Enerji Dostu Tünel büyük ilgi gördü - Haberler - indir.com

Enerji Dostu Tünel büyük ilgi gördü

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 59 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-11-29 16:05:00
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Teknoloji

TÜBİTAK yarışmasında Türkiye üçüncüsü olmayı başaran enerji dostu tünel büyük ilgi görüyor. İşte projenin hazırlanma hikayesi.

Iğdırlı iki ortaokul öğrencisi tarafından hazırlanan ve “Enerji Dostu Tünel” adı verilen projede, Türkiye’de dereceye girdi. Kendi bölgelerinde birinci olan projede Türkiye’de de üçüncülük alarak büyük bir başarı yakaladı.

WWW'nun Mucidi Tim Bernes-Lee'den Yeni Bir Proje GeliyorWWW'nun Mucidi Tim Bernes-Lee'den Yeni Bir Proje Geliyor

Elektrik tasarrufu yapılmasını öngören projede, tüneldeki ışıkların gereksiz yere açık kalmasının önlenmesi hedefleniyor.  Şehit Öğretmen Şevki Akgün Ortaokulu 8. sınıf öğrencileri Cengiz Özcan ve Abdulsamet Göksugüzel tarafından hazırlanan projedenin okuldaki kodlama projeleri dahilinde gerçekleştiği açıklandı.

Sensörlerle takip edilecek

Lambaların tünel içerisindeki araçlara göre açılıp kapanmasını benimseyen projede, tünel içerisine giriş yapan araçlar sensörlerle takip edilecek. Aynı zamanda tünel içerisinde kaç tane araç olduğu da bu sensörler tarafından takip edilecek. Böylece tünel içerisinde araç olduğu dönemlerde lambaların kapanması da bu takip sistemiyle önlenmiş olacak.

Okul müdürü Erkan Çiğdem tarafından yapılan açıklamalarda öğrencilerin büyük bir başarıya imza attığı vurgulanırken okul ve öğretmenler olarak bu tip projelere destek vermeye devam edeceklerini söyledi. Öğrencilerin projenin danışmanı olan Fen Bilimleri Öğretmeni Fatih Toprak ise "Tünellerde kaza yaşanmaması için sürekli olarak aydınlatma yapılmaktadır. Bu da araç olsun ya da olmasın sürekli enerji kullanımı sebebiyle enerji israfına neden olmaktadır. Bu projede tünel içinde araç olduğu zaman lambaların yanmasını sağlayan, araç olmadığında da lambaları söndürüp enerjiden tasarruf sağlayan bir tasarım yaptık." dedi.

Dünyanın en teknolojik 10 şehri


General Motors, yeni projesi elektrikli bisiklet olacakGeneral Motors, yeni projesi elektrikli bisiklet olacak
Fiat'dan Şaşırtan Proje: Fiat FastbackFiat'dan Şaşırtan Proje: Fiat Fastback
Google'dan Yeni Proje: Sanal Gerçeklik AyakkabısıGoogle'dan Yeni Proje: Sanal Gerçeklik Ayakkabısı

PAYLAŞ