Facebook Chrome için zararlı uzantı geliştiren şirkete dava açtı - Haberler - indir.com

Facebook Chrome için zararlı uzantı geliştiren şirkete dava açtı

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 6 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-01-15 20:01:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

Facebook Google için zararlı eklentiler geliştiren bir şirkete dava açtı. Facebook’un açıklamalarında göre bu şirket tarafından geliştirilen dört eklenti oldukça popüler.

Dünyanın en büyük sosyal medya şirket Facebook, bugün Portekiz merkezli Oink and Suff isimli bir geliştirici şirkete dava açtı. Facebook’un Oink and Suff’a dava açmasında kişisel bir nedenin olmaması gözlerden kaçmadı. Konu hakkında açıklama yapan Facebbok, Oink and Suff’ın Google Chrome için kötü amaçlı uzantılar geliştirdiğini belirtti. Açıklamalara göre Oink and Suff şirketi Facebook hesapları üzerinden isimlerine, cinsiyetlerine, yaşlarına, ilişki durumlarına ve hesaplarındaki diğer bilgilere erişiyor.

Facebook Türkiye'den WhatsApp ile ilgili resmi açıklamaFacebook Türkiye'den WhatsApp ile ilgili resmi açıklama

Oink and Suff’ı dikkatli incelediğimizde şirketin Chrome için onlarca eklenti geliştirdiğini görüyoruz. Ayrıca şirketin eklenti geliştirdiği tek tarayıcı Chrome’da değil. Oink and Suff Firefox, Opera ve Microsoft Edge gibi tarayıcılar için de bazı eklentiler geliştirmiş. Facebook, açıklamasında dört farklı eklentiden bahsediyor. İddialara göre bu şirketin eklentileri casus kodlar içeriyor ve kullanıcıların verilerini izinsiz bir şekilde topluyor.

Facebook'un verileri de izinsiz toplanıyor!

Daha önce veri ihlali nedeniyle sık sık gündeme gelen ve yaklaşık 10 gün önce yenilediği WhatsApp sözleşmesiyle kullanıcıları verilerine erişim izni vermeye zorlayan Facebook’un başka bir şirkete veri ihlali nedeniyle dava açması biraz ironik olsa da, şirketi kızdıran asıl şey eklentilerin bazılarının Facebook kullanıcılarının verilerini de topluyor olması gibi duruyor. Anlaşılan kendi oyununda yem olmak istemeyen Facebook benim yaptığım bana yapılamaz diye kızarak harekete geçmiş.

Facebook Türkiye sorumlusundan WhatsApp Sözleşmesi hakkında açıklama

Şirket tarafından yapılan resmi açıklamaya göre kötü amaçlı eklentilerden bir tanesi, "Web for Instagram plus DM". Instagram deneyimini internet tarayıcısına getiren eklenti Chrome'un yanı sıra Firefox, Opera ve Edge ile Android'de de bulunuyor. Ayrıca "Blue Messsenger" isimli eklenti de Facebook'un hedef alıyor. Bu eklenti internet tarayıcınızı kullanarak Facebook'a girmek zorunda kalmadan, arkadaşlarınızla iletişim kurmanızı sağlıyor.

Oink and Stuff'ın dava konusu olan diğer eklentileri ise Emoji Keyboard ve Green Messenger. Emoji Keyborad kullanıcılar farklı emojiler sunan alternatif bir klavye, Green Messenger ise WhatsApp'ın Web sürümünü tarayıcınıza getiren bir eklenti. Green Messenger ve Blue Messenger eklentilerinin Chrome eklenmesinin biraz şüphe çektiği de bir gerçek. Hali hazırda kullanımda olan hizmetin eklentisinin yapılması biraz anlamsız olduğundan Facebook’un bu suçlamalarında haklı olabileceğini düşündürüyor.

Bugün açılan davanın ne kadar süreceği ya da nasıl sonuçlanacağını bilmek mümkün değil. Zira şirketin verilerinizi nasıl ve nerede kullandığı şimdilik belirsiz. Bu nedenle Oink and Stuff'ın geliştirdiği eklentileri kullanıyorsanız güvenlik amaçlı bu eklentileri kullanmayı bırakmanızı tevriye ederiz.


Facebook; Facebook; "Google haber içerik ödeme yasaları sadece başlangıç"
Facebook'un yeni kuralı tartışma yarattıFacebook'un yeni kuralı tartışma yarattı

PAYLAŞ