Facebook, Deepfake videoları ile mücadele planlarını açıkladı - Haberler - indir.com

Facebook, Deepfake videoları ile mücadele planlarını açıkladı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 44 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-01-13 11:50:02
Editör : Görkem Günay
Kategori : Donanım

Bir etkinlikte konuşan Facebook Küresel Politika Yönetimi Başkan Yardımcısı Monika Bickert, şirketin sahte ve manipüle edilmiş içeriklerle mücadele için olma planını açıkladı.

Bilindiği gibi gerçekte var olmayan ve bilgisayar ortamında tasarlanmış bir görüntü, ses ya da videoyu açıklamak için kullanılan "deepfake" ifadesi, son zamanlarda oldukça ciddi anlamda tartışmalara konu olmuştu. Teknoloji çağının en büyük problemleri arasında gösterilen "deepfake" teknolojisi sayesinde üretilen sentetik ve manipüle edilmiş içerikler, bir ülkenin seçim sonuçlarını dâhi etkileyebilecek bir potansiyele sahip.

Facebook, deepfake videoların sonunu getirecekFacebook, deepfake videoların sonunu getirecek

Durum böyle olunca Twitter ve Facebook gibi dünya çapında kalabalık kitlelere hitap eden teknoloji devleri, kullanıcılarının yanlış bilgilendirilmesinden uzak durmak için bu tarz içeriklerle büyük bir mücadele içinde yer alıyor. Geçtiğimiz aylarda "deepfake" ile nasıl mücadeleye gireceklerini açıklayan Twitter'dan sonra şimdi de bir diğer sosyal medya platformu olan Facebook'un yetkilisi, manipüle edilmiş olan içeriklerle mücadele planlarını açıkladı.

Facebook yetkilisi, ‘deepfake’ içerikleriyle nasıl mücadele edeceklerini açıkladı

Deepfake

Bu önemli konu hakkında açıklamalar yapan Facebook Küresel Politika Yönetimi Başkan Yardımcısı Monika Bickert, bu tarz sentetik ve manipülasyon içerikli paylaşımlarla mücadelede iş birliği yapmanın ne denli önemli olduğunu vurguluyor. Bickert, konuya dair yapmış olduğu açıklamalarda bu konudaki politikalarını geliştirmek ve bu tarz yapımlarla mücadele edebilmek adına 50'den fazla küresel uzmanla görüşmeler halinde olduklarını belirtti. Bickert'e göre yapılan bu ortaklıklar neticesinde Facebook, belirli kriterlere uymayan videoları platform bünyesinden kaldıracak.

Bickert’in açıklamalarından dikkat çeken kısımlar ise şu şekilde:

"Manipüle edilmiş içeriklere yönelik yeni politikamız, parodi veya mizah amacıyla düzenlenmiş videoları etkilemeyecek. Seçmene baskı yapmak ya da nefret söylemi gibi standartlarımızı ihlal eden içerikler, deepfake olsun ya da olmasın Facebook'tan kaldırılacak. Kriterlerimize uygun olmayan bu videoların tespit edilmesi aşamasındaysa 40'dan fazla dilde 50'nin üzerinde üçüncü parti 'bilgi doğrulayıcı' partneriyle çalışmalarımızı yürütüyoruz. Eğer bir video ya da fotoğraf partnerlerimiz tarafından 'sahte' olarak işaretlenirse, biz bu içeriğin yayılmasının önüne geçmek amacıyla kullanıcılarımızı uyarıyoruz.

Diğer yandan sahte içeriklerin önlenebilmesi adına geçtiğimiz yıl  Microsoft ve MIT gibi kurumların da destek sağladığı ‘Deep Fake Detection Challenge’ projesini duyurduklarının da hatırlatmasını yapan Bickert, bunun yanı sıra deepfake ve manipülatif içeriklerin belirlenebilmesi noktasında medya çalışanlarını bilgilendiren online eğitim kursları düzenlediklerini belirtti.


Twitter, deepfake ile nasıl başa çıkıyor?Twitter, deepfake ile nasıl başa çıkıyor?

PAYLAŞ