Facebook;

Facebook; "Google haber içerik ödeme yasaları sadece başlangıç"

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 51 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-01-13 13:01:02
Editör : Ayça Aleyna Dinler
Kategori : Teknoloji

Avustralya'nın rekabet düzenleyicisi, ülkeyi Google ve Facebook'u haber içeriği için ödeme yapmaya zorlayan ilk ülke haline getirmek için planlanan yasaların, dijital platformlar için daha fazla düzenlemenin başlangıcı olduğu konusunda uyardı.

Avustralya hükümeti, teknoloji devlerinin medya endüstrisinde çok fazla pazar gücüne sahip olduğunu ve durumun iyi işleyen bir demokrasi için potansiyel bir tehdit oluşturduğunu gösteren bir soruşturmanın ardından geçen ay yasayı açıkladı.

Facebook Messenger: we can lock messages with Face IDFacebook Messenger: we can lock messages with Face ID

Avustralya hükümeti, bir soruşturmanın teknoloji devlerinin medya endüstrisinde çok fazla pazar gücüne sahip olduğunu gösterdikten sonra bir yasa açıkladı.

Bu kod uyarınca, Avustralya medyası için ticari bir ödeme anlaşması yapılmazsa, Google ve Facebook zorunlu fiyat tahkimine tabi olacaktır.

Avustralya rekabet ve Tüketici Komisyonu Başkanı (ACCC) Rod Sims, Reuters Next'e verdiği röportajda, "bu pazarlık kodu bir yolculuktur, eğer piyasa gücünü başka bir yerde görürsek, onları koda ekleyebiliriz" dedi.

Dijital platformlar 10 milyon AUD karara uymazlarsa.

Planlanan Avustralya düzenlemesinin kalbinde, bir hakem tarafından bağlayıcı bir karar vermek için kullanılacak bir "iki yönlü değer değişimi" bulunmaktadır. Bu, Facebook ve Google'ın Avustralya medya içeriğini kullanarak aldıkları değeri dikkate almasını gerektirir. Ayrıca, yerel medya şirketlerinin, içeriklerini görüntüleyen Facebook ve Google kullanıcılarından aldıkları değeri dikkate almasını gerektirir.

Facebook'un İnstagram ve Google'ın YouTube'u gibi diğer oyuncuların mevzuatın bir parçası olmadığını belirten eleştirmenler, bazı Avustralya medya kuruluşlarının kodun iki yönlü yönünden memnun olmadığını belirtti.

Bu arada Google, kodun çalışamayacağını ilan etti ve özellikle yayıncılara algoritmalar ve iç uygulamalardaki bazı değişiklikler hakkında iki haftalık bir bildirim sağlama gereksinimini gerekçe gösterdi.

Sims, düzenleyici kodun düz bir oyun alanı sağlamak için en iyi yaklaşım olduğunu belirterek, dünyadaki rekabet yasalarının Facebook ve Google'ın önemli pazar gücü kazanmasını durduramadığını belirtti.

Sims, Salı günü etkinlikte yayınlanan 21 aralık'taki bir röportajda," nasıl gittiğini görelim; şimdi optimize etmeye çalışmanın bir anlamı yok " dedi.

Geniş siyasi desteğe sahip olan ve bu yılın başlarında parlamentoda oylanması beklenen Avustralya Yasası, her AUD 100  çevrimiçi reklam harcaması, 53 $ Google'a gider, Facebook için 28 $  ve AUD 19  diğer medya şirketlerine.

ACCC, Google ve Facebook'un hızla büyüyen pazar gücüne giderek daha fazla odaklandı. Reklam teknolojisi ve mobil uygulama mağazalarına açılan iki soruşturma var ve raporlar sırasıyla Ocak ve Mart aylarında bekleniyor.

Uygulama mağazaları tarafından aşırı fiyatlandırma ve kendi kendini tercih etme konusundaki endişelerini dile getiren Sims, raporların oyunun durumunu göstereceğini ve düzenleyicinin 2021'de veri kaygılarına odaklanmaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Sims," sadece Avustralya'nın değil, denizaşırı şirketlerin de bulduklarımızdan yararlanacağını umuyorum " dedi.



PAYLAŞ