakkında pek çok iddia gelse de, bugün konuya açıklık getiren şirket, 419 milyon kullanıcının telefon numarası ve Facebook ID’lerinin ele geçirildiğini resmi olarak açıkladı.

Study from Facebook, Bilgileriniz Karşılığında Para ÖdeyecekStudy from Facebook, Bilgileriniz Karşılığında Para Ödeyecek

Veri tabanının kim tarafından yayınlandığını araştırdıklarını açıklayan Facebook güvenlik birimi yetkilileri, açıklanan 419 milyon rakamının kopyaları da içerdiğinin altını çizerek güvenlik ihlalinden etkilenen net kişi sayısının 210 milyon olduğunu belirtti.

Facebook güvenlik açığı hangi ülkelerdeki kullanıcıları mağdur etti

Milyonlarca Facebook kaydı kamuya açık veri tabanında

Araştırmalar sonucunda elde edilen bilgilere göre Facebook’ta medyana gelen güvenlik açığı en çok Amerika Birleşik Devletleri’ndeki kullanıcıları etkiledi. ABD bölgesinden 113 milyon kullanıcının telefon numaralarının paylaşıldığı saptandı. Listenin ikinci sırasında ise 50 milyon kullanıcı ile Vietnam yer alıyor. Son olarak ise 18 milyon kullanıcıyla İngiltere’nin yer aldığı listedeki ülkelerde bulunan kullanıcılar arasında ise yoğun bir panik durumu hakim.

Yaşanan açığı düşündüğümüzde bu durumun haksız olduğunu da söyleyemeyiz. Kayıtların nasıl ele geçirildiği yönünde tahminlerde gelmeye başladı. Tahminlere göre güvenlik açığı şirketin 2018 senesinde devre dışı bıraktığı Cambridge Analytica’dan gerçekleştirildi. Bu verile ise Facebook’un eklenti devre dışı bırakılmadan önceki telefon numaraları ve verileri kapsamakta.

Facebook'ta kimlik hırsızlığı tehtidi!

Şirket tarafından yapılan açıklamalarda verilerin eski olduğu belirtilse de, yaşanan bu olayın büyük bir güvenlik açığı olduğu ortada. Yaşanan sızıntılarla güvenlik önlemlerini iyileştirmesi beklenen Facebook’un sürekli yeni güvenlik ihlalleriyle gündeme gelmesinin sonuçları ne olacak hep beraber göreceğiz. Ancak yine de dünyanın sosyal medya lideri olan şirketin en kısa zamanda bu açıklara karşı bir koruma geliştirmezse belirli bölgelerde kullanıcı kitlesinin büyük bir kısmını kaybedeceği de aşikar. Facebook’la ilgili yeni gelişmeleri sizlerle paylaşıyor olacağız.


İlgili uygulamalar
Facebook, Almanya'dan 2 milyon euro ceza aldıFacebook, Almanya'dan 2 milyon euro ceza aldı
Facebook'da Kod Gelmiyor Sorununu Ortadan KaldırmakFacebook'da Kod Gelmiyor Sorununu Ortadan Kaldırmak

PAYLAŞ