Eski Google çalışanı: Yapay zekalı silahlar savaş başlatabilir - Haberler - indir.com

Eski Google çalışanı: Yapay zekalı silahlar savaş başlatabilir

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 32 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-09-16 22:34:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Donanım

Laura Nolan, yapay zeka teknolojisine sahip silahların geliştirileceği yeni savaş teknolojisinde görev almak isterken Google’dan istifa etmiş ve ardından bu teknolojiyi “Katil robotlar” olarak adlandırarak tüm dikkatleri de üzerine çekmişti.

Eskiden Google’da çalışan üst düzey bir yazılım mühendisi insanları yeni nesil otonom silahlar hakkında uyardı. “Katil robotlar” olarak da adlandırılan bu teknolojinin savaş başlatabileceğine ya da sivil halka zulüm çektirebileceğine değinen Laura Nolan bu teknolojinin tehlikelerine değindi.

Elon Musk'a Göre Yapay Zeka Büyük Bir TehlikeElon Musk'a Göre Yapay Zeka Büyük Bir Tehlike

Geçtiğimiz sene Amerika Birleşik Devletleri’nde askeri drone sistemini geliştirmek için Google tarafından yönlendirildikten sonra istifa eden Laura Nolan yapay zeka teknolojisine sahip olan ve insanlar tarafından kontrol edilemeyen tüm silahların ve “Katil robotlar”ın yasaklanması gerektiğini söyleyerek bu teknolojinin kimyasal silahlarla benzer bir tehlikeye sahip olduğunu savunuyor.

Otonom silahlar katliam yapabilir!

İnsanoğlunun sonunu getirebilecek 8 teknoloji

Bu teknolojiyi durdurabilmek adına “Katil robotları durdurma kampanyası”na katılan Nolan, New York ve Cenova’da Birleşmiş Milletler diplomatlarını bu teknolojisinin barındırdığı tehlikeler hakkında uyardı. Aynı bölgede bulunan makine sayılarının arttıkça olası tehlikelerin ve boyutlarının da artacağını savunan Nolan, geliştirilen bu teknolojiyle birlikte savaş robotlarının savaş yasalarını hiçe sayarak cinayet işleyebileceklerini ve ülke çapında büyük bir vahşete neden olabileceklerini açıkladı. Bunun yanı sıra makinelerin tahmin edilemeyen bir hareket mekanizması olduğunu vurgulayan Nolan, makinelerin beklenen şekilde çalışmama ihtimalinin daha yüksek olduğunun altını çizerek makinelerin insan kontrolünde olmaması durumunda yasaklanması gerektiğini savunuyor.

“Mayen Projesi “ olarak da adlandırılan bu teknolojinin insanlar için tehlikeli olduğuna değinen Nolan, söz konusu bu programın 18 yaşındaki düşman askeriyle 18 yaşında tavşan avlayan bir genci ayırt edemeyeceğini vurgulayarak olası riskleri anlattı. Tam otonom silahlar yerine yarı otonom silahların daha güvenli odluğunu savunan Nolan kontrolü robotların eline bırakmanın doğru olmadığını savunuyor.

Geliştirilme aşamasında olan bazı otonom savaş robotları

Rus Silah Devinin Yeni Oyuncağı: Uçan Araç

Amerikan Donanması AN-2 Anaconda gambotu: tamamen otonom olan bu deniz aracı yapay zeka desteğiyle geliştirilmiş ve hiçbir insan müdahalesi gerektirmeden günler boyunca alan gözlemi yapabilme özelliğine sahip.

Rusya T-14 Armata Tankı: Yüzde yüz otonom olarak geliştirilen bu tank üzerinde çalışmalar hala devam etmekte. Ancak tanka amaçlanan herhangi bir saldırı durumunda otomatik müdahalenin gerçekleştirilebilmesi.

Pentogon’dan gelen bir açıklamaya göre, Pentagon’unda silahsız bir savaş gemisi üzerinde çalıştığı öğrenildi. Tamamen otonom olarak tasarlanan bu gemi 3 ay boyunca suda mürettebatsız gezebilme özelliğine sahip olması ve 40 metre uzunluğuna sahip olması planlar arasında yer alıyor. Henüz silahsız olarak tasarlansa da geminin tasarlanma amacı robotik savaşlarda avantaj elde etmek.

Henüz otonom silahlar kullanıma açılmasa da sahip oldukları özelliklerin çok ciddi özellikler olduğunu da  reddedemeyiz. Yapay zeka ile öğrenme teknolojinin kanser hastalıklarını teşhiste ve insana benzemesi amaçlanan robotlarda olumlu sonuçlar verdiğini bilsek de, savaş kararları alma konusunda nasıl bir başarı elde edecekleri hakkında bir bilgimiz yok. Ancak yine de suça odaklı bir öğrenme geçirecekleri için kavramları birbirlerinden ayıramayarak doğru olanı yaptıklarını sanarak cinayet işlemeleri oldukça muhtemel. Tüm bunlara ek olarak bu robotların sistemlerinin hacklenmesi de bir ülkeyi yok edebilecek bir etkiye sahip olabileceğini düşünürsek insansız silah ve silah araçlarının tehlikeli olduğunu söyleyebiliriz.


Elon Musk, yapay zekanın insanlığın sonunu getireceğini söylediElon Musk, yapay zekanın insanlığın sonunu getireceğini söyledi
Bilim Kurgu dünyasında 5 kötü yapay zekaBilim Kurgu dünyasında 5 kötü yapay zeka

PAYLAŞ