Engelli bireyleri hayatını kolaylaştıracak teknolojik çözümler - Haberler - indir.com

Engelli bireyleri hayatını kolaylaştıracak teknolojik çözümler

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 9 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-09-24 10:30:03
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Uygulama

Engelli bireylere yönelik geliştirilen uygulamalar ve çözümler, onların yaşamını kolaylaştırmaktan çok daha fazlasını sunar. 

Engelli bireylerin yaşamını daha da kolaylaştıran cihazların sayısı oldukça fazladır. Elektrikli tekerlekli sandalye, manuel şekilde tasarlanan sandalyelere göre hareket etmesi daha kolay ürünlerdir. Bu sayede kullanıcıların dışarıda hareket imkanı artırılır. Bu ürünler ile küçük bir rampadan veya merdivenli binalara giriş daha kolay olur. Bu gibi durumların engelli bireyler için önemi elbette ki tartışılmaz düzeydedir. Fakat özel yaşam değerlendirildiğinde ekstra gereksinimler gerekir. 

Ellerini hiç veya kısmen de olsa kullanamayan kişiler, cep telefonu ile herhangi birini ararken zorluk yaşayabilir. Yalnızca aramakla da iş bitmezi bir dizi, film açmak ya da müzik dinlemek onlar için zaman zaman zor olabilir. Gelişen teknoloji ile beraber bu ve benzer sorunlarda ortadan kalkacak gibi gözüküyor. Engelli kişilerin yaşamını kolay hale getirmek için mobil uygulamalar ve çözümler vardır. 

Engelli bireyler için mobil uygulamalar ve çözümler

Yapay zeka destekli sesli asistanlar

Günümüzde pek çok akıllı cep telefonlara sesli asistanlar vardır. Android işletim sistemli cihazlarda Google Asistan, iPhone cihazlarda ise Siri bulunuyor. Pek çok kişinin genellikle ihtiyacı olmayan ve eğlenme amacıyla kullandığı bu sesli asistanlar engelli bireyler için oldukça büyük bir öneme sahiptir. Herhangi bir yakınına mesaj göndermek için kişiler, belki de ellerini kullanmakta zorluk çekiyorsa asistan sayesinde istediğini rahatlıkla gerçekleştirebilir. Elbette ki sesli asistanların tek görevi mesaj göndermek ve aramak değildir. Google Asistan, yapay zekâ destekli “Duplex” özelliği ile beraber kullanıcılar rezervasyon işlemlerini yapabilirler. Kuaför, restoran veya istedikleri herhangi bir yeri arayarak randevu alabilirler. Üstelik görüşmeler de Duplex tarafından gerçekleştirilir. 

Paket servis uygulamaları

Evde yemek yapmak istenmediğinde dışarıdan bir şeyler sipariş edilir. Bunun için kimi zaman eve sipariş verilirken kimi zamansa gidip yerinden alınır. Bu durum engelli vatandaşlar için daha zordur. Öyle ki duyma zorluğu çeken bir kişinin telefonla arama yapması pek de olası bir durum değildir. Aynı şekilde tekerlekli sandalyede olan bir birey, herhangi bir sebeple dışarı çıkamayabilir. Çıksa da sokaktaki yaşam alanlarının uygunsuz olması sebebiyle canının istediği ürüne erişim sağlayamayabilir. Paket servis uygulamaları tam da bu noktada kullanıcıların işini kolaylaştırır. Market alışverişi, yemek siparişi ve buna benzer işlemleri kolaylıkla mobil uygulamalar ile halledebilirsiniz. 

Erişilebilirlik özellikleri

Engelli olan bireylerin yaşamını daha da kolay hale getiren mobil çözümler listesinde, erişilebilirlik özellikleri de önemli noktadadır. Her akıllı cep telefonda, pek çoğunun bilmediği veya göz ardı ettiği Erişilebilirlik menüsü vardır. Burada engelli kişilerin mobil cihazlarını kolaylaştırmasını sağlayan pek çok özellik yer alıyor. Görme bozukluğu varsa ya da özellikle küçük yazıları okumakta güçlük çekiliyorsa, ekran seslendirme özelliği sayesinde elinizle dokunduğunuz herhangi bir şeyin telefonunuz aracılığıyla seslendirilmesini sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda renk körlüğü yaşanması durumunda, renkleri tersine çevir özelliğini kullanabilirsiniz. Erişilebilirlik özellikleri arasından en faydalılardan biri de ses betimleme özelliğidir. Gelişmiş telefonlarda olan bu özellik, videolardaki olayları ince ayrıntısına kadar seslendirir. 

 





PAYLAŞ