Epic Games'i Apple davasında komik duruma düştü - Haberler - indir.com

Epic Games'i Apple davasında komik duruma düştü

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 58 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-04-09 16:01:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Apple ile Epic Games arasında devam eden davada yeni bir gelişme yaşandı. Mahkeme heyetine birkaç yeni belge sunan Epic Games, Apple'ın haksız iş uygulamaları yaptığını dile getirdi. Fakat bu savunmanın iMessage üzerinden yapılması, şirketin komik duruma düşmesine sebep oldu. 

Video oyun şirketi olarak hizmet veren Epic Games ile Apple arasında bir süredir devam eden, sektörü de yakından takip eden herkes tarafından bilinen bir durumdur. Fakat yine de kısa bir özet geçmek gerekirse Epic Games, App Store üzerinden yayınlanan Fortnite Movile'a uygulama içi satın alımlar ekleyerek Apple'ın ödeme sistemini bypass etmiş, Apple'ın almış olduğu komisyonu ortadan kaldırmıştı. Apple da bunun App Store uygulama yayınlama politikalarına aykırı olduğunu dile getirerek, Fortnite Mobile'ı App Store'dan kaldırmıştı. Buna karşı gelen Epic Games ise soluğu yargıda alarak, Apple ile davalık oldu.

Epic Games'te bu hafta Wargame: Red Dragon ücretsizEpic Games'te bu hafta Wargame: Red Dragon ücretsiz

Mahkeme bağlamında yaşanan son bir gelişme, Epic Games'in Apple'la ilgili bir suçlamada bulunduğunu ortaya koyuyor. Mahkeme heyetine sunulan son evraklar, Apple'ın iMessage uygulamasını telkelleştirmek amacıyla Android ekosistemine sunmadığını, bunun da Apple'ın yapmış olduğu bu haksız iş uygulamalarından bir tanesinin en net göstergesi olduğunu düşünülüyor. Açıkça belirtmek gerekirse Epic Games'in iddiaları pek de mahkeme heyetini etkileyecek türden değildir. Aynı zamanda bu iddiaların, Epic Games'i komik duruma düşürdüğünü söylemek mümkündür. 

Epic Games, Apple'ın karşısına komik duruma düştü

Oyun dünyasının başarılı isimlerinden Epic Games, mahkeme heyetine sunmuş olduğu evraklarda Apple'ın daha önceki yıllarda almış olduğu bazı kararlara ve yaptığı açıklamalardan söz ediyor. Bu açıklamaların Apple'ın iMessage uygulamasını bilinçli bir şekilde Android ekosistemine sunmadığını dile getiriyor. Sadece, Apple'ın bu şekilde bir şey yapma zorunluluğu olmadığı herkes tarafından bilinen bir durumdur. Peki Epic Games, Apple'ın ne gibi açıklamalarından ve hamlelerinden bahsediyor?

Başarılı platform Epic Games'e göre Apple yöneticilerinden bir tanesi olan Eddy Cue, iOS'un iOS platformunun çapraz platform desteğine sahip olan iMessage geliştirebileceklerini aktardı. Fakat 2013 uılında bu karardan tamamen vazgeçiyor. Bunun sebebi ise farklı bir Apple yönetici olan Craig Federighi'nin düşünceleri. Federighi, iMessage'ın Android sürümünün Apple kullanan ailelerde bölünmeye yol açacağını, özellikle de çocuklara uygun fiyatlı olan Android cihazlar alacağını ileri sürerek iMessage'ın Android sürümünün Apple'a zarar vereceğini savunuyor. App Store yöneticisi Phil Schiller de Federighi'ye katılıyor bu şekilde bir durumun Apple'a çok zarar vereceği dile getiriliyor. 2016 yılına gelindiğinde ise eski bir Apple çalışanı, Apple ekosisteminin kilit noktalarından bir tanesinin iMessage olduğu dile getiriliyor. 

Şunu belirtmek gerekir ki Apple, bugün istediği takdirde iMessage'a çapaz platform desteği ekleterek kendine ait olan mesajlaşma uygulamasını Android kullanıcılarının da hizmetine sunabilir. Fakat Apple'da dahil olmak üzere herkes, bunun tamamen stratejik bir karar olduğunu düşünülüyor. Aynı zamanda dünyanın herhangi bir yerinde bir yasa, Apple'a ya da diğer geliştiricilere bu şekilde bir zorunluluk sunmuyor. 

 


Epic Games'in bu hafta ücretsiz sunacağı oyun belli olduEpic Games'in bu hafta ücretsiz sunacağı oyun belli oldu
Epic Games, The Fall oyununu ücretsiz yapıyorEpic Games, The Fall oyununu ücretsiz yapıyor
Epic Games dizüstü bilgisayarlarda pilleri sömürüyorEpic Games dizüstü bilgisayarlarda pilleri sömürüyor

PAYLAŞ