Epic Games Google'a ve Apple'a dava açtı - Haberler - indir.com

Epic Games Google'a ve Apple'a dava açtı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 59 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-01-18 12:01:03
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

Dijital oyun sektörünün en büyük şirketlerinden olan Epic Games, Google ve Apple’a dava açıyor.

Daha önce Fortnite oyunu nedeniyle Apple’a ve Google’a sorun yaşayan Epic Games Fortnite’ı App Store ve Play Store’dan kaldırmıştı. Geçtiğimiz sene Fortine Mobil’i App Store ve Play Store mağazalarında yayımlayan şirket modeme sorunlarından dolayı ouyunu uygulama mağazalarından kaldırmış ve İngiltere’de iki büyük teknoloji şirketine “İşletim sistemleri üzerindeki hakimiyetlerini kötüye kullanarak rekabeti haksız bir şekilde kısıtlamak” nedeniyle dava açmıştı.

Epic Games'ten Apple hakkında yeni açıklamalarEpic Games'ten Apple hakkında yeni açıklamalar

Bildiğiniz üzere geliştiriciler uygulama mağazalarına belli bir oranda yüzde ödüyorlar. Bu sistem oyun içi satın almalar için de geçerli. Şirketlerin ödedikleri pay ise genelde yüzde 30 seviyesinde. Epic Games uygulama mağazalarındaki bu yüksek komisyon ücretini bir haksızlık olarak görerek tepki gösteriyor.

Epic Games'ten Google büyük suçlama

Epic Games, Ağustos 2020’de Fortnite oyuncularının doğrudan Epic Games’ten daha düşük bir fiyata V-Bucks (sanal oyun parası) satın almalarını sağlayacak kendi ödeme sistemini kurmuştu. Şirketin bu hamlesi Apple ve Google’ın kurallarının çiğnemek demekti. Epic Games uygulama mağazalarındaki yüzde 30’luk kesintisinin çok fazla olduğunu söylemiş ve kendi ödeme sistemini Fornite Mobil’e de entegre etmişti. Bu olaydan sonra Fortnite oyunu App Store’dan ve Play Store’dan tamamen kaldırılmıştı. Tartışmayı bir adım daha ileri götüren Apple, Epic Games’in App Store’da uygulama yayınlaması için kullandığı geliştirici hesabını da feshetmişti. Bu olayın ardından Apple ve Google, ödeme sistemlerini atlatmaya çalışan Epic Games’in hüküm ve koşulları ihlal ettiğini belirten bir açıklama yapmıştı.

Epic Games Fortine savaşında geri adım atmıyor

Bu konu hakkında yeni bir dava açan Epic Games tarafından İngiltere Rekabet Temyiz Mahkemesi’ne yeni gönderilen belgelerde; Apple ve Google’ın alternatif uygulama mağazalarından gelen rekabeti haksız bir şekilde sınırlamasının yanında geliştiricilerin kendi ödeme sistemlerini kullanmasını engellediğini ifadeleri yer alıyor. Ayrıca bu belgelerde uygulama mağazalarının uygulamaların dağıtımı için adil olmayan ücretler alındığı da belirtilmiş.

Epic Games, mahkemenin Apple ve Google’ın Fornite’ı ve geliştirici hesaplarını eski haline getirmesini ve şirketlerin kendi ödeme sistemlerini kullanmalarına izin vermesini talep ediyor. Epic Games konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bunun Birleşik Krallık’taki tüketiciler ve geliştiriciler adına yapılması gereken önemli bir argüman olduğuna inanıyoruz” dedi. Ayrıca şirket bu davanın sadece İngiltere ile sınırlı kalmayacağını ABD ve Avustralya’da da yasal işlemlerin başlatılacağı da duyuruldu. Yasal sürecin nasıl ilerleyeceği hakkında şimdiden yorum yapmak doğru olmaz ama Epic Games'in bu işin peşini kolay kolay bırakmayacağını söyleyebiliriz.


Apple ve Epic Games davasında şaşırtan gelişmeApple ve Epic Games davasında şaşırtan gelişme
Epic Games yöneticisi işlemci ısınma sorunun çözüleceğini açıkladıEpic Games yöneticisi işlemci ısınma sorunun çözüleceğini açıkladı

PAYLAŞ