Epic Games ve Apple davasında yeni gelişmeler - Haberler - indir.com

Epic Games ve Apple davasında yeni gelişmeler

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 18 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-02-18 16:01:08
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Popüler oyun Fortnite adlı oyunun geliştirici Epic Games, Avrupa Komisyonu’na Apple hakkında resmi bir antitröst (tekelleşme) şikayeti gerçekleştirdiğinin bilgisini verdi. Söz konusu bu şikayet, iki firma arasındaki dava için yeni bir cephe açıldığı anlamına geliyor. Daha önce de aynı sebepten dolayı ABD, İngiltere ve Avustralya'da da davalar açıldı. 

Epic Games ile Apple'ın savaşı büyüyor

Epic Games, Avrupa Komisyonu’na yapmış olduğu şikayette, Apple'ın dikkat ederek tasarlamış olduğu bir şekilde kurallara aykırı kısıtlamalar yürüterek uygulama dağıtımı ve ödeme süreçlerinde rekabet arayışını tamamen ortadan kaldırdığını iddia etti. Firma aynı zamanda tüketicilerin daha yüksek fiyatlar ödemesine yol açtığını belirterek Apple'ın platformdaki geliştiriciler üzerinde normalden daha fazla kontrol sağlandığı dile getirildi. Konuyla ilgili olarak yapılan duyuruda Apple tarafından gelecek olan herhangi bir zararın AB piyasasında kabul edilmeyecek olduğunun altını çizen şirket, bunun yerine rekabete aykırı bir şekilde hamleleri incelemek için zamanında ve etkili sonuçlar doğuracak çözümler istedi. 

Epic Games ile Apple arasındaki mücadele artıyorEpic Games ile Apple arasındaki mücadele artıyor

Epic Games CEO’su Tim Seeney de “Yalnızca Birliğin bu platform şirketlerinin ikincil pazarlar üzerinde kontrol sağlamak ve onları her rakiple eşit şartlarda rekabet etmeye zorlamak için donanım üzerindeki kontrollerini kullanan yasağını görmek istiyoruz” dedi. Yapılan şikayet Epic'in Apple ile devam eden anlaşmazlığında yapmış olduğu son hamle oldu. Firma, App Store'un sahibi olan Apple ile yazılım dağıtımı üzerindeki kontrolcüsünü ve ödemelerle ilgili olarak politikaları eleştirmiş, bunun ardından ise uygulama için satın alımlarda yüzde 30 oranında kesinti uygulandı. CEO Tim Sweeney konuyla ilgili, “Bu yüzde 30 kesintiyi vergi olarak nitelendiriyoruz” diyerek teknoloji devinin haksız bir kazanç sağladığı görüşünü savunmuştu.

Yaşanan tüm bu gelişmeler ise Fortnite'ın App Store üzerinden kaldırılmasına kadar gitti. Daha sonrasında ise Epic, Apple'ın 1984 temaslı reklamına gönderme yaparak tepkisini gösterdi. Kasım ayı içerisinde de şirket diğer geliştiricilerin ve düzenleyicilerin baskılarına yanıt olarak, yıllık geliri 1 milyon dolardan daha az olan geliştiricilerin App Store komisyonu yüzde 15 oranında düşüreceği açıklandı. Yaşanan tüm bu gelişmelerin ardından iki dev şirketin Mayıs ayı içerisinde mahkeme salonlarına taşınacak ve kapışması, konu ile ilgili olarak nihai kararı bildirecek gibi gözüküyor. 

 



PAYLAŞ