Eski Cambridge Analytica patronu ticari faaliyetlerden uzaklaştırıldı - Haberler - indir.com

Eski Cambridge Analytica patronu ticari faaliyetlerden uzaklaştırıldı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 43 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-09-28 10:00:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Facebook'a ait uygulamalar ile 80 milyondan fazla kullanıcının kişisel verilerini elde eden ve bu verileri de seçim manipülasyonunda kullanan Cambridge Analytica patronuna ağır ceza. 2018 yılı özellikle kişisel verilerin gizliliği hakkında adeta dönüm noktasından biri olmuştu. Cambridge Analytica firmasının kullanıcıların izni olmadan 80 milyondan fazla Facebook kullanıcısının verilerini kullanması ve bunun üzerinin örtülmesi bir skandalın patlamasına neden olmuştu.

Esas olan neydi?

Cambridge Analytica esasında 2015 yılına kadar uzanıyor. 2015 yılında GSR firmasının kurucusu ve üniversitede araştırmacı olan Dr. Aleksandr Kogan, Cambridge Analytica şirketi ile ortak bir çalışma kapsamında Facebook ile iletişime geçerek bir kişilik testi için kullanıcıların verilerini izinli bir şekilde kullanmak istediklerini dile getirdi. Onayın alınmasıyla beraber uygulama geliştirilerek yayınlandı. Facebook hesabını kullanarak uygulamaya giriş yapan kullanıcılar verilerin araştırma için kullanılmasına onay verir ve karşılığında da belirli bir ödeme de alır. Söz konusu araştırma kapsamında toplamda 270 bin kullanıcıya ulaşılması hedeflenmektedir.

TikTok CEO’su: Instagram ve Facebook’tan destek bekliyoruz!TikTok CEO’su: Instagram ve Facebook’tan destek bekliyoruz!

Öyle ki katılımcıların arkadaşlarına da erişim sağlayan ekip toplamda 50 milyon kişiye ulaşmış oldu. Bu durumun daha da kötüsü elde edilen veriler Eunoia Technologies firmasına aktarıldı ve kullanıcıların oy tercihlerini tahmin eden ve etkileyebilen bir program geliştirmek için kullanıldı. Aynı yıl içerisinde bu konuyu öğrenen Facebook uygulamayı kaldırıyor ve elde edilen tüm verilerin de silinmesini sağlıyor. Aynı zamanda da kişilerin Facebook hesaplarını da askıya alıyor. Bu sayede gerekli yaptırımlar da verilmiş oluyor. Ne var ki etkilenen kullanıcıların hiç birisine haber verilmiyor.

2018 yılına gelindiğinde ise bir Cambridge Analytica çalışanı durumu basına sızdırmış ve olay tam olarak bu noktada patlak vermişti. Facebook kendisinin de kandırıldığını belirterek kendisini savunmaya çalışırken CA patronu Alexander Nix’in seçimleri manipüle ettiğine dair gizli kamera kayıtları işin tuzu biberi olmuştu. Facebook kongrede ifade verirken Nix de görevden alınmıştı. Uzun bir süredir devam eden bu soruşturma kapsamında Alexander Nix’in 7 yıl boyunca mahkeme kararı olmadan doğrudan veya dolaylı olarak ticari bir şirkette çalışması veya şirkette yönetici olması yasaklandı. İflas etmesinin ardından kapanan Cambridge Analytica dahil Nix’in yönettiği tüm firmalar soruşturma altında. Verilerin izinsiz kullanımı haricinde rüşvet, yolsuzluk, şantaj, bal tuzağı, seçimlerde anonim olarak bilgiler yaymak, seçmeni bezdirme kampanyası gibi pek çok suçlama da söz konusu. Soruşturmaların sonucunda ne kararlar alınacak bilinmiyor ancak yüklü miktarda tazminat gibi ağır yaptırımlar geleceği muhakkak. Konu ile ilgili elde edilen bilgiler şu an için bu kadar olup gelecek günlerde bilgi gelmesi bekleniyor. 


Facebook artırılmış gerçeklik gözlüğü ile iddialıFacebook artırılmış gerçeklik gözlüğü ile iddialı
Avrupa Birliği’nin gizlilik talimatları Facebook'un Avrupa'dan çekilmesine yol açabilirAvrupa Birliği’nin gizlilik talimatları Facebook'un Avrupa'dan çekilmesine yol açabilir
Facebook açıkladı: Creator Studio’dan en iyi nasıl yararlanılır?Facebook açıkladı: Creator Studio’dan en iyi nasıl yararlanılır?

PAYLAŞ