Facebook çalışanlarının hayatını riske mi atıyor? - Haberler - indir.com

Facebook çalışanlarının hayatını riske mi atıyor?

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 9 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-11-20 11:00:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Teknoloji dünyasının başarılı isimlerinden Facebook bünyesinde içerik kontrolü yapan moderatör ekibi, şirketin ofise gelmelerini talep ederek kendilerinin ve aile üyelerinin hayatını riske attığını söyledikleri bir açık mektup paylaştı. Facebook bünyesinde görev yapan bir grup moderatör, çarşamba günü toplu bir şekilde açık mektup yayınladılar. Söz konusu bu mektupta, dev sosyal medya şirketinin "hayatını riske atmalarını istediğini" dile getiren moderatör, bununla beraber aile yakınlarının da riske girdiğini dile getiriyor. Yayımlanan mektupta Facebook'un koronavirüs pandemisinin ortasında moderatörlerden işe geri dönmelerini istediği iddia ediliyor. Facebook platformunda yayınlanan içerikleri takip eden ve inceleyen bu moderatörler, yayımladıkları bu açık mektupta doktor notu alarak ofise gitmekten maruz kalabildiklerini ancak yüksek risk seviyesinde aile ferdi bulunan çalışanların bu fırsata sahip olamadıkları bilgisi de yer alıyordu. 

Mektupta “Birkaç ofiste birden fazla Covid-19 vakası meydana geldi” diyen Facebook çalışanları, yayımladıkları metinde “Çalışanlar, Facebook yöneticileri ve Accenture, CPL gibi Facebook’a dışarıdan çalışan sağlayan firma yöneticilerinin, bizi korumak ve işimize değer vermek için acil adımlar atmalarını istiyoruz. Reddedildik. Bu mektubu, başka bir seçeneğimiz kalmadığı için yayımlıyoruz.” ifadeleri yer aldı. 

Facebook, ABD seçim reklamlarının yapılmasına izin veriyorFacebook, ABD seçim reklamlarının yapılmasına izin veriyor

"Facebook’un yapay zekası yetersiz kalıyor"

Mektubu yazan kişilere göre Facebook'un moderatörleri ofise geri dönmeye zorlanmasının nedeni, şirketin yapay zeka tabanlı moderasyon sisteminin gerçekten de işe yarar olmaktan yıllarca uzakta olmasından kaynaklandığını da belirtiyor. Söz konusu bu mektupta, her gün çocuk istismarından dolayı sansürlenmiş şiddete kadar sayısız zararlı içeriği görmek zorunda kalan moderatörlerine Facebook tarafından akıl sağlığı hizmeti de sağlanmadığı dile getirildi. Mektubu yazan moderatörler, yayımlamış oldukları bu açık mektupta Facebook'tan ve Facebook için taşeron şeklinde işçi çalıştıran şirketlerden risk ödemesi, pandemi hizmeti sağlamadığı da ifade ediliyor. 

Bu bilgilere ek olarak söz konusu bu mektupta, Facebook’tan ve Facebook bünyesinde yer almak için işçi çalıştıran şirketlerden risk ödemesi, pandemi döneminde daha esnek çalışma imkanı ve zihinsel sağlık hizmetine erişim imkanı da talep ediliyor. 

Konu hakkında Facebook sözcüsünden açıklama yapıldı

Bu mektubun yayımlanmasının ardından bir Facebook sözcüsünden de açıklama geldi. Mektupta yer alan bazı iddialara itiraz öden sözcü, "Moderatörlerin yaptığı değerli işleri takdir ediyoruz ve bununla birlikte sağlık ve güvenliklerine öncelik veriyoruz” dedi. “Açık bir iç diyaloğa inanmamıza rağmen, bu tartışmaların dürüst olması gerekir. 15.000 küresel moderatör çalışanımızın çoğunluğu halihazırda evden çalışıyor ve salgın süresince çalışmaya devam edecek.” diyen Facebook sözcüsü, “Hepsi işe başladıkları ilk günden itibaren sağlık hizmetlerine ve refah kaynaklarına ulaşabiliyorlar. Ayrıca Facebook, herhangi bir ofis içi çalışmada tesisleri güvenli tutmak için sağlık rehberliğine dikkat ediyor.” ifadelerini kullandı. Şu an için konu hakkında elde edilen bilgiler bunlarla kısıtlı olup gelecek günlerde daha detaylı bilgilerin elde edilmesi bekleniyor. Fakat moderatörlerin bu şekilde bir mektup yayımlaması da kafa karıştırıcı olarak değerlendirildi. 

 


LinkedIn Facebook'a benzer bir tasarıma sahip olduLinkedIn Facebook'a benzer bir tasarıma sahip oldu
Facebook yanlış bilgiler yayımlayan grupları kapatıyorFacebook yanlış bilgiler yayımlayan grupları kapatıyor
Facebook'ta videolara reklam ekleme özelliği Türkiye için kullanıma sunulduFacebook'ta videolara reklam ekleme özelliği Türkiye için kullanıma sunuldu

PAYLAŞ