Facebook akademisyenleri platformdan yasakladı - Haberler - indir.com

Facebook akademisyenleri platformdan yasakladı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 17 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-08-05 14:30:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

Facebook’un platformda reklam ve dezenformasyon şeffaflığı araştırması yapan bir grup akademisyenin kişisel hesaplarını yasakladığı öğrenildi.

Dünyanın en popüler sosyal medya platformu olan Facebook bugün yankı uyandıracak bir yasaklama haberiyle gündeme geldi. Söz konusu durum ilerleyen dönemlerde şirketin başına şeffaflık nedeniyle sıkıntı açabilir gibi duruyor.

Facebook Ray-Ban ile birlikte akıllı gözlüğünü tanıtacakFacebook Ray-Ban ile birlikte akıllı gözlüğünü tanıtacak

Facebook, platforma ilişkin reklam şeffaflığını ve yanlış bilgileri araştıran akademisyenlerin kişisel hesaplarını yasakladı. Araştırma hakkında grubun kullanıcı verilerini izinsiz araştırarak hizmet ilkelerini ihlal ettiğini söyleyen akademisyenler, platformdaki sorunları ifşa ettikleri için susturulduklarını dile getirdi.

Facebook oyunlarını farklı bir yoldan kullanıcılara sunacak

Facebook’ta günden güne artan siyasi reklamların kökenini ve yayılmasını incelemek için oluşturulan bir proje olan NYU Ad Observatory’nin bir parçası olan akademisyenler, Mayıs ayındaki yayımlanan bir blog yazısında amaçlarının siyasi reklamlar için kimlerin para ödediğini ve nasıl hedef alındıklarını ortaya çıkarmak olarak ifade etmişti. Popüler sosyal medya uygulaması Facebook’u da siyasi reklamları doğrulamadığı için platformda dezenformasyonun yayıldığı da araştırmanın bir konusuydu.

Araştırmacılar, çalışmalarına yardımcı olması, kullanıcılara hangi siyasi reklamların gösterildiğinin belirlenebilmesi ve bu reklamların neden onlara hedeflendiğine ilişkin verileri otomatik olarak toparlayabilmek için Ad Observer isimli tarayıcı eklentisi geliştirdi. Söz konusu bu eklenti web sitesine göre kullanıcı adı, Facebook kimlik numarası ya da arkadaş listesi gibi kişisel olarak tanımlayıcı hiçbir bilgi toplamıyordu.

Eklenti tarafından toplanılan veriler, bilgileri Facebook platformundaki eğilimleri ve söz konusu sorunları ortaya çıkarmak için kullanılan araştırmacılara ve gazetecilere kamuya açık hale getiriliyordu. Bu çalışmadan çıkan hikayeler arasında Facebook’un bazı siyasi reklamlar için ödemenin kim tarafından gerçekleştirildiğinin ifşa etmemesi ve gelen yanlış bilgilerin ne kadar ilgi çekici olduğu gibi bilgiler yer alıyordu. Konu hakkında açıklama yapan şirket akademisyenlerle ihtiyaç duydukları bilgileri sağlayarak yeniden çalışabileceklerini fakat öncesinde onları siteden yasaklayabileceklerini söylemişti.


Facebook sanal dünyaları gerçeğe dönüştürecekFacebook sanal dünyaları gerçeğe dönüştürecek
Facebook, WhatsApp verilerini almak istiyorFacebook, WhatsApp verilerini almak istiyor

PAYLAŞ