Epic Games ve Apple davası için ara karar - Haberler - indir.com

Epic Games ve Apple davası için ara karar

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 14 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-10-12 15:00:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Teknoloji

Popüler dijital oyun platformu ve üreticisi olan Epic Games’in Apple’a karşı açmış olduğu Fortnite’ı tekrardan App Store’a eklenmesi gerektiği dava sonucu belli oldu. Buna göre Epic Games davayı kaybetti ve Fortnite’ın bir süre daha App Store’da yer almayacağı belli oldu. Geçtiğimiz haftalarda Google ve Apple, Epic Games’in Fornite’a yeni bir ödeme dahil etmesi sebebiyle Fortnite’ı uygulama mağazalarından kaldırma kararı almıştı. Öyle ki Epic’in eklemiş olduğu ödeme yöntemi Apple’ın ve Google’ın alışverişlerden sahip olduğu %30’luk komisyonu içermiyor ve ödemelerin direkt olarak Epic Games’e geçmesine olanak sağlıyordu.

Android kullanıcıları Fornite’ı APK olarak indirip oynayabilirlerken, aynı şey Apple cihazlar için geçerli değil. Bu kapsamda ise Epic Games’ın tartışma içinde olduğu şirket Apple olmuştu. Bu kapsamda ise Ağustos ayında şirkete bir dava açmıştı.

Apple TV, A12 ve A14 çip ile gelebilirApple TV, A12 ve A14 çip ile gelebilir

Epic’in isteği reddedildi

Epic Games’in Apple’a açmış olduğu dava neticesinde Epic Games’in isteği reddedildi. Buna göre istediği dava sonucuna erişememiş oldu. Hakim bu noktada Epic Games’ten taraf olmasa da bir konuda şikayetten yana oldu. Apple, Epic Games’in ödeme yöntemi noktasında Epic’in Unreal Engine oyun motorunu da artık desteklemeyeceğini belirtmişti. Ancak alınan karar ile Apple’ın böyle bir durum da yapması imkansız olmuş oldu. Federal hakim, Epic Games’e Unreal Engine desteğini kaldırarak yapmış olduğu misillemeyi geçici bir süreliğine engelleyen önceki emri kalıcı hale getirdi. Bu sayede Unreal Engine ile Apple’ın Mac ve iOS platformlarına ürün geliştirilenlerin endişeleri de geçmiş oldu.

Karar sonrasında Epic Games, hem Mac hem de iOS için geliştiricilik yapmaya mahkeme koruması ile devam edebilecek. Apple’ın rekabete aykırı davranışını sonlandırmak için ise tüm yolları deneyecek gibi duruyor. Hakim Epic Games avukatına "Video oyun endüstrisine bakarsak %30, endüstri standardı olarak gözüküyor. Steam %30 uyguluyor; GOG, Microsoft %30 uyguluyor. Konsollarda, PlayStation, Xbox, Nintendo, GameStop, Amazon, Best Buy %30 uyguluyor. Sizin müvekkiliniz uygulamıyor. Rekabet eksikliği nerede?" sorusunu sordu. Bunun üzerine yanıt olarak ise oyuncuların %63’ünün oyunu iOS üzerinden oynadığını belirtti.  Bakalım Epic Games ve Apple arasındaki bu rekabet nasıl ilerleyecek göreceğiz.


Apple Watch Series 6 ve Watch SE, Türkiye'de satışa çıktıApple Watch Series 6 ve Watch SE, Türkiye'de satışa çıktı
Apple kendini onaran ekran patenti alabilirApple kendini onaran ekran patenti alabilir

PAYLAŞ